Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си

Какво е истината и какво не в едноименния сериал според очевидец на инцидента
13 юни 2019 09:15, Нели Христова
151
Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си
Снимка: BBC

Часове след избухването на "Чернобил" Алексей Бреус влиза в контролната зала на реактор 4. Като член на екипа на ядрената електроцентрала от 1982 година, той станал свидетел на последствията, които инцидентът предизвикал на сутринта на 26 април 1986 година.

Кое е истина и кое лъжа от едноименния сериал, който плени сърцата на толкова много зрители? Украинецът е един от малкото, които може да отговори на този въпрос...

"Не вярвах, че ще ни повикат там. Реакторът беше толкова повреден, че нямаше какво да направим", казва Бреус пред BBC. Начинът, по който сериала показва първите часове след избухването на "Чернобил" е достоверен, по думите на Алексей. Но има и някои детайли, които са измислица.

"Катастрофата бе изобразена по един мощен начин, като глобален проблем, който поглъща огромен брой хора. Настроенията, емоциите, както на персонала, така и на властите, бяха изобразени съвсем реалистично. Но някои технологични аспекти имат несъответствия, които не са лъжи, а просто фикция", обяснява Бреус.

Той не е съгласен и с начина, по който са изобразени неговите колеги. "Сякаш бяха злодеи, каквито не са", категоричен е той. Съгласен е, че Дятлов е плашел работниците в електроцентралата, създавал е напреженеие, но "винаги е бил пълен професионалист".

Алексей не може да оспори обаче, че начинът, по който е изобразено влиянието на радиацията върху хората, е бил реалистично предаден. След експлозията той лично разговаря с Акимов и Топтунов, които се появяват в сериала "Чернобил".

"Те не изглеждаха добре. Личеше си, че са болни. Бяха много бледи, а Топтунов направо беше станал бял". Двамата умират две седмици по-късно в болница в Москва. Много от колегите на Бреус също са там.

"Тези, които имаха светло-червен отенък на кожата също умряха", казва той. Когато приключва смяната си, кожата му е кафеникава, сякаш има тен, но местата, които не са били покрити с дрехи - лице, ръце, врат, са почервенели.

Василий Игнатенко е един от първите пожарникари, които отиват да гасят огъня в "Чернобил". Той и колегите му от Припят не знаят нищо за радиацията и умират на 13 май от лъчева болест. Тази част от сериала е до някъде вярна. 

"Видях колко повреден е реактора, но нито огън, нито пушек излизаше от там", казва Бреус. Пожарникарите обаче продължават да заливат мястото с вода, ала тя навярно се е изпарила преди да достигне реактора. Друг достоверен, но не напълно момент, е саможертвата на тримата мъже - по думите на Алексей, лицата им не били напълно покрити, за да могат да си говорят. Награда така и не им е предлагана, а и никой не е ръкопляскал, след като са излезли на повърхността - все пак това била работата им. Миньорите, които трябвало да изкопаят тунел под реактора пък наистина се съблекли, но не напълно, както е показано в сериала. Според Бреус, тяхната роля дори не била толкова важна за спасяването на Европа.

Бреус твърди, че сериалът е показал добре това, което винаги е било проблем на СССР - ненужната тайнственост в моменти на криза. Но не отрича, че има и някой стереотипи, като големи чаши водка и КГБ, което дебне отвсякъде. Ала той е щастлив, че сериалът е предизвикал такъв голям интерес, тъй като човечеството трябва да се учи от грешките си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука се тpoли яко! Не е истина!Вместо да се обсъжда трезво и безпристрастно темата, четем само платена руска пропаганда.Няма ли някой трезво мислещ човек тук???Чернобил е най-страшната ядрена катастрофа сполетяла човечеството.Фукушима също е голяма трагедия, но далеч не в такъв световен мащаб както беше украинската.Наред със всички други разлики, в случая с Фукушима информацията не беше скривана.
115
11
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
Путин пак е разтворил широко кесията със жълтици (руски рубли с лика на цар Николай II) за да активизира платените руски тpoлoвe в хибридната му война срещу свободния свят!Но тази кауза е изгубена - Русия ще се разпадне по същия начин по който се разпадна СССР докато се стопи до Московското Княжество откъдето е тръгнало всичко.Е нищо, утешителното е, че дори Москва е с повече население от цяла България, така че да не се оплакват москвичите.
114
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 априлТЕПКО съобщава за открита пукнатина в кабелна шахта в близост до 2 блок, от която изтича радиоактивна вода в Тихия океан. Съдържанието на радиоактивен йод I131 в морската вода е 7,5 милиона пъти над допустимата норма.някой изследвал ли е дали сме яли тихоокеанска радиоктивна риба?
113
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пРИ АВАРИЯТА ВЪВ фУКУШИМА АВАРИРАТ ТРИ РЕАКТОРА А НЕ ЕДИН КАТО В чЕРНОБИЛ И ТОВА НЕ СЕ ЗНАЕ, КРИЕ СЕ ЧЕТЕТЕ ХОРААААА
112
1
 
7
 
! Отговори
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ преди 4 години
Опозицията също не се занимава с темата, защото по време на аварията тя управляваше страната и допусна много грешки, вкл. пропусна да снабди населението с йодни таблетки и погрешно изпрати евакуирани жители на Фукушима в области с радиоактивни облаци.И днес никой не се грижи за онкоболните във Фукушима. "Отношението към пациентите е като към хора, които само пречат на възстановяването на региона. Те са напълно изолирани от обществото", казва 77-годишната Хисако Сакияма, основателка на Фонда за подпомагане на заболели от рак на щитовидната жлеза деца - 3/11 Fund for Children with Thyroid Ca
111
2
 
8
 
! Отговори
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ преди 4 години
Японските медии тогава игнорираха откровенията на нещастното момиче, а никой друг заболял от рак не последва примера ѝ. Само двама бащи на болни деца се престрашиха да участват във видеоконференция - с променени гласове и без да показват лицата си те говориха за натиска, на който са изложени близките на онкоболните."Не мога да разказвам, че детето ми заболя от рак", оплаква се единият от двамата и отправя тежки обвинения срещу обществото и политиците, които не искат да се говори за атомната катастрофа.
110
2
 
4
 
! Отговори
ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ преди 4 години
Младата японка излъчва самоувереност и сила. Но когато говори за заболяването си очите ѝ се пълнят със сълзи, а гласът ѝ започва да трепери. "Лекарят ми каза, че причината не е в радиоактивното излъчване. Какво е тогава?", пита 22-годишната жена от префектура Фукушима. От общо 185 деца и младежи във Фукушима, които след ядрената катастрофа през март 2011 година се разболяха от рак на щитовидната жлеза, единствено тя се осмели да говори открито преди една година - в документалния филм "А2-В-С" на американския режисьор Йън Томас Еш.
109
4
 
7
 
! Отговори
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ преди 4 години
Забравените жертви от ФукушимаЯпонското правителство е поставено под силен натиск - заради растящия брой на заболелите от рак японци след ядрената катастрофа във Фукушима. Мартин Фриц се срещна с пациенти - предимно млади хора.
108
3
 
3
 
! Отговори
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ПИШЕЧЕТИ преди 4 години
В Япония прегледите на щитовидната жлеза са доброволни и се провеждат на всеки две години. За сравнение - в Чернобил те се правят два пъти в годината. Делът на хората, които се подлагат на такова изследване, е спаднал от 82 на 45 процента, а операциите на щитовидната жлеза са разрешени само в определени клиники. В противен случай здравната каса не поема разноските.
107
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи във Фукушима 1605 жертви в Чернобил 31. КОГА ЩЕ СПРЕТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКОТО МЕДИЙНО ЗАТЪМНЕНИЕ ЗА фУКУШИМА - ТОВА НЕ Е ЛИ ПРЕСТЪПНО?
106
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските ученици по това време бяха на военно обучение .Тези които си поръчваха вода от Франция за да не се облъчат не ги предупредиха . Българските деца се търкаляха по тревата и се чудеха защо кожата им почервенява.Сега голяма част от тези деца са в гробищата.
105
3
 
8
 
! Отговори
Как преди 4 години
Е как тогава е оцелял и е още жив ???
104
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна причини ядрената авария в Чернобил.
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 104Ти правиш ли разлика между радиация и ударна вълна от взрив ?
102
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Хирошима и Нагасаки жертвите са 330000, в Чернобил 31. Защо не кажете жертвите във Фукушима жертвите са 1605. Защо не се излъчи доста по-апокалиптичния филм за Фукушима, все пак 1605 е доста над 31 а фашистчета, щото е в капиталистическа Япония. И там има медийно затъмнение.
101
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Личи си интруктажа - обикновен работник говори с термини. Фашистката пропаганда като обгазяването в сирийския град Дума. Като им лъсне лъжата после олеле. Една рентгенова снимка експозира повече радиация от това което е получил и най-облъчения българин от Чернобил, ако ще да е ял само марули. Като знам как българина марули не яде на първи май а си ядеше при комунизма печено агнешко, заклано ден-два преди това, и си го дояждаше докъм 6 май. Сега масата празна или с евтини и некачествени ментета
100
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Експлозията в АЕЦ Ленин се равнява на 200 ядрени бомби, каквито са хвърлени на Хирошима."Даваш ли си сметка какви глупости пишеш? Ако действително взрива е бил толкова мощен да е изпепелен моментално целия Чернобил и да има жертви и разрушения чак до Киев.... Доколкото знам в момента на взрива загиват 23 /двама/ души! От двете атомни бомби над 160 хиляди! И в момента няма бели петна на мястото на Хирошима и Нагазаки, а проспериращи градове с поколения, създадени от пострадалите от бомбите!
99
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Белене" че няма да я построим е ясно. За сметка на това Турция ще построи аец в близост до България от който най вероятно ще ни продават ток.
98
6
 
6
 
! Отговори
СС преди 4 години
Само едно се чудя, защо сега, 33 г. след аварията, започна така активно да се говори за Чернобил. И защо чак сега направиха филма? Защо ли ми се струва, че пак има нещо задкулисно, и пак нещо се крие и не се казва някаква истина. Да, не е радиация, дано само да не е по-лошо от радиацията. Нарича се манипулация. Ни сме, уж де, демократична държава от 1989г, т.е. 3 г след аварията. Оттогава, уж де, имаме свобода на словото. Защо чак сега се заговори за това толкова активно? Подозрително е
97
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Сякаш бяха злодеи, каквито не са" - напротив - всички работници (без тримата осъдени - Дятлов, Фомин и Брюханов) бяха представени като изключително свестни хора, които буквално се жертваха, за да предотвратят по-голямо бедствие. Не знам какво е гледал този човек, но определено е пропуснал основни моменти. Има документи, описващи действията на Дятлов, които са всичко друго, но не и професионални - заплахи, ако някой не изпълни заповедите му - заповеди,грубо нарушаващи правилата за експлоатация.