Ами сега? Вегетарианците с двойно по-висок риск от депресия

Експерти: Недостигът на B12 влияе върху настроението и психичното здраве
84
Ами сега? Вегетарианците с двойно по-висок риск от депресия
Снимка: Reuters

Вегетарианците са изложени на двойно по-висок риск от депресия, тъй като в менюто им липсват витамин B12 и някои важни минерали, които се набавят с месото, установи проучване, цитирано от в. "Сънди мейл".

Според учени от университета в Бристол недостигът на витамин B12 силно влияе върху настроението и психичното здраве.

Вегетарианците често се хвалят с това колко природосъобразен начин на живот водят. Но когато загърбват пилешкото, телешкото и свинското месо в полза на морковите и броколите, това ги прави доста по-нещастни, дори без да го осъзнават, смятат експертите.

Бристолският екип стигнал до тези изводи, след като изследвал 10 000 души в западната част на Англия. Тези, които попадали в групата на вегетарианците, били с два пъти повече депресии в сравнение със сънародниците им, които имали балансиран хранителен режим.

В кръвта на вегетарианците се натрупват високи нива на фитоестрогени вследствие на богатата на зеленчуци и соя диета. А това също води до ментални проблеми, смятат специалистите.

Депресивни симптоми се пораждат и от изключването от хранителния режим на рибни продукти, отчита БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
4
 
! Отговори
Таня преди 6 години
Проблемът с химиите и отровите в храните е много по-голям от това кой каква храна яде. Всичките Е-та и изкуствени добавки, оцветители и тем подобни са източник на агресията при децата
71
1
 
4
 
! Отговори
Таня преди 6 години
Много злоба бе. Защо въобще има спор не разбирам. Всеки да си яде каквото иска. Или каквото може. Аз до преди няколко години почти не ядях месо, но после настъпиха 1- 2 ужасни години на болки и проблеми в стомаха докато не ми установиха колит. Когато проумях, че ако хапна повече зеленчуци и плодове ми става по-зле всичко се оправи. Просто вегетарианството не е за всеки. Но не казвам, че е нещо лошо.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората са станали такива като са започнали да ходят на лов. Преди това са били маймуни. Не ни разваляйте еволюцията!
69
1
 
4
 
! Отговори
Ачо преди 6 години
До 77 - Моите деца са много кротки, защото ядът само хляб, понякога с масло, понякога не, в зависимост от това, дали маргарина е бил на намалние тази седмица ... А и мноу шамари ядът.Най-добрата диета! Слушат и все едно са част от мебилировката. Не смеят да мръднат.
68
1
 
3
 
! Отговори
до 74 от славянин преди 6 години
А *** раждани от мършоядци не ги ли виждаш - от съвсем малки са нервни като че ли имат червеи в дупетата си и побъркват родителите си, инатести, агресивни, а децата на веганите наистина са кротки като агънца!?
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За 2 месеца веганство смъкнах 15 кг"Само си забравил да споменеш за липосукцията в рамките точно на тези 2 месеца.
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да си веган или гей е много модерно сега.Затова станах веган, щото за другото не ми достигна смелост"
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЯБВА ДА ВИДИТЕ КАКВИ УРУДИ СЕ РАЖДАТ ОТ ЖЕНИ ВЕГАНИ :DЕДНА ОВЦА ВЕГАН БЕШЕ ОСТАНАЛА БЕЗ КАЛЦИЙ В КОСТИТЕ ЗАРАДИ НЕЯДЕНЕ НА ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ СЪЩО ОСВЕН МЕСО!
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко вегани не са ***.д.али и обратно? Всички те еколози ли са? Колко от тях са на хранилка при Сорос и работят в сайта бг.днес и нова.тв? Всички тези въпроси ме интересуват, защото ме сърби .....l Атанасов и нямам пари да си купя месо!
63
5
 
4
 
! Отговори
до 69 от славянин преди 6 години
Да си прасе на два крака е тежка дегенерация!
62
4
 
5
 
! Отговори
до 63 от славянин преди 6 години
Поредното доказателство колко е ''умно'' всеядното двукрако прасе! Като се превъзбуди, докато не напълни баката с ***, не може да се успокои!
61
8
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Туй да си вегитарианец е диагноза
60
5
 
11
 
! Отговори
ЕСофобников преди 6 години
Как ще станем истински ЕС-аджиий-на колело, вегани, с фотоволтаик на главата и с обратна резба?1.Фендупкова дава нам,КолоЕздачите само 200 км., за сметка на данъкоплатците с коли;2.Нямаме настроение, не ни се е...е, а то било закономерно;3.Хората с ЛH резба са властта, културата и не смеем да ги докоснем;Чудех се, защо ЕС е котило на корумпирани безидейници.Чудех се, защо БГ е с тази ялова политика.Чудех се, защо на всички харесва БойБор.Вече не се чудя-то и в месото има малко месо.
59
14
 
9
 
! Отговори
до 65 от славянин преди 6 години
Факт е че вегетарианците са с доста по-дълбока и фина сетивност от месоядците, но не искам да навлизам и в сферата на езотериката, защото там месоядците съвсем сте гола вода!
58
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От коментарите останах с впечатление, че вегетарианците са по-интелигентни, дават по-разумни отговори, и си личи че са по-образовани.Извинявайте, но останалите сте "ооуу, дръж таз пържола", " яж таз овца", "натъпчи си червото" и "пий таз козя кръв" .Като примитивни езичници и сатанисти сте.
57
7
 
8
 
! Отговори
до 40 от славянин преди 6 години
Между другото съм бил 14-15 години от живота си активен спортист, от тях 5 години в спортно училище и знам че всички протеинни концентрати, продаващи се в аптеките за изграждане на мускулна маса са само на соева или млечна основа, не на месна, а това означава че в соята и млякото има всички аминокиселини изграждащи белтъците, вкл и т. нар. незаменими! Да не говорим че докато ядях месо имах и леко повишено кръвно налягане от 145/90 и то на крехката 16-гдишна възраст!
56
7
 
15
 
! Отговори
Гала преди 6 години
Не яжте месо, отровно е!!!!!! Оставете го на мен , ще се жертвам заради вас!!!! Яжте си екскрементите те са най полезни , наздраве с чаша урина!
55
7
 
7
 
! Отговори
до 40 от славянин преди 6 години
В такъв случай ще трябва да намериш някакво друго приложение на книгите си по биохимия след като там се твърдяло, че без месо не можело да се живее, а стотици милиони хора на планетата не ядат месо, и то по убеждение, не по принуда! Аз както писах по-долу не ям месо от почти 24 години и се се чувствам доволно добре! Какво ще кажат дебелите ти книги по биохимия по този въпрос!? Имаше една приказка че пред фактите и най-дебелите чугунени глави трябва да замълчат!
54
4
 
9
 
! Отговори
веган преди 6 години
аз ям само зеленчуци расли на кокал
53
8
 
3
 
! Отговори
до 37 от славянин преди 6 години
А някой да е видял умно прасе!? Кажи всеядецо!?