Москвич и Лада – легендите по улиците на Хавана

Ретро колите са наистина често срещани там
Обновена: 14 фев 2015 07:35 | 13 фев 2015 21:21,
217

Снимка: Reuters

Бившият Съветски съюз е започнал да изнася своите евтини модели коли Лада в Куба през 1970 г. Има много малко свидетелства за съветско влияние в Хавана, но ладите са наистина често срещани там.

Заради ниските заплати, които получават местните, малцина могат да си позволят да си купят нова кола. Затова по пътищата продължават да се движат стари автомобили.

Търговското ембарго на САЩ затруднява кубинците в набавянето на резервни части за старите возила. Хората обаче все пак успяват да си намерят части от Маями или да ги получат по някой, който живее в САЩ.

Разгледайте ретро колите в галерията, които все още се движат по хаванските улици, дори и като таксита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
4
 
3
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Всеки можеше да си ги позволи, бяха надеждни и можеше да ги караш без подръжка години наред.------Това го кажи на някой, който не е карал руска кола.
65
2
 
4
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Кола се купуваше не само с пари, а и с дълги години чакане да ти дойде реда.---------А сега кубинците, дето живеели по-добре от 98% от българите, не могат и с дълги години да си купят руска кола, щото дори новите лади, дето не са разрешени за продажба в Западна Европа поради непокриване на критериите, са им прекалено скъпи.
64
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бяха си руски коли, не комфортни като западните, но не и лоши. Всеки можеше да си ги позволи, бяха надеждни и можеше да ги караш без подръжка години наред. Сега в България хората живеят в мизерия нямат пари и затова купуват стари коли на по 15-20 години които постоянно се развалят. А някои още си карат ладичките които вярно им служат.
63
2
 
7
 
! Отговори
-10 преди 9 години
C4 от 2006 на дизел!----Това е един много добър руски модел ;-)
62
1
 
3
 
! Отговори
кремълски трол преди 9 години
Мога,C4 от 2006 на дизел!
61
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първото нещо, което се правеше, когато вземеш руска кола от Мототехника беше да се вкара в сервиз и да се провери дали всичко е добре затегнато-----Пълна измишльотина.
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
московеца на 18-19 е много як.....през 80-те повечето хора купуваха москвичи,бяха най-достъпни първо 8-ци,после и 12-ци, ама като тоя не съм виждал
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските коли могат да се карат 30 години, щото я чакаш 10-15 години докато си я купиш и после трепериш да не я одраска някое дете с топка и я изкарваш по един път в месеца да те видят и един път в годината ходиш на море. Кола се купуваше не само с пари, а и с дълги години чакане да ти дойде реда.
58
2
 
2
 
! Отговори
кремълски трол преди 9 години
По никакъв. Просто опровергава тезата ,че Хрушчов се е уплашил от Кенеди. И ,че СССР са саздали кризата!
57
2
 
5
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Другите 98% българи живеят по зле и от кубинците------------Някои като започнат да си вярват, та чак не могат да се спрат!
56
4
 
3
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Преди Хрушчов да си прибере ракетите от Куба, другия дето окото му нямало да мигне си ги прибира от Турция и работата се разсъхва!---------И това по какъв начин опровергава тезата, че Куба е била във военна блокада само по времето, в което са били руските ракети там?
55
2
 
9
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Руските коли можеха да се карат по 30 години и само наливаш масло и бензин.-------Това го кажи на някой, който не е карал руски коли!
54
1
 
7
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Ха ха ха. С 400 лева заплата да си купи кола за 50 хил лева-----------Не за 50 хил, а за 4,5,6,7 хиляди. Всъщност не разбирам какъв ти е проблемът освен разбира се стандартният хейтърски. Коментарът е по повод как били вървяли 30 годишни лади, пък нямало такива западни.
53
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първото нещо, което се правеше, когато вземеш руска кола от Мототехника беше да се вкара в сервиз и да се провери дали всичко е добре затегнато, да не би да е сглобявана в понеделник... Това е без майтап, беше стандартна процедура.
52
2
 
6
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Тези лади вървят и са на километри - защо не са така мечтаните западни--------Защото на никой не му се налага да кара 40 години една и съща кола. Дори в бедна България хората намират начин да си вземат по-нова и по-качествена и безопасна, когато старат им стане на максимум 15-20.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, особено москвето. Някой ви е излъгал, че ладата е здрава кола. Мога да ви изброя сума неща, които се развалят непрекъснато - втулки на носачи, авансова плочка, амортисьори, термостат, кранче за парно (антифриза изтича направо в купето, чукчето на делкото, гърнета. Просто колите навремето не се караха като сега. Който е карал лада професионално знае.
50
4
 
4
 
! Отговори
кремълски трол преди 9 години
Преди Хрушчов да си прибере ракетите от Куба, другия дето окото му нямало да мигне си ги прибира от Турция и работата се разсъхва! Те хамериканците са почнали всичко като са разположили първи ракети под носа на СССР в Турция!
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аемриканския ром са най-добрият ром. Защо бегат в америка да пият ром, а не бегат в Куба при кастро да пият ром?----------------------Това го неписъл някой, който още си мисли че Джак Даниелс е най-доброто уиски, Макдонълдс е най-добрият ресторант, Старбъкс е най-доброто кафе, Додж е най-добрата кола... както Англичните са залъгвали *** преди 150 години с дрънкалки и цветни джунджурий, така сега янките залъгват насТези лади вървят и са на километри - защо не са така мечтаните западни
48
5
 
6
 
! Отговори
Щурмовик преди 9 години
До АнонименСамо руснаците ни спасяват, иначе да сме умрели всичките...
47
2
 
5
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Защо американците не оставят на мира Куба а постоянно се занимават с нея и налагат санкции?-----Никой не им налага постоянно санкции. Санкциите са наложени еднократно, когато Кастро и компания завземат властта и започват да национализират американска собственост в Куба. Изразява се в търговско ембарго между САЩ и Куба и забрана за пътуване на американци в Куба и кубинци в САЩ. Кубинците са съвсем свободни да си търгуват с останалата част на света!