Стиропорът, санирането и ракът: Целият блок изолиран, на Ценка – не!

Един единствен апартамент от блок в Луковит не е саниран. Защо?
30 авг 2017 14:45,
136

Снимка: Деян Герговски, Дарик

Блок "Кръгояр" е една от многофамилните сгради, допуснати за саниране по националната програма за енергийна ефективност в Луковит. Един апартамент обаче остава без изолация и дограма. Оказва се, че само от неговия собственик не са успели да вземат съгласие сградата да бъде санирана.

Надка Кирилова, която е домоуправител на единия от входовете, е била сред най-активните в кампанията по събиране на подписи. Тя обясни, че собственичката на апартамент на последния етаж отказала да подпише въпреки увещанията.

"Ценка заяви, че заради стиропора може да се разболее от рак и отказа", разказа Надка Кирилова пред "Дарик".

Това щяло да спре санирането, тъй като се искало 100% съгласие от всички съседи и дори се стигнало до конфликти. Програмата за енергийна ефективност обаче дала възможност нежеланието на съседката да не възпре ремонта на блока.

Така с попълнени документи блок "Кръгояр" влизa в програмата за саниране на 19 май 2015 г., независимо от нежеланието на леля Ценка, и още на следващия ден e одобрен. Започват строителните работи, а апартаментът й на последният етаж е заобиколен.

Така през юли блокът вече има нов облик…с изключение на един апартамент.

"Това е проблем и търсим начин да го решим", казва Любомир Ангелов, който осъществява инвеститорския контрол по проекта.

Той вече се е свързал с председателя на сдружението на блока и ще се търси вариант да склонят жената да се съгласи и нейният имот да бъде саниран.

"Така не може да се приеме този обект", казва Ангелов и посочва, че освен от естетическа гледна точка, ще има проблеми и от техническа, тъй като влагата ще се просмуква там, където няма изолация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Външна изолация не се прави със стериопор,а материал,който диша.Тези вати и гъби,които си поставят вътрешно също са вредни.Тези ,които продават материалите ги рекламират,но все пак бъдете внимателни какво избирате.Естествените материали винаги ще си останат най-сполучливото,дори една проста кал със слама и пепел изолират добре жилището.Нашите предци,не са били прости,строили са основи от къмък с ширина на стената минимум 60 см.,за да няма влага и е здрава основата,а нагоре с дърво,плет и глина,
96
14
 
14
 
! Отговори
Бай Кон УР преди 6 години
На баба Ценка и трябва мъжко мляко профилактично три пъти дневно, за да не мисли за глупости . Само дето няма кой да се жертва.
95
21
 
29
 
! Отговори
8 преди 6 години
да го дуxaт бе, нейното си е - частна собственост, като не им харесва да си сменят блока
94
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 103Относно "из.вер.ги"-те - това се адресира към една по-западна държава! Която от съветските войници добре си получи! А колкото до Чехия и Унгария .......ха-ха-ха.....странно КОЙ БЕШЕ НА ГОСТИ ПРЕДИ ДВА ДНИ В УНГАРИЯ И МУ СЕ РАДВАХА КАТО НА НАЙ-СКЪП ГОСТ?????? Пък и не съм много сигурен, мисля че ВЕЧЕ СИЛНО СЪЖАЛЯВАТ ЗА ВСЯКАКВО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ! Както и у нас, между впрочем!!!!!
93
28
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четвърт век още не може да закърпим изцепктие на комунистическите масови убийци, които натикаха половин България в сиви паянтови панелки. Хвърлете едно око към Унгария и Чехия как изглеждат днес след като се опълчиха съветските изверги
92
3
 
35
 
! Отговори
Мдам преди 6 години
Да си глупав и необразован е като да си умрял - на теб не ти пука, но е тежко за другите...
91
1
 
19
 
! Отговори
Само за инфо преди 6 години
В панелка съм и започвам 4-та година от слагането на нова дограма и изолация. От сметките не знам дали съм спестил, драмата е във вертикалната система и съседите, но през зимата определено е по-топло, а и по жегите панелът вече не се напича както преди, въпреки улицата и паркинга отпред.Не знам за другите, но нямам драма с мухъл, течове, разлепени тапети и т.н. Вярно при избора на материала за изолация съм се ръководил единствено от качеството и свойствата му, а и майсторите си подбирах.
90
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дpexитe cъдъpжaщи изкycтвeни влaкнa вce дepивaти нa пeтpoлa пpoмeнят eлeктpoмaгнитнoтo излъчвaнe и дopи мeтaбoлизмa нa чoвeкa, кoйтo ги нocи. Дa нe гoвopим, чe yвpeждaт жecтoкo пcиxичecкитe cпocoбнocти нa чoвeкa. Cъщoтo вaжи зa рvс-дoгpaмитe, cтиpoпopнитe изoлaции, плacтмacoвитe бyтилки, пpибopи зa xpaнeнe и дpyги. Зaмиcляли ли cтe ce някoгa, зaщoтo вcички бaнки oтпycкaxa ниcкoлиxвeни кpeдити зa eнepгийнa eфeктивнocт, дoкaтo пocтoяннo ce пoкaчвaт цeнитe нa eнepгoизтoчницитe?
89
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
естеств.няма да се спре санирането, нали фирмите на ГЕРБ трябва да приберат в джоба по 17 000 лв на апартамент
88
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая знае ли, че кофичките с кисело мляко се правят от стиропор - полистирол? Кажете и добрата вест.
87
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При изолирано жилище трябва да се потърси сметка на това къде ще отива влагата отвътре - готвене, дишане, къпане, растения. Влагоуловител на ток 20л/денонощие иначе ще има много ядове.
86
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки си слага климатика където му кефне, грозните тръби минават пред целия апартамент, въобще грозна гледка... И с новите сгради е така, лошото е, че за климатици никой не предвижда място
85
7
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Частната собственост е свещена и неприкосновена !Щом не ще жената никой няма право да я кара на сила.
84
3
 
27
 
! Отговори
ХТ преди 6 години
До Анонимен 87Това с водата отвътре го потвърждавам. Наши познати живеят в ново строителство, изолирано с фибран, и при всеки дъжд отвътре по стените избиват огромни мокри петна. При по-продължителни валежи направо започва да си тече вода от избилото. Добре, че са под наем, а не са се загробили с ипотека. Да си блъскат главите собствениците - да дадеш една камара пари и накрая да имаш *** срещу тях.
83
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саниране се прави но не на панелен блок а на къща. Къщата има стряха 50 см.плюс улуци. При буря не е изложен на силните пориви на вятъра щото къщата е най много на 2 или 3 етажа не е на 7 или 15 етажа. А като знам как слагат дюбелите не случайно един блок вятъра го разопакова и остана гол. Ако си мислят че ще икономисат от високи сметки за парно в голяма грешка са. Този стириопор не държи топло. Стириопора предпазва панела от разрушаване но не държи топло. Това го казвам от личен опит.
82
2
 
4
 
! Отговори
27 преди 6 години
До анонимен 87И се уплътнява, но не по начина, по който ти представяш - *** първо гледай и тогава пиши.
81
3
 
12
 
! Отговори
27 преди 6 години
До Анонимен 87Да ти кажа само, че стиропора не се лепи плътно до панела и просто говориш гл...упости. Гледал ли си поне как се лепи и каква въздушна възглавница има ?
80
0
 
3
 
! Отговори
аман от разбирачи преди 6 години
До -*-*Ти преди го харесваше ли ?
79
10
 
14
 
! Отговори
-*-* преди 6 години
И какво е санирането на този блок??? Всеки прозорец на остъклените балкони е различен. Няма идея, няма визия, а климатиците???? Пове да се скрият на балкона. Грозно, дори по-тъпо от преди, но с много откраднати пари за ГРОБ!
78
14
 
7
 
! Отговори
криста преди 6 години
Виновни са тези, които са приели документите и са дали старт на санирането. Иначе има много такива ценки, които я стиропора им виновен, я ще им откраднат апартамента и прочие прос...тотии.