Най-старата шунка в света е на 112 г. и става за ядене!

Деликатесът предизвика неочакван дебат
17 юли 2014 19:57,
5
Най-старата шунка в света е на 112 г. и става за ядене!
Снимка: Reuters

Шунката, за която се твърди, че е най-старата в света, навърши 112 г., съобщава БиБиСи. Нещо повече: за нея се твърди, че все още е годна за ядене!

Месният продукт е произведен през 1902 г. и е бил забравен в задната част на стая за съхранение. По-късна е дарена като експонат на музей във Вирджиния. Днес шунката изглежда по-скоро като изсъхнало парче кожа. От музея са осигурили специални условия на експоната си, за да бъде предпазен от мухъл и и буболечки.

Кураторът Трейси Нейкирк твърди, че шунката е годна за консумация, въпреки че ще бъде с изключително суха консистенция.

Сухото консервиране на месото не е нещо непознато. Чрез премахване на кръвта и осоляване на месото шунката може да развие по-богат вкус. Но „зреенето“ много рядко надвишава една или две години.

Говорителят на Агенцията за хранителни стандарти на САЩ отбелязва, че не е ясно как е била обработена шунката и затова няма как да се знае дали е годна за консумация.

Собственик на испански ресторант в Лондон твърди, че испанската шунка, каквато е експонатът, има перфектен вкус, когато е на 4 до 5 години. След това мазнината започва да се окислява и се появява специфичен неприятен вкус.

Писателят Джей Рейнър е равнодушен към настъпилия интерес към шунката. „Странно е, че някой се вълнува толкова много от задните части на прасе, висяли някъде 112 г.“, заявява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: музейшунканай-стара
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
сами преди 9 години
Трае защото е от истинско месо, от животни хранени с истинска храна. Сегашните имат трайност 20-30 дена, въпреки че са гъкани с консерванти и стабилизатори.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само тоя бут да не го набара миро мършата,че току виж сме го изяли като прясно месо. Пак.
3
0
 
16
 
! Отговори
шуба дуба преди 9 години
ние ядохме 20 годишно от европата .без специални условиясега чакаме вносно крилца от птеродактил
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МонархистПробвай с бахур.
1
3
 
9
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Сушеното месо е невероятно мезе за уиски!

Спонсорирани публикации