Как да подобрим енергийната ефективност на дома

Енергийният одит и финансирането – основни стъпки към обновяването
18 окт 2012 10:06, Миглена Иванова
26
Как да подобрим енергийната ефективност на дома
Снимка: Investor.bg

При условие, че съседите са съгласни и са намерили финансиране (собствено или по някаква програма), цялостното саниране на жилищната сграда е добре да започне с енергиен одит. Обследването на сградата ще даде най-ясна представа на собствениците какви ремонти трябва да бъдат направени, за да се намали потреблението на енергия, както и приблизителна цена за това.

Енергийното обследване се прави от лицензирани фирми. Специалистите правят оглед на състоянието на сградата, отчитат цялото потребление на енергия на базата на броя обитатели и състоянието на системите и инсталациите и дават предписания за необходимите мерки за спестяване на енергия.

На базата на тези предписания може да се изготви и ориентировъчен бюджет за изпълнението на предписаните мерки.

Ако тези мерки бъдат изпълнени, в последствие същата фирма трябва да направи нов енергиен одит и да определи какъв енергиен клас е постигнала сградата, който се вписва в специален енергиен паспорт. Така собствениците на жилища в нея могат да бъдат освободени от данък „сгради“ за няколко години.

Преди всичко обаче е нужно, ако живеете в блок, всички съседи да са съгласни да се направи цялостно саниране на сградата, при това то да не се ограничава само до полагането на външна топлоизолация, а да бъде направена цялостна рехабилитация на електрическите, ВиК и отоплителните системи.

Няма как да се направи обновяване на сградата и да се намери финансиране без съгласието на съседите. Добре е също така да се регистрира сдружение на етажната собственост, ако ще се търси външно финансиране за санирането и разходите по ремонтните дейности не се поемат със собствени средства.

Ако не правите ремонта със свои средства, добре е да проучите всички възможности за осигуряване на средства и след това да изберете най-подходящата програма за жилищната сграда, която обитавате.

Имайте предвид обаче, че ако правите санирането по някаква програма или схема, тя ще поеме максимум до 50% от разходите по строителните работи.

Единствено по Схемата за зелени инвестиции, която предвижда средства от продажбата на свободните количества въглеродни емисии да се влагат в подобряване на енергийната ефективност, се очаква финансирането да достигне до 70% от бюджета за саниране. Тази схема обаче все още не е влязла в действие, но е залегнала като идея в проектозакона за климата, който трябва да бъде приет до края на годината.

Фонд за енергийна ефективност

Единият от вариантите е да потърсите заем от Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“. Той е създаден със Закона за енергийната ефективност, по междуправителствени споразумения между Глобалния екологичен фонд (чрез Световната банка), австрийското и българското правителства и частни спонсори.

Фондът предлага на публичния сектор, бизнеса и индивидуални клиенти нисколихвени кредити, частични кредитни гаранции и портфейлни гаранции при изпълнението на инвестиционни проекти за енергийна ефективност.

Ако кандидатствате за финансиране от фонда, необходимо е първо да направите енергийно обследване на сградата. Фондът освен това изисква стойността на проекта да бъде между 30 хил. и 3 млн. лева, както и възвращаемостта му да е до пет години.

Дяловото участие на кредитополучателя трябва да е не по-малко от 10% при съвместно кредитиране с участието на търговска банка и поне 25%, когато финансирането е само от фонда.

При кандидатстване се прави оценка на проекта и на кредитоискателя. Cрокът за разглеждане на предложен проект за кредитиране е 6 седмици, при условие, че кредитоискателят успее да представи без забавяне всички необходими документи съпътстващи проектното предложение.

Срокът на отпуснатите заеми е до 5 години при годишна лихва 6 – 10% за корпоративни клиенти и физически лица.

Очаквайте скоро повече информация и за другите възможности за финансиране на мерки за енергийна ефективност в дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
do Германия как е преди 11 години
Mojesh li da mi kajesh v koi region e tazi firma i kak se kazva, interesuvam se za moiata sobstvena kasta, merci :)
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Регистрацията като юридическо лице на всички собственици е мечтата на фирмаджията! После вкарваме лобистки закони и си осигуряваме тлъсти печалби и бизнес рахатлък до живот без напъване.
22
0
 
12
 
! Отговори
В Германия как е 3 преди 11 години
.... С такива и такива фирми ще бачкаш, (наши), и накрая ще ти дадем 20 до 50 % ако те одобрят, ама ако не те одобрят, като в същото време може да си го направиш същото с други материали, със същите качества за цена по малка от тия 20-50% и закаква да го правя с тях, къде е държавата тук? Кой решава парите отпуснати по програми енергийна ефективност кои фондове частни да ги управляват. Защо парите не се предложат директно на потребителя, а трябва посредници да усвояват пари?
21
0
 
4
 
! Отговори
До В Германия как е2 преди 11 години
Даже собственика си инсталира, Панели за ток, Термо-помпа, и изолация, на къщата покрив и таван, което се осъществява от различни фирми, по негов избор. За изолацията спезилано знам че се гледа дебелината друго не ги интересува, ако отговаря си му плащат от държавата. 70% Дори да тегли кредит, като знае че ще му даде държавата 70% безвъзмездно, му излиза на 30% от цената.Тук какво става, изготвяш проект, (фирма ти го изготвя), после ти казват ами трябва да е с такива и такива материали....
20
0
 
5
 
! Отговори
В Германия как е 1 преди 11 години
В Германия, Държавата дава, безвъзмездна помощ, за енергийна ефективност в размер на 70% от Проекта. Понеже родителите ми имат такава фирма която изолира сгради там и говори със собствениците, Така всеки собственик, ако тегли заем, при условие че няма пари, държавата му дава, 70% от фактурите, специално за Изолирането го правят със стиропор, като единствено се гледа дебелината на изолацията да не е под 16 см.
19
0
 
4
 
! Отговори
@ преди 11 години
И не на последно място регистрацията на юридическо лице от всички собственици е нещо което няма да стане в 99.99%Така е Гражданин, това е тънкият момент, после се оказваш без жилище, ако не се погаси кредита...
18
1
 
30
 
! Отговори
Отговор! преди 11 години
"Как да подобрим енергийната ефективност на дома..."При доходи от по 350лв на член от семейството (при положение, че и 2-мата работят) и 200лв пенсия, отговорът е само един - НИКАК!
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А не трябва ли да се повиши малко платежоспособността на населението (не на хартия само!) и после да се дои народа и хранят разни фирмички? Щото сега от цялата работа ще спечелят банките и фирмите за саниране. На обикновеният гражданин тоя разход ще се възвърне след 10 години най-малко... и след 15 ще започнат да "подменят" панелките и айде пак....
16
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва нов закон, който няма пари , или не иска да дава за общи части, да продава жилището и да ходи на село. Блоковете са ни заприличали на клоаки заради разни селяци. Гледам част от новите кооперации и те натам отиват. Хубавото е, че след някоя година паналеките на селяците ще почнат да падат и тогава ще стане интересно, защото държавата вече не ,,обгрижва,, ***.
15
1
 
29
 
! Отговори
като толкова знаят!! преди 11 години
Имам по добро предложение!!!Всички тия "експерти", "одитори" и всякакви други позьори да се обединят и да си направят "сдружение" със собствените имоти. После някой да изтегли кредит срещу техните имоти и като фирмата фалира да се настанят в кашони по парковете и ние ще им правим добро - ще им носим стария си хляб докато разхождаме кучето.
14
0
 
11
 
! Отговори
Буревестников преди 11 години
ДО 15 : Да! Много точно ме допълни! Браво!....... :) :) :)
13
0
 
27
 
! Отговори
Не знам кой съм аз преди 11 години
До Буревестников Не са чували и за мутренско управление и геноцид над собственото си население ...
12
1
 
41
 
! Отговори
Буревестников преди 11 години
Как да подобрим енергийната ефективност на дома ?!?! ..... Най добрият метод за това е като сменим...................... ДЪРЖАВАТА ЗА ЖИВЕЕНЕ :) :) :) :) :) !!! И отидем там.... където дори НЕ СА И ЧУВАЛИ ЗА НАГЛИ КРАДЦИ И ДАЛАВЕРАДЖИИ ОТ РОДА НА ЕОН И ЧЕЗ..... !!!!!!!
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да,добре... те повечето от съседите ми не искат да си плащат по левче ток месечно за стълбищно осветление а се очаква да се кооперирам с тях и като 1 лице да кандидатстваме за крупна сума пари... Някои от тях дори не искат да си поправят течащите спукани канали дори и пари да им даваш та иначе ли?Докато няма някаква работеща схема включваща глоби,принудително продаване на жилището и изселване с полиция за тези които по този начин рушат общата собственост заради лично нехайство няма да се оправим
10
1
 
14
 
! Отговори
681 преди 11 години
"Лекуват" се електромера ,водомера и топломера и готово!
9
22
 
15
 
! Отговори
лекар-невролог преди 11 години
Не си губете времето и енергията да пишете в този сайт. Тука пишат двама доносници на ДС , които са инструстирани да плюят всичко свързано с ГЕРБ. Статията може и да е за космоса, но да се плюе, защото Б.Борисов им спрял кражбите на БСП-ДПС-ДС. Благодаря на умните и почтенни българи за разбирането.
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега очакваме пухкалото Лиле да забрани самостоятелното саниране и да гарантира, че само техните фирми ще се нагушват
7
1
 
33
 
! Отговори
Луцифер преди 11 години
Явно е голяма далавера за някого,щом толкова се говори напоследък.А и тия лицензирани фирми вероятно ше ни вземат за години напред от икономиите.
6
1
 
24
 
! Отговори
До №4 преди 11 години
Ти видял ли си нещо смислено от брюкселските зелки. И те имат още година
5
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я напишете направо "платена статия", всички много добре знае как да подобрим енергийната ефективност, но и не желаем да се заробваме с банки и "правилните" фирми на властта!