Живот край "Чернобил": По-добре радиация, отколкото война

Защо хората се заселват в "най-евтиното място за живот" в Украйна
14 юни 2019 14:10, Нели Христова
80
Живот край "Чернобил": По-добре радиация, отколкото война
Снимка: BBC

Призрачни градове и села – това оставя след себе си избухването на четвърти реактор на ядрената електроцентрала "Ленин“, позната като "Чернобил“. 116 хил. души са евакуирани веднага от обявената 30-километрова опасна зона. По-късно тя е разширена, а през следващите няколко месеца още 234 хил. души напускат домовете си. Те дори не знаят, че това е последният път, в който ги виждат.

Някои обаче никога не напускат зоната около "Чернобил“.

Още по темата

Въпреки че днес е нелегално да живееш там, между 130 и 150 души обитават забранената зона. Повечето са жени на 70-80 годишна възраст. Познати са като Бабушките на Чернобил. От няколко години насам тези смели дами имат нови съседи – на границата, където приключва опасната зона, са се нанесли още хора. Сред тях са Миряна Кованенко и двете й дъщери.

В една хубава лятна нощ, тя, Олена и Ирина се смеят, докато кучето им се опитва да открадне топката им за футбол. Зад оградата им обаче всичко е тихо. Библиотека, няколко магазина и много домове стоят празни в малкото градче, а природата ги завзема.

Макар малкото възможности, които мястото предлага, Ирина, Олена и майка им Миряна събират цялата си покъщнина и пропътуват стотици километри за да се заселят тук – само на 30 километра от забранената зона на "Чернобил“.

Новият дом на Миряна се нуждае от ремонт. Къщата е прилична, но има само външна тоалетна, подът гние, а радиаторите са развалени, което е голям проблем, защото температурите през зимата падат до – 20 градуса. Ала трите жени имат поне основното – електричество, мобилна връзка, газ и вода, която е замърсена, но те я преваряват, преди да я използват.

Хубавите къщи в Стещина струват около 3500 долара, но тези имоти са рядкост. Повечето собственици продават изоставените си домове за по-малко от 100 долара. Но Миряна била прекалено бедна да си позволи дори и дървените къщички и за това, в замяна на една стая за нея и дъщерите й, се съгласява да гледа по-възрастна жена. Когато тя умира, домът й остава за трите жени.

Семейството отглежда козички, зайци, кокошки и дори няколко морски свинчета. Имат огромна градина за зеленчуци и плодове, в която Олена и Ирина помагат, когато не са на в училището, което се намира на пет километра пеша от дома им. Единственият източник на финанси са помощите от украинското правителство – 183 долара на месец. Да отглеждат сами храната си е от изключителна важност за семейството.

Но как една майка решава да вземе двете си дъщери и да се премести толкова близо до едно от най-опасните места на земята? Отговорът е прост – по-добре радиация, отколкото война.

Миряна, Олена и Ирина живеят в голям индустриален град в региона Донбас. Престрелките и бомбандировките са част от ежедневието на трите жени дълго време. Младите момичета едва не умират, когато се озоват на улицата, а руските сепаратисти започват да стрелят. Един продавач ги спасява, като ги издърпва в магазина си. Тогава Миряна решава да напусне града.

Поне още 10 семейства от Донбас живеят близо до опасната зона. Повечето последвали съвети на свои приятели.  Други просто написали в Google думите "най-евтиното място за живот в Украйна". Резултатът бил – край "Чернобил".

След аварията, експерти целогодишно изследват почвата и въздуха не само в опасната зона, но и извън нея. 33 години след ужаса, въздухът е чист, но замърсената почва представлява опасност за здравето на хората.  Те откриват завишени нива на цезий-137 в млякото на много крави извън забранената зона. Радиоактивното вещество в големи количества започва да разрушава клетките и предизвиква рак. Но този риск дебне от специфични "горещи точки“.

"Радиацията може и да ни убива бавно, но поне не стреля по нас“, казва Миряна пред BBC.

Най-евтиното място за живот в Украйна представлява и нова възможност за някои предприемачи. Вадим Минзук обича да разхожда кучето си край оградата, която отделя забранената зона от останалия свят. Той намира мястото за красиво, наслаждава се на песента на птичките.

"Тук честотата на населението е най-малка от цяла Украйна. Само двама души на квадратен километър", казва той. В своя роден град Хорливка, Видим бил бизнесмен, който печелил по един милион долара на година. Но и там започнала война, а двете армии били позиционирани само на 100 метра от прозореца на мъжа.

Убийства, мъртви тела край пътя накарали той и семейството му да напуснат града. След месеци на обикаляне из страната и живот само на спестявания, идея връхлетяла Видим. Негов близък бил чул за евтините изоставени имоти в град Дитятки, точно на границата на забранената чернобилска зона. За Видим това място било перфектно за бизнес – не просто тихо, но и само на 115 км от столицата Киев.

Той купил три къщи за 240 долара и склад за 1400 долара и започнал своя нов бизнес. Превърнал се в най-големия данъкоплатец в селото, а с него се преместили и някои от старите му работници от Донбас.
Две години по-късно Видим казва, че се чувства добре. Признава, че понякога мисли за радиацията, но не се притеснява. Знае, че нивата в атмосферата са ниски.

"След войната, радиацията за мен е нищо. Чудо е, че оцеляхме“, казва Видим.

Регионът около "Чернобил" не просто е далеч от войната. Той е съвсем различен тип спокойствие. Както Видим, така и Миряна обичат да се разхождат сред тихата гора. Животът може и да е обикновен, но нито едно от семействата не иска да се премести в по-голям град.

"Не се интересувам от радиацията. Единственото, което ме засяга е това, шрапнели да не летят над главите на децата ми. Тук е тихо. Спим спокойно и не е нужно да се крием“, споделя Миряна.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Най-голямото зло за човека е именно невежеството! Виждаме, че сте елементарници, на които русофилите им пречат! На мен пък ми пречат американците- и какво!
73
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофил - това е биологична аномалия на кремълската радиация - излъчва алфа Зло, бета Зло и гама Зло !
72
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре радиация, отколкото русофили !
71
0
 
5
 
! Отговори
Олег преди 1 година
До Анонимен 70

Ти и товите родители да не би да сте били в Америка по това време, че се чувстваш с толкова здрави гени?
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67:
Не мислиш ли че е по добре да нямаш внуци?Аз примерно, не бих желал да се сродя с теб.
69
4
 
2
 
! Отговори
Олег преди 1 година
До Да гръмне Белене?

:) А АЕЦ Белене не е ли опорна точка още на СССР?
Да, Белене няма да гръмне щото целта е да се строи вечно и да се лапат пари.
68
2
 
8
 
! Отговори
Да гръмне Белене? преди 1 година
До ДР. ПУТИН: Да гръмне АЕЦ "Белене"? Ето стигнахме и до Белене - черешката на тортата. А защо не е гръмнала АЕЦ Козлодуй или защо да не гръмне турската ЕАЦ "Акую" която се строи с руски реактори и е почти до нашата граница. Изборът е голям.
Но важното е да не построим АЕЦ "Белене" - опорна точка, спусната още от Хилари Клинтън.
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майка ми е била бременна по това време. Предполагам, че това е причината да имам два прешлена на гръбнака в повече. За щастие живея в голям град в Германия, където има страхотни специалисти. И трите ми деца се родиха без такава Аномалия. Надявам се, и се моля, и внуците да ги подмине.
66
6
 
3
 
! Отговори
ДР. ПУТИН преди 1 година
Ето как съвецки те другари си живеят щастливо у Чернобил.
КВО ВИ ПРЕЧИ И ВИЕ ДА ЖИВЕЕТЕ ТАКА, КАТО ГРЪМНЕ И АЕЦ-БЕЛЕНЕ?!!!

ОБЩАВАМЕ ВИ - - - - Пълен Комунизъм!
65
0
 
3
 
! Отговори
Олег преди 1 година
До Дядо Пенс
Щото са избягали от неговите хора в Донбас ли?
64
1
 
3
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 1 година
До:Олег -Сигурно са агенти на Путин и двамата !!!
63
0
 
3
 
! Отговори
Олег преди 1 година
До Активист на БКП

И ти като шопа - не е важно на мене да е добре, а на Вуте да му е зле!
62
1
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До Анонимен 60 Питай руснаци. Те знаят.
61
2
 
3
 
! Отговори
Олег преди 1 година
До Анонимен 60

Аз мога да го обясня! Същото е като вярата в комунизма! Все вярваш, че веднъж ще кажат истината и никога не става. И тука така - все си вариш и вярваш, че нещо си сварил, а то нищо!
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно как след преваряване водата става годна за консумация - това някой може ли да го обясни?
59
4
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 1 година
Няма да е зле да ни осведомявате и за избиването на коренното население на САЩ ,а също така и за аварията в американската АЕЦ Пре март 1979 ,седем години преди Чернобил !!!
58
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Олег

Безспорно си прав, медита са платени от Путин.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките хора!
Туристи идват от цял свят да ги гледат как живеят, в опасната радиоактивна зона, като животните в зоологическата градина.
Едва ли са там защото им харесва, просто нямат къде да живеят.
56
0
 
2
 
! Отговори
Олег преди 1 година
До Интересно ми е

Защото медиите "мислят" като теб и затова е получава същия резултат.
55
2
 
3
 
! Отговори
Интересно ми е преди 1 година
До Олег

защо демократичните свободни медии не изнасят инфорамция за последствията в годините след аварията, интересното е, че медиите не я изнасят тази информация, а от твойта информация никой не се интересува, къде се буташ и навираш да даваш информация без никой да те е канил.