Бащите домакини влияят по-добре на дъщерите си

Разбивали предразсъдъците
2 юни 2014 23:00,
17
Бащите домакини влияят по-добре на дъщерите си
Снимка: Getty images/guliver photos

Бащите, които домакинстват, осигуряват по-добро бъдеще на дъщерите си, защото така стимулират амбициите им и те се насочват към не толкова традиционни и потенциално по-добре платени кариери, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Британска Колумбия са убедени, че начинът, по който родителите си поделят задълженията да мият съдовете, да перат и чистят къщата, има ключова роля при оформянето на светогледа на децата им и на техните амбиции, особено на дъщерите им. Докато отношението към равнопоставеността на майката е ключово за предвиждане на мнението на детето за половете, професионалните амбиции на дъщерите се прогнозират най-добре по това какъв е подходът на бащите към домакинските задължения.

"Това предполага, че момичетата израстват с по-широки цели за професионално развитие, ако са в дом, където домакинските задължения се поделят поравно между родителите", каза Алиса Крофт от катедрата по психология на университета."Отношението на бащите към домашните задължения изглежда имат уникална отключваща роля", каза Алиса Крофт.

Изследването е проведено в лабораторни условия. Резултатите показват, че когато бащите приемат равенството между половете само на думи, а у дома се придържат към традиционното разделение на ролите, дъщерите им по-често се виждат като упражняващи традиционно женски професии - например медицинска сестра, учителка, библиотекарка или домакиня.

Изследването е обхванало 326 деца на възраст от 7 до 13 години и поне един от родителите им. Учените са прегледали разпределението на домакинските задължения във всяко семейство и кариерните стереотипи, с които се идентифицират участниците, отношението им към половете и работата, амбициите на децата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за това ли не може се отърве от обожатели?Не знаят коя е 25 годишната и коя 40 годишната.След това се чудиш в един момент от къде ти идват емоционейшъните и рокцата.От самия теб ти прпвокираш нещата и те се случват.Внимавай какво си пожелаваш.
13
1
 
5
 
! Отговори
Хъсбанд преди 9 години
Аз замивам посудата, за да не се разваля лака на госпожата. И почиствам дома (щото го правя по-бързо и ефективно). В замяна госпожата ми готви вкусни гозби, а и други неща ми прави.Всичко е до хармонията, пичуе, недейте чете "изследвания" и статистики.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За онези мъже където държат жените да са в къщи.Не оставяйте жените си без ангжименти.Ако няма работа направете и магазин ателие кафе,каквото се сетите.Но без никаква работа и не вкарва и лев в къщи това ще ги умори във времето бавно но сигурно.Нека работят за себе си поне.Знаете че никой не ги тероризира на работа и когато те си преценят работят не ги експлотират.Но да си стоят цял живот у дома без всякакъв смисъл,на нечие подеяние това е пагубно.Безсмислие!
11
1
 
1
 
! Отговори
от № 3 преди 9 години
До Мъж домакинКолега, евалата за коментара. Абсолютно в десетката!!!
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той мъжа цял ден опъва каиша а жената вкъщи изнася на гърба си цялата къща.Никой на никого не помага защото нямат физическата възможност и време.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мъжа не може да работи толкова първо поради липса на време и второ физически е невъзможно.За да печели достатъчно когато нещата са балансирсни хармонизирани и двамата работят тогава е много по-лесно и за двамата.А не единия опъва каиша а другите поради липса на работа се разхождат без цел и посока.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оффф, момчета, никой не ви казва да си напуснете работата и да си стоите вкъщи, а просто от време на време да помагате малко на съпругата си с домакинските задължения. След като и двамата работите на пълен работен ден, нормално е понякога да измиете чиниите или да и помогнете с чистенето. В статията говорят за това, а не че трябва да се превръщате в домакини и животът ви да мине в кухнята.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Високата безработица и ниската раждаемост се дължат на факта, че жените се включиха в работната сила вместо да раждат.
6
3
 
9
 
! Отговори
Мъж домакин преди 9 години
Мое изследване проведено в реални условия показва, че домакинстването на съпруга води до бърза и рязка феминизация на съпругата, което резултира в рогизация на първия. Факт.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aз познавам жена с три деца.Мъжа разполагаше със средства и тя нямаше нужда да работи.Децата и вече са големи с по две деца никой не я бръсне за слива.На работа няма вече за кога да ходи защото никога не го е правила изнемощяла и уморена.Така че и стоенето у дома е нож с две остриета живота на жената свършва преждевременно.
4
5
 
6
 
! Отговори
стефчо преди 9 години
а бащите гейове влияят най-добре на дъщерите си
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я, бай *** се е събудил! :))
2
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да разбирам ся тая ситуация? Да къртя като изоглавен та да вадя кинти, та да са доволни уруспията и двете малки кифлета, пък и да шетам вкъщи, та те да се развивали правилно? Ами аз ги виждам и сега как "правилно" са тръгнали по пътя на майка им. Преди три години разходите за кифленски аксесоари се удвоиха. До края на годината и ще се утроят, щото и най-малкото порастна вече....
1
7
 
5
 
! Отговори
:))) преди 9 години
Значи, ако Борислав Ерген 38г. има дъщеря, тя ще стане "медицинска сестра, учителка, библиотекарка или домакиня". :)