Фотографът от Аушвиц: Ужасът ме преследва цял живот

Изживелият кошмара в концлагера Вилхелм Брасе почина на 94 години
Обновена: 29 окт 2012 18:42 | 29 окт 2012 18:42,
333
Фотографът от Аушвиц: Ужасът ме преследва цял живот
Една от хилядите ужасяващи снимки на Вилхелм Брасе Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шокиращите снимки на млади еврейски момичета или на пребити и изтезавани мъже и жени в концлагера Аушвиц са само малка част от хилядите снимки, които е направил фотографът Вилхелм Брасе по време на нацизма. 

Вилхелм Брасе, който почина преди седмица на 94-годишна възраст, е бил принуден да заснема кадри  на уплашени деца и жертви на брутални медицински експерименти в концлагера, където около 1,5 милиона хора, повечето от които евреи, намират смъртта си в Холокоста.

Фотографът Брасе е изживял ужасите от Аушвиц на живо, но се смята за герой заради поетия риск да запази скандалните снимки, които по-късно стават основно доказателство за осъждането на нацистите, които навремето поръчвали снимките.

Брасе бил избран да стане фотограф в Аушвиц, тъй като преди войната той бил смятан за един от най-добрите фотографи за това време.

„Когато отново започнах да правя снимки, аз видях смъртта. Правейки портрет на младо момиче в лагера, видях призраците зад нея – на хора, които преди съм снимал. Аз виждах тези големи, уплашени очи, вторачени в мен.“, споделя фотографът години по-късно.

След работата му в Аушвиц Брасе никога повече не взел фотоапарат в ръцете си, пише "Дейли мейл". Фотографът се ориентирал към съвсем друг бизнес – започнал да произвежда опаковки за колбаси и водел съвсем нормален скромен живот.

Преди войната Вилхелм Брасе, син на германец и полякиня, бил обучаван за фотограф на портрети в полския град Катовице. Това му се удавало и искал да се занимава с това. Но мирният му начин на живот бил прекратен от нашествието на нацистите в Полша през септември 1939-та година.

„Когато германците дойдоха, ме помолиха да стана част от тях, трябвало да бъда лоялен към Третия Райх. Аз обаче отказах. Чувствах се поляк и бях поляк. Майка ми ме отгледа с това чувство на национална принадлежност“, разказва фотографът от Аушвиц.

„Знаейки колко са брутални и крайни в действията си нацистите, това беше смела постъпка за едно 22-годишно момче“, спомня си още той.

След няколко разпита в Гестапо Вилхелм Брасе се опитва да избяга през унгарската граница, но е задържан. Лежи в затвора 4 месеца, а след това получава нова оферта да „докаже лоялността си към Хитлер“.  „Ако се присъединиш към германската армия, всичко ще бъде наред за теб“, връща се към спомените си фотографът.

Той обаче отказва за пореден път и на 31-ви август 1940 година е пратен директно и без питане в Аушвиц.

През февруари 1941 година, Брасе е извикан в офиса на известния с бруталността си командир  Рудолф Хес, който по-късно е осъден за престъпленията си. Тогава младият фотограф си помислил, че това е краят за него. Но се оказва, че в лагера търсят фотографи. Последвало страшно и запомнящо се изживяване. Били тествани фотографските умения на няколко мъже в лагера. Всеки, който не можел да се справи със зададената задача, знаел, че следва смърт.

„Бяхме петима души. Всички минахме през едни същи етапи – през лабораторните умения до способността да работим с камера. Аз имах уменията, а също така говорих и немски, така че избраха мен“, казва Вилхелм Брасе.

Нацистите искали документи за всеки от пленниците в лагера, затова и снимките били необходима документация.

Фотографът признава, че от този момент нататък се почувствал малко по-добре поне заради храната и отоплението.
Всеки ден той правил толкова много снимки, че били ангажирани още няколко пленници да му помагат. Брасе оценява броя на снимките, които е направил в концлагера, на около 40 до 50 хиляди.

Веднъж при фотографа дошъл пленник, пратен от лекаря в лагера, понеже искал снимка на татуировката му. „Беше красива татуировка – на Адам и Ева, стоящи пред Дървото на познанието. Явно беше направена от опитен артист“, разказва фотографът.

Около час след като направил снимката на татуировката, Брасе научил, че пленникът е убит. Лично бил извикан в отделението, където били струпани одраните тела на дузина пленници.

„Кожата с татуировката беше постлана на масата и чакаше да бъде обработена специално за лекаря. Беше наистина ужасно!“, споделя Вилхелм Брасе.

„Менгеле хареса снимките ми и искаше да направя снимки на пленниците, върху които той експериментираше. Първата група беше с еврейски момичета. Беше им заповядано да се съблекат. А бяха само на около 15 до 17 години. Бяха много срамежливи и изплашени до смърт, защото мъжете ги гледаха. Аз се опитах да ги успокоя“.

Рискувайки живота си, Вилхелм Брасе с помощта на друг пленник успява да зарови хиляди негативи в двора на лагера. По-късно те са открити и стават неоспоримо доказателство за жестокостите, вършени в Аушвиц.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
3
 
8
 
! Отговори
до Манол преди 11 години
Вярвам всички прекланяме глави пред невинни жертви,но НИКОГА НЯМА ДА ПРЕКЛОНЯ ГЛАВА ПРЕД ЛЪЖИ.Хитлер е особено отвратителен за ционистките лъжци ,въпреки,че той изигра решаваща роля да си създадат ционистката недържава и за строителите на новия световен сатанистки ред,който той се опита да предотврати.
230
2
 
10
 
! Отговори
Манол преди 11 години
До отговорилияХитлер е не по-малко отвратителен от всякакви Пол Потовци, Сталиновци, Берии, Лев Главинчевци, Мао Дзедуновци, Ким Ирсеновци, Бокаси, *** Аминовци и всякаква подобна тиранска ***. И това се знае отдавна, не е някаква тайна. В случая става дума конкретно за Аушвиц, който е престъпление на нацистите. Нормалната реакция е да се преклони глава пред загиналите невинни, а не да се сменя темата. А ако някой иска да напише друг материал и да пусне снимки за ГУЛаг - добре.
229
4
 
7
 
! Отговори
za 295 преди 11 години
Манолчо и *** ли си, Моше ли си. Моше си май. За какви документи говорим. Документ е едно, а фалшификати друго.Я разгледай коментарите, има посочени достатъчни източници, които съвсем ясно доказват голямата фалшификация холокост. Или както я наричат Индустрията холокост. Тези снимки и постановките-музеи в лагерите са част от тази измама-индутрия. От която вие, евреите сте спечелили милиарди. И искате да продължите. Ама няма вече.На света му писна от вашата алчна нация. Не се прави на ударен
228
3
 
5
 
! Отговори
до Манол преди 11 години
Маноле,ами точно го каза,дай да турим една снимка и да "покрием"истинските престъпления срещу човечеството,много изтъркана пропаганда,за да не разберат неразбралите,че Хитлер против тези унищожители на човешката цивилизация се е изправил.Става дума за комунизъм,идеолозите и палачите им и за скорошното честване на НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО,НЕОСЪДЕНИ ,НЕРАЗОБЛИЧЕНИ ПО МНОГО ОТ ПО-ДОЛУ ПОСОЧЕНИ ПРИЧИНИ.
227
3
 
6
 
! Отговори
Манол преди 11 години
Голяма част от коментарите под публикацията са безобразни, да не говорим, че не са и по темата. Ако някой не е забелязал - става дума за документи относно една от най-страшните трагедии и едно от най-ужасните престъпления в човешката история изобщо. Не става дума за комунизъм, за Берия, за "еврейски заговор" и прочие. А за снимките на невинни жертви.
226
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не може нормален човек, при вида на тези снимки да възхвалява хитлер и фашизма. още повече в България. немците и досега наричат българите ***. не се лъжете, че ви смятат за арийци
225
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това с одраните тела са най-безсрамните еврейски лъжи.Затова пък знаем какво еврейските комисари основали Гулаг са правили под егидата на масовия руски убиец евреина Енох Гершевич Иегуда турил ли цветущото име Ягода,лично отговорен за смъртта на поне 10 милиона руснаци.Това,че Сталин го е заменил после не променя фактите.Повече от 3 млн.мюсулмани също са били убити във терора срещу Русия.
224
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поляка се е продал за пари. За това е направил каквото са му казали. А това в статията е постановка. За да изнудват германците за пари. И да създадат на евреите ореола на мъченици, на които нищо да не им бъде отказвано.А самата статия е част антигерманска и антиеврепейската кампания, която днес еврейските медии извършват срещу Германия.
223
2
 
7
 
! Отговори
do 287 преди 11 години
Имигрантче в Израел:, евреино:" его мать Марта принадлежала к горским евреям".Опитвате се да се криете, какви сте. Наистина сте отвратителни същества.Както обикновено, опитвате се да прехвърлите гнусните си дела на чужд гъб.Има достатъъчно документация за делата на Берия. Както и как 19 еврейски фамилии са организирали Голодомора в Украйна. След това се опитахте да прехвърлите вината за милионите загинали от глад върху руснаците.Гнуснички и подмолни същества сте.Но света ви разбра кои сте.
222
1
 
6
 
! Отговори
истинска история преди 11 години
КОМУНИЗМЪТ Е САТАНИСТКА ИДЕОЛОГИЯ !!!Красная газета,1 септ.1918г.Червеният евреомасонски терор е обявен"Ние ще превърнем сърцата си на стомана,която ще калим в огъня на страданието и кръвта на борците за свобода.Ние ще направим сърцата си жестоки,корави и непоклатими,така,че милост да не влезе в тях и да не трепнат като видят морето от кръв на враговете,без милост,без пощада,ще убиваме врага в стотици,хиляди,нека се удавят в собствената си кръв".
221
4
 
4
 
! Отговори
до 279 преди 11 години
279,жалко,че си явно на стари години ,а си седнал да лъжеш и тровиш душите на млади хора.КОМУНИЗМЪТ Е САТАНИНСКА ИДЕОЛОГИЯ ЗА ОТНЕМАНЕ СУВЕРЕНИТЕТА НА ВСИЧКИ СТРАНИ И УСТАНОВЯВАНЕ НА НОВ СВЕТОВЕН РЕД.РУСИЯ БЕШЕ САМО ЕДИН ПРЕХОДЕН ПЕРИОД.
220
2
 
7
 
! Отговори
до 263 преди 11 години
263,първо НЕ СИ християнин.Второ,аз вярвам на Новия завет ,а не на"книги,които еврейски археолози намерили в Гърция".Какъв "католик" лъжеш,че си евреино,като наричаш разобличението на лъжата зачената в ада,че сатанистката кабала,която е викане на демони описани с имената им,функциите им и прочие била тайно и устно дадена на Мойсей с Божите заповеди,и, талмуда,който е най-антихристиянското писание.Това за хазарите е вярно и еврейски историци го доказват.
219
3
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 286А ти първо помисли преди да си измисляш глупости както ти е изгодно.Майката на Лаврентий Берия - Марта Джакели е мегрелка. Тоест, грузинка.Също като другарчето му Сталин/Джугашвили.
218
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не забравяйте, че главният палач на Сталин Лаврентий Берия е с майка еврейка. И той е отговорен за убийствата на руснаци по Сталиново време. Берия отравя Сталин, което е доказано при изследване косата му, 2 месеца преди да се стартира проекта по изселване на евреите от СССР.Еврейски 19 фамилии са отговорни за Голодомора в Украйна. Геноцидът на украйнското население.Холокоста е извършен от евреиете в ръководството на Райха.Нямат брой престъпленията на малката алчна нацийка.
217
2
 
2
 
! Отговори
до 272 преди 11 години
Като те чета, твоите дядовци май са се били от към турската страна срещу българите.
216
2
 
17
 
! Отговори
до 283 преди 11 години
ГУРБЕТЧИЯ, поздрави и на тебе в Израел.Не сме пълни със злоба. Не сме дошли при вас в Израел и не искаме нищо от вас.Точно вие се мъкнете в България. Крадете ни. Опитвате се да ни разигравате като маймуни. Висите почти денонощно по българските форуми и се опитвате да ни про0мивате мозъците и да ни правите ваши слуги в родната ни страна.Махайте се от тук. Това не е омраза.Стойте си в Израел и няма и да се сетим за вас.Възмездието помни и ще си свърши работата.Сметката ви идва.
215
12
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
До Боже, Господи! "Много сме отзивчиви към чуждите страдания" ! Личи ви по коментарите колко сте отзивчиви ! В Туция двама загинали при пожар-БРАВООО ,в Индия 100 загинали при наводнение -БРАВОО и т.н. ! Пълни сте със злоба и въпреки ,че съм атеист ,ако има нещо което да го свържа с някаква божия сила и мизерията в която живеете ,това е че БОГ ви наказва заради злобата и завистта ,които се коренят дълбоко в сърцата ви ,дори и деца не ви дава,топите се ! ПОЗДРАВИ ОТ ГЕРМАНИЯ !!!
214
8
 
3
 
! Отговори
.I. преди 11 години
279 ти си за Карлуково бе мой. Най-добрата форма на управление МОЖЕ БИ е Тимокрацията (управление на героите). Донякъде тя е съществувала в България по време на хановете. Модерната форма на Тимокрацията е управлението на експерти.
213
10
 
10
 
! Отговори
Пустиняк преди 11 години
до 278 някой: Не са били ***, а хладнокръвни до чудовищност бюрократи. Цялата система на тези лагери е била не налудничаво садистично клане, а студена сработена до последния детайл машина за масово унищожение. Създателите и никога не са се притеснявали, че някой ще ги изобличи, били са сигурни в успеха на Третия райх.
212
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Ще бъде ден... АКО НЕ БЯХА САЩ И АНГЛИЯ ДА СЕ НАМЕСЯТ ВЪВ ВОЙНАТА ,СТАЛИН ЩЕШЕ ДА ЯДЕ МНОГО ГОЛЯМ НЕМСКИ Х.....