Възрастен баща - детето с риск от психични отклонения

Учени: Бяхме шокирани от резултатите на това изследване
27 фев 2014 18:14, Александър Попов
47
Възрастен баща - детето с риск от психични отклонения
Снимка: Reuters

Децата на по-възрастните бащи са с по-голям риск от психични отклонения и могат да имат проблеми при обучението. Това установи широкообхватно изследване на американски и шведски учени, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Екипи от университета в Индиана и от Каролинския институт в Стокхолм анализирали голям масив от медицински данни за всички хора, родени в Швеция в периода 1973 - 2001 година. При направения анализ била констатирана пряката връзка между напредналата възраст на бащата при раждането на децата му и техните психиатрични патологии. Сред тях се откроявали аутизмът, дефицитът на внимание, биполярното разстройство, шизофренията, самоубийствените наклонности и др.

Била открита връзка и с проблемите на потомството със злоупотребата с наркотици и лошите резултати в училище при тестове за коефициент на интелигентност.

При съпоставка на деца от баща на възраст 24 години с тези на 45-годишен, рискът от аутизъм бил 3,5 пъти по-висок и 13 пъти по-вероятно било възникването на проблеми с концентрацията на
потомството. Рискът от биполярно разстройство бил увеличен 25 пъти, а от самоубийствени помисли - 2,5 пъти.

"Бяхме шокирани от резултатите на това изследване", заяви Брайън Д'Онофрио от университета в Индиана, един от основните му автори.

"Специфичните последствия върху поколението на по-възрастните бащи се оказаха много по-значими, отколкото бе констатирано в предишни проучвания", допълни ученият.

През последните 40 години средната възраст на родителите, които се сдобиват с деца, непрекъснато расте. Така от 1970 година насам средната възраст на майките, родили първата рожба, преминава от 21,5 години на 25,4 години. А тази на татковците вече е 28,5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдааа. Бла, бла, бла. И статия, и коментари все едно. Не са малко тези с психични отклонения. Човешкият геном май тотално е мутирал. Всеки си е башка луд.
40
0
 
8
 
! Отговори
pero преди 10 години
Мдаааааа... дилемата е безработен баща или все пак някакво бъдеще. При днешния динамичен живот и жестока конкуренция, децата все по-трудно намират място в плановете на много мъже.
39
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако стават късно бащи, кога ще се радват на внуци? Почти сигурно - никога!
38
2
 
20
 
! Отговори
Куку преди 10 години
Така ми. Стига са вменявали вина само на жените, които раждат след 35.
37
4
 
11
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
тея дето стават бащи над 40 не са затруднени финансово.
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голямо откритие. Естествено, че колкото по-млади са родителите, толкова по-добре. За това никой(с малки изключения) не е сексуално привлечен от 60 годишни.
35
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
Във всички подобни статий , а те са много пише точно обратното .
34
4
 
19
 
! Отговори
Борислав-Ерген 38г преди 10 години
На младини бях по глупав-беден без житейски опит като вас...нали знаете деца и борчове най лесно се правят...тук е ролята на ОТГОВОРНИЯ ЧОВЕК да направи дете което да е СТОЙНОСТНО В ЖИВОТА когато бащата си е на място а не поредната лична драма(млади майки изоставени от млади татковци правят шоу на възрастни господа като мен) каквато четем-гледаме всеки божи ден с клеймо БГ-Живот!Много сте лесни относно анализа защото мислете шаблонно-стериотипно и от там започват и проблемите ви.
33
34
 
5
 
! Отговори
тити преди 10 години
да бе,некви чички на 45 години с малки деца.***,те могат да им бъдат дядовци.ама не може да си стрхливец и да не си си взел живота в ръцете и даа ставааш баща на 100 години.
32
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност не сте преписали края на статията , която беше днес в сайта на BBC.Шансовете са толкова малки за такива проблеми по принцип, че учените смятат ползата от това дететето да живее в хармоничен и добре устроен дом (което е много по-вероятно, в случая с по-възрастни татковци) е по-голяма от вредата(евентуален риск за аутизъм и т.н.)
31
3
 
4
 
! Отговори
Борислав-Ерген 38г преди 10 години
Тук ми дават 50 лева за 4 часа.Ти обичаш ли представителите на зодия Близнаци?
30
1
 
23
 
! Отговори
А преди 10 години
Почти всички големи математици в човешката история са деца на възрастни бащи и млади майки! Дали това не "шокира" тези пишман "учени"?
29
0
 
20
 
! Отговори
d преди 10 години
първо тази глупава статия ако не се лъжа и преди време я бяха качвали ,а искам да питам и преписвача александърчо татко му на колко е бил като го е правил щото хич не се е справил, и после навремето когато нашите баби и дядовци са раждали по 5-6 че и повече деца на по колко са били при раждането на последните, и нима нашия нарид не е бил и интелигентен и работоспособен.глупости са тия иследвания на тия ''учени'' . когато си има лош ген дали при млад или при по стар родител той ще си се покаже
28
1
 
4
 
! Отговори
ОDESSA преди 10 години
Хах. Ергенино очаквам те. Скоро ще дойдеш да бъркаш материал. Като ти писне от мизерната надница за провокации. Хах. Мога да ти дам телефон веднага и да те свържа със хора които работят като изкопчии. Ще те изгонят още на обед, така че по добре си заработвай пластмасовото шише бира пред компа. 15 Е плащат на час, ако си желаещ?
27
1
 
5
 
! Отговори
Борислав-Ерген 38г преди 10 години
Вие не го търсите ама аз се появявам.Значи скоро засях едно малко дръвче до къщата ми.Всъщност то си тръгна само от някакви семки тип-бобонки-аз си го заплюх и стана мое.След 40-та ми година мисля да построя горния етаж на къщата ми където е сега само плоча.Кинтите са си мои но всички консумативи включително и колата ми ги плащат майка и татко които са пенсионери но и работят.Млади момичета няма нищо по хубаво от зрял мъж за ваш съпруг...малко правим секс и неревнуваме докато изневерявате.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само са пропуснали да изследват бащите, които за да са бащи на толкова години, най-често са имали същите проблеми и им е било по-трудно в отношенията.
25
10
 
13
 
! Отговори
ОDESSA преди 10 години
Има една гадна приказка, българска. Който не се ожени до 30, който не си построи дом сам до 35 не го търси повече.
24
26
 
8
 
! Отговори
ОDESSA преди 10 години
Как би се чувствало едно детенце, като се разхожда из парка със някаъв чичко. и всички ги мислят за дядо и внуче. Това са глупости. Колкото са по близки поколенията толкава по малък шанс, от ненаписаната книга да излезе ***. На дъртите ергени пиша специално.
23
6
 
2
 
! Отговори
Борислав-Ерген 38г преди 10 години
Вашето въображение е на ред.Който си харесате той съм.Вие сте на ход сладури!
22
0
 
9
 
! Отговори
livevil преди 10 години
До Борислав-Ерген 38гСидни Австралия, ти ли си?! :DНе може да има двама толкова много повярвали си :D