Atrias – най-бързият двукрак робот в света

Той копира движението на птиците
17 мар 2015 10:06, Елка Василева
2
Atrias – най-бързият двукрак робот в света
Снимка: YouTube

Инженери от Университета на щата Орегон са създали нов двукрак робот Atrias. Според прогнозата на изследователи след изпитанията той ще се превърне в най-бързия подобен робот в света, съобщи Дискавъри нюз.

Atrias копира движението на най-бързите двукраки животни в света - птиците. Към тях се отнася например щраусът, който при маса на тялото до 130 килограма и височина до 2,7 метра може да развива скорост до 100 километра в час.

Краката на робота са изработени от въглеродни влакна и са свързани с еластични пружини от фибростъкло. Това спомага за ефективното натрупване на механична енергия в тях и за смекчаване на удара при скокове.

Инженерите предлагат в бъдеще Atrias да бъде използван за оперативен достъп до труднопроходими райони след стихийни бедствия, а технологията на създаването му да се приложи при разработването на протези за хората. В крайна сметка инженерите искат да комерсиализират изобретението си.

Работата на учените се финансира от американската отбранителна агенция ДАРПА и от международната програма HFSP.
 

/БТА/  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: САЩроботAtrias
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Финансов Пънкар преди 9 години
Тъжна картинка 2015г. трябваше научната фантастика да е реалност !Все още е по-лесно да си образоваш и обучиш меринджей който да командва органични роботи от колко да плащаш на за техно роботи.Един мериджей се радва на $2-3 хил. в колониите и като му купиш лъскава служена кола ,телефон и лаптоп започва да гледа умно , да поучава и може да ръководи 500 и повече "органик" промити с НЛП мозъци които изпълняват всякакви заповеди!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Към тях се отнася например щраусът, който при маса на тялото до 130 килограма и височина до 2,7 метра може да развива скорост до 100 километра в часГЛУПОСТИ!Максималната скорост на щрауса е 70км/ч