»зложба за 200 години от –ибни€ буквар

–азположена е пред Ќародни€ театър
26 май 2024 12:30, ѕетър Ѕойчев
3
»зложба за 200 години от –ибни€ буквар
—нимка Ѕ√Ќ≈—

»зложба, посветена на 200 години от издаването на –ибни€ буквар, беше открита в градската градина пред Ќародни€ театър.

≈кспозици€та е подготвена от ÷ентралната библиотека на Ѕългарската академи€ на науките и е двуезична - плакатите са на български и на английски език, съобщи ЅЌ–.

Ќа 14 табла са представени предисловието и отделните раздели на –ибни€ буквар, най-ранните отзиви за него, както и информаци€ за ѕетър Ѕерон като учен, просветен деец и дарител, разказа —илви€ Ќайденова – директор на библиотеката на ЅјЌ: "ѕоказваме първото издание на –ибни€ буквар, което е издадено през 1824 година и е притежание на нашата библиотека. ¬сички тези книги са част от сбирката ни с възрожденски книги, които са дигитализирани и може да бъдат видени на сайта на нашата библиотека."

—ред първите посетители на изложбата б€ха генералните директори на ЅЌ– и Ѕ“ј ћилен ћитев и  ирил ¬ълчев:

"»маме нужда а познаваме сво€та истори€ и като че ли има н€кои дефицити в тази посока, защото в последните години или не се говори достатъчно за историческите събити€, или се говори за т€х с един, може би, прекомерен патос, който отблъсква част от хората."

"ќсвен това аз научих нещо ново - че всъщност –ибни€т буквар н€ма риба, благодарение на председател€ на Ѕългарската академи€ на науките, който каза - това е всъщност бозайник, китът".

≈кспозици€та, подготвена от ÷ентралната библиотека на Ѕългарската академи€ на науките представ€ първото издание на "Ѕуквар с различни поучени€" от 1824 г., станал известен като –ибни€ буквар, както и неговите издани€ от 1847 г. и 1850 г., които се съхран€ват в библиотеката.

Ќа четиринадесет табла са разгледани ѕредисловието и отделните раздели на Ѕуквара, най-ранните отзиви за него, а също и предшествениците и следовниците на тази уникална за българското учебно дело книга. ¬ експозици€та е включена информаци€ за ѕетър Ѕерон като учен, просветен деец и дарител.

ѕредставително м€сто е отделено и на останалите четири издани€ от преди ќсвобождението, любезно предоставени от Ќационалната библиотека „—в. св.  ирил и ћетодий“, както и архивни документи от Ќаучни€ архив на ЅјЌ.

ѕетър Ѕерон заема м€стото си на един от най-образованите българи за времето си, който пръв обръща поглед към новото, европейското образование, като главен залог за бързо и успешно развитие на зараждащото се новобългарско общество. Ќеговата грижа за българските училища, за издаване на учебници на български език и за българската просвета откриваме още в послесловието на –ибни€ буквар.

»зложбата е част от инициативите, съпътстващи отбел€зването на 155-та годишнина от създаването на ЅјЌ и може да бъде разгледана до 28 май 2024.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


3
ќще от ћиш-маш
√радинска фе€ - най-подход€щата мода за сезона
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
3
1
 
0
 
! ќтговори
ћоби дик преди 2 седмици
 итовете не са риби, а мисирките не са птици.
2
0
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
“р€бваше да се напише и за това, че ѕетър Ѕерон, поради това, че е бил много богат, е бил ограбен.Ѕиблиотеката му на н€колко езика е била унищожена. » за смъртта му тр€бваше да се напише, ко€та не прави чест на никого.
1
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ќт текста става €сно, че насто€щюи€т шеф на Ѕ“ј не си е чел учебницирте в училище и е неук.  акво е изобразено на корицата на буквара, го пише във всички учебници по истори€. освен това фототипно издание има отдавна и е срамота от неосведомеността на този високопоставен служител, отгоав€щ за оведомеността.