Защо китайските милионери искат в чужбина

Богаташите се страхуват, че властта може да им отнеме състоянията
26 авг 2012 16:09,
79
Защо китайските милионери искат в чужбина
Снимка: архив, Reuters

Китай е пословичен със своя износ, но напоследък се забелязва тенденция за експорт на един „продукт”, който е силно конвертируем извън границата на най-многолюдната страна в света. А именно китайските милионери, подчертава BBC.

От британската медия дават за пример мултимилионера от Шанхай Лу Хван. Той е преуспяващ търговец на недвижими имоти, разполагащ с имение със 200 стаи в мегаполиса. Но освен това има къщи в поне 5 града по света.

Бизнесът му е съсредоточен в Китай, но Хван не се свени да отдели значителна сума пари, за да си подсигури сингапурско гражданство. Милионерът обяснява, че има много причини за този ход, като една от основните е възможността да се пресели в Сингапур със семейството си, „ако се наложи”.

Хван признава, че много от свръхбогатите му приятели в Китай чувстват несигурност в родината и затова подсигуряват и вариант за живот извън страната. „Повечето считат, че ако натрупат голямо богатство тук, един ден правителството може да промени политиката си и да им вземе всичко”, казва бизнесменът.

И доказателства, че свръхбогатите китайци са все по-склонни да потърсят живот в чужда държава, не липсват.

На специални форуми в Шанхай например китайски предприемачи с натрупани над 500 хиляди долара са окуражавани да инвестират в Съединените щати. В замяна получават зелени карти за законно пребиваване и право на работа отвъд Океана. Единственото условие е направената инвестиция да е довела до създаването на най-малко 10 работни места.

По тази схема през 2006-та година са издадени едва 63 визи за китайски граждани. За миналата година цифрата е 2408, а през настоящата вече надхвърля 3700. Въпросната процедура е валидна за целия свят, но инвеститорите от Китай са над 75% от всички възползвали се от предложението на американското правителство.

Което би трябвало да значи, че голяма приливна вълна от китайски пари се влива в американските инфраструктурни проекти.

От BBC са категорични, че причина за „изтичането” на милиони е строгата и действаща безкомпромисно политическа система в Китай, особено в година, в която предстои смяна на висшето ръководство на Комунистическата партия.

Разбира се, има и други доводи за действията на богаташите. Заможните китайци искат чист въздух и по-добро образование за децата си. А това в повечето случаи е достъпно само в чужбина.

Освен това съществуват и страхове, че икономическият бум на Китай скоро ще забави ход и богатите търсят алтернатива за развитие на бизнеса си.

Неслучайно скорошно проучване сред 1 000 китайски милионери в долари показа, че над 60% обмислят да се изселят в чужбина. Австралия и Съединените щати са най-предпочитаните дестинации.

Много китайци все още трупат огромни богатства в страната си и не мислят да напускат скоро. Но в тези смутни икономически времена, нараства броят на тези, които се оглеждат за някое по-сигурно за парите си място по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: Китайбогаташи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Ей, китайчето! преди 11 години
Ела да видиш в Северна Америка как си пращат жените и децата твоите готини, китайски съграждани. И те, естествено, са щастливи. Що го правят ли? Щото искат да имат образовани деца? Глупости! Бягат! Това е истината. Изнасят си валутата, оставят си малко за оперативни разходи, купуват недвижими имоти и чакат *** да им резнат зелките. Отделен е въпроса дали тук ще им е по-добре след време.
43
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
подсигуряване на вратички за бягство е разумен ход винаги и навсякъде. но китайските милионери засега няма закакво да се тревожат, да му мислят френските. не само че им дерат 75% от парите, но кампанията на оланд директно превръща думата "богаташ" в *** дума. в лондон вече постилат червените килими за френските предприемачи и първите от тях вече пристигат.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Китай 123, какви са заплатите в Германия, и какви в Китай, умнико! Знаеш ли ти на каква цена е този растеж на Китай?
41
3
 
4
 
! Отговори
balderdash преди 11 години
56 е напълно прав. Живея в Австралия и квартала ни е пълен с китайци. Толкова *** и нагла нация няма. Хвърлят си *** в автобусите, метрото, по улиците, навсякъде. Китайците са алчна и жестока нация. В цяла Австралия единствено китайските компании имат проблеми с нарушаване правата на работника. Орязват отпуски и не плащат извънреден труд.
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
OT 56.Момче, не си в час изобщо.Китайската ком партия няма нищо общо с това, което си мислиш за комунизъм - това там си е див, бесен дикенсов капитализъм.Ако си работник в Китай и се разболееш си отиваш директно на оня свят не го ли разбра.Германия за да достигне Китай трябва незабавно да отвори музеите концлагери и да построи още концлагери за всичките си работници, да намали заплатите 10 пъти, да забрани отпуските, пенсиите и т.н.Но както знаеш от историята - робовладелския строй си заминава само защото е нямало повече роби. Имам по-важнии дела, жив и здрав да си.
39
3
 
10
 
! Отговори
До: За Китай 1,2,3 преди 11 години
Да, познавам много китайци и работя и съм учил с тях.В университета те бяха много - пратени от богатите си родители.Много от тях не си пускат водата след голяма нужда - на тях им вони, но истинската им идея е да унижат някой след тях да им почисти л...та.Истината е, че китайските милионери се изнасят в чужбина защото това не може да продължава вечно и рано или късно ще има бунтове, такива каквито разните пролети ще ни се струват като разходка в някой парк. Не е възможно да държиш в казармен режим работниците в общежития и стаи по десетина.Между другото това което у нас предизвиква носталгия по комунизма го няма в Китай изобщо - такива глезотии като пенсии, медицинско осигуряване, отпуски, санаториуми за хронично болните... и да не ги изреждам ГИ‌ НЯМА И никога няма да ги има в Китай.Та китайските милионери масово изкопуват жилищата например във Ванкувър - една дървена барака "благодарение" на тях е около милион. Агенциите по продажби на жилища там работят денонощно по китайската нова година и другите празници.Това, което е позитивно при тях е, че техните наследници учат здраво в американските и другите най-добри университети в света, учат и се подготвят здраво.Ако някой си мисли, че ако ни управляват китайци или японци и ние ще цъфнем и вържем много греши. На тях им са нужни РОБИ, а не работници и дори мутрата Бойко е с по-висок морал от тях
38
3
 
1
 
! Отговори
Неграмотен преди 11 години
Това е истината,Моллов и анонимният след неговия постинг.А Китай рано или късно ще се срути.Така става с командните икономики.
37
2
 
0
 
! Отговори
Неграмотен преди 11 години
До Анонимен,Go home се произнася гоу хоум.
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тва континенталеца не е човек,няма нищо общо с хората в Хонконг,обожавам Хонконг...Обаче на север от Тайван и Хонконг са направо животни....
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МОЖЕ И ДА СИ ПРАВ НЕ СПОРЯ... НО ТЕЗИ КОИТО ПОЗНАВАМ СА СИ НОРМАЛНИ ПРОВИНЦИАЛНИ МОМИЧЕТА... И КАТО ЦЯЛО СА МНОГО СВЕСТНИ
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурно емигрират в Хонконг.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 34:МИ ТЕЗИ КОИТО ЗНАМ СА ПОЧТЕННИ И ЕДВА ЛИ ЩЕ СА САМО ЗА ЕДНО ЧУКВАНЕ ХАХАХА ТО НАВСЯКЪДЕ ИМА ЛЕКИ ЖЕНИ БЕ
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДО 29 Така де едно изплющяване и го хоум :D
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО ИСКАТ В ЧУЖБИНА ЛИ? ЗАЩОТО БОГАТАШИТЕ В ЦЯЛ СВЯТ СА ЕДНИ ПРОДАЖНИЦИ,НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И КРАДЛЬОВЦИ. И КИТАЙЦИТЕ НЕ ПРАВЯТ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. КОЙТО НАТРУПА ПАРИ ЗАБРАВЯ ЗА РОД И РОДИНА И СТАВА НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ. ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ! НАПИСАЛ ГО Е МНОГО ИЗВЕСТЕН БЕГЕ ПИСАТЕЛ.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САЩ привличат милионерите и богаташите именно с 2 неща - силна армия и силна полиция, които пазят парите и имотите на богатите като армията действа и извън САЩ.
29
1
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 11 години
Виж сега....4е са хубави, хубави са....оба4е 4е са девствени - тука си в огромна заблуда. В момента съм времено в Азия, понеже работата ми е такава и доста пътувам по света....та само да ти кажа 4е по-леки жени от азиатките НЯМА - това са най-комерсиализираните и ал4ни за пари жени. Бил съм в много държави, но такова 4удо не бях виждал :) Особено - китайките и тайландките....некакъв ужас е....въртят по трима-четирима на веднъж...и всеки киха ;) И си го казват де - парите за нас са най-важни ;)
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И КИТАЙКАТА НЯМА ДА ТРЪГНЕ ДА ТИ ИЗНЕВЕРЯВА БРАТ МНОГО СА ТОЧНИ!!! А АКО СИ ВЗЕМЕШ ТУКА БЪЛГАРКА ТРЯБВА ПОСТОЯННО ДА СИ НА ТРЪНИ ПРИ МИСЪЛТА ЧЕ МОЖЕ ДА КРЪШНЕ(ПОСЛЕ ТРЯБВА ДА Я УБИВАШ....) СПОРЕД МЕНЕ ТОВА Е НАЙ ВАЖНОТО:ДА МОЖЕ ДА ГОТВИ,ДА ТЕ ОБИЧА,ДА ТЕ УВАЖАВА И ДА НЕ ТИ ИЗНЕВЕРЯВА!!! ДРУГОТО СА ПОДРОБНОСТИ....
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 30:ЩО ВЕ? МНОГО СА СИ ТОЧНИ МОГАТ ДА ГОТВЯТ,КРАСИВИ СА,ИМАТ ХУБАВИ ФИГУРИ,УСМИХНАТИ СА,ДЕВСТВЕНИ СА... КВО МУ ТРЯБВА ПОВЕЧЕ НА ЧОВЕК!!! АКО МОГА ДА ЗАКАЧА ТОЧНО ЕДНА ТАКАВА НАПРАВО ЩЕ СЪМ ДОВОЛЕН ЦЯЛ ЖИВОТ!!!!!
26
1
 
3
 
! Отговори
ДО 29 преди 11 години
Хахааха.....ти ЛУД ли си ве, брат?!? Жена от Азия не си вземай - важен съвет!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брех ,как не съм го знаел този чат ? Ама те верно много навити ! Китайките де.И английски знаят и да се омъжват извън Китай искат ! И хич ама хич не ги бърка да се разголват пред камерата !!!