Мохадезе Мирзаи - първата жена пилот на Афганистан, сега бежанка в България

Видях как страната ми се разпада, споделя тя
17 ное 2021 20:50, Нели Христова
83
Мохадезе Мирзаи - първата жена пилот на Афганистан, сега бежанка в България

Седнала сама в малкия си апартамент в България, Мохадезе Мирзаи съзерцава бъдещето. Преди три месеца тя изостави семейството си и мечтаната си работа в Афганистан. На 23 години Мирзаи беше първата жена пилот на търговска авиокомпания в страната.

"Днес не знам къде да отида, но не се отказвам. Започнах да кандидатствам за пилотска работа навсякъде, защото знам, че трябва да се върна към летенето", казва тя по телефона от столицата София в интервю за The Guardian.

Когато се появи новината, че талибаните са превзели Кабул, Мирзаи вече била на летището в униформата си, подготвяйки се за вечерния си полет за Истанбул. Тя била напуснала дома си рано тази сутрин, махайки за сбогом на майка си и двете си сестри.

Полетът така и не излетял. Докато хиляди афганистанци щурмуваха международното летище в града, отчаяни да напуснат страната, Мирзаи е отклонена към полет до украинската столица Киев – този път като пътник.

"Беше тъмно, когато излетяхме, това е всичко, което помня", казва тя. "Изпитах купища емоции, защото всичко се случи толкова бързо. Не можех да повярвам, че Кабул падна. Когато напуснах къщата си сутринта и се сбогувах със семейството си, не можех да си представя, че до вечерта ще напусна дома за постоянно."

"Видях как страната ми се разпада", спомня си тя.

Само месец по-рано името на Мирзаи попада в заглавията на вестниците като един от пилотите на Kam Air Boeing 737 – първият полет в страната с изцяло женски екипаж.

"Това беше огромно постижение за Афганистан и за доминираната от мъже авиационна индустрия като цяло", казва Мирзаи. Тогава тя вярвала, че промяната в консервативното общество на страната е възможна и че тя и авиокомпанията ще бъдат част от нея.

Но когато талибаните създадоха изцяло мъжко правителство, като видяла стотици жени, отстранени от работните им места, Мирзаи казва, че е била лишена от надеждите си за бъдещето.

"Афганистанските жени се справиха невероятно през последните десетилетия. Използвали сме всички предоставени ни възможности. Борихме се за правата си и постигнахме големи върхове. Надявах се, че се е отворил прозорец. Към мен се обърнаха много млади жени, които също мечтаеха да станат пилоти", казва Мирзаи.

"С превземането на талибаните всичко изчезна. Те са същата варварска група, която са били в миналото и искат да заглушат жените. Ако се откажа от страстта си, те са постигнали целта си.”

Мирзаи посещава афганистанско-турското училище Маариф в Кабул, но завършва последната си година в Порт Колборн в Канада, където за първи път обмисля кариера в авиацията. Тя остава в Канада още една година след обучението си, работейки като касиер и бариста, за да събере парите за уроци по летене.

"Инструкторът ми по летене ми каза: "Имаш контрол, така че управлявай самолета", преди да излетя с първия ми полет. Бях нервна, но се чувствах и свободна. Реших, че ако мога да кача самолет в небето, мога да направя всичко", казва тя.

Обратно в Афганистан Мирзаи разговаря с авиокомпаниите, за да види дали може да продължи обучението си, но всички първоначално отговарят с "не". "Продължих да ги дразня", смее се тя.

"Kam Air, един от превозвачите на Афганистан, реши да ми даде шанс – и аз го взех много сериозно", споделя Мирзаи. Така тя става първата жена пилот на търговска авиокомпания в Афганистан през септември миналата година, летяща до Турция, Саудитска Арабия и Индия.

Мирзаи успява да стигне до България с вече съществуваща виза. Съвсем наскоро обаче визата изтича и тя е посъветвана да поиска убежище.

Майка й и сестрите й също били евакуирани от Афганистан, летейки за Албания в същия ден, когато експлозии разкъсаха тълпите пред летището в Кабул, убивайки почти 200 души и ранявайки стотици други.

Повечето от приятелите й сега са пръснати по целия свят.

"Когато учех, майка ми винаги ми казваше да се върна в Афганистан и да работя за страната си. Споделих нейното убеждение. Но днес, въпреки че искам да се върна, не мога. В Афганистан вече няма място за жени като мен. Загубих работата си, дома си, екипажа си – всичко.”

Но добавя "Надявам се друга авиокомпания да ми даде шанс да продължа кариерата си. Отнеха ми много, но ще се боря за страстта си. Това е, което ме прави, аз.”

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
7
 
6
 
! Отговори
Знайко преди 2 години
Що така скучае момичето ?- няма ли кой да я покани на кино ?
60
3
 
3
 
! Отговори
кратко и ясно преди 2 години
Блатната коч..ина трябва да бъде ликвидирана всичко друго се изтърпява
59
6
 
33
 
! Отговори
аз преди 2 години
Respect!
58
3
 
15
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 69 - имам малко по различно виждане. Прав си, че Пакистан "създаде" талибаните като идеология, но по заявка от Америка - удобна сила срещу руснаците които подкрепяха Наджибула. Сега Америка изигра театро. Оставиха оръжие и обучени бойци на талибаните. За тях е удобно - Афганистан е между Русия, Китай и Иран. Все заклети руски врагове. Защо не изтеглиха съветниците? Защо не унищожиха оръжието? Не, че не могат. Просто им е удобно така.
57
37
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
един малък апартамет е 200 бона откъде тая клошарка има 200 к ?
56
5
 
3
 
! Отговори
Муджахид Багради преди 2 години
Битката в Афганистан винаги се е водила от Западната нормална цивилизация срещу ненормалното фанатично тъмновековно лоби на опресиращите ползващите жената за разплот фанатици Америка Русия са единствените водещи бойни действия с/у докато всички останали са като нашите Мунчовци спящи скрити в бази и никога не напускащи базичките .Ако нашите напускаха базите щяха да бъдат избити изтрепани и изклании до крак още на първият час от Муждахида База Карбала им шибнаха 1 ракета докато играха карти и ги..
55
2
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До опетков___Мда, може много да са талибани в душата, *** и много не са доволни от талибите и бягаха или оставаха със страх ?!___Че и битки нямаше, направо се предаваха, всичко изглежда фалшиво и нереално сащистанците да сса ги обучавали толкова години ?!___Пък и президентът им вместо да се бори, взе, че се оказа пълен ка-*** и избяга с парите ?!
54
7
 
10
 
! Отговори
Да преди 2 години
До опетков Донякъде си прав че американците се опитаха да накарат вълкът да яде трева а кравата месо.По цял свят се опитват да наложат своята криворазбрана демокрация.Където са минали от 70 години насам носят разруха и мъка. Дори и България бе развита държава до 1989 година макар и нетолкова "демократична"когато американския президент Клинтън ни дойде на гости и ни нарече братя а след това знаете и виждате къде сме и какво сме.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези дрипльовци' се подкрепят от 300 милионен фанатизиран ислямизиран Пакистан с ПАРИ, ЛОГИСТИКА, ИНФОРМАЦИОННО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ,ДРОНОВЕ РАДИОСТАНЦИИ,АМУНИЦИИ,БОЙЦИ-ЦЕЛИ БРИГАДИ ОБУЧЕНИ КАТО ЗАД ТЯХ СТОИ МОГЪЩОТО ISA (ИНТЕРСЪРВИС ИНТЕЛИДЖЪНС) РАЗУЗНАВАНЕ ,КОЕТО Е ВРАГ НА БЯЛАТА РАСА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ И КОЕТО ПРИТЕЖАВА ТАКТИЧЕСКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ.Второ тези фанатици са на своя територия и са обучени за партизанска неконвенционална война=д-жихад до последната глътка въздух ,а ти мУНч0 ще приключиш с игла.
52
6
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Анонименпрецедента баш не обича по добри пилоти от него, ще и уреди и на нея некое учение и ше стане за кашмер работата.
51
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моментално MнВР и МО да издирят жената да получи БГ гражданство и да се назначи за боен пилот на мястото на загиналият Български майор Валентин Терзиев,който падна в морето край -Шабла. Лично новият прецедент да издаде указ за бърза процедура по назначаването на момичето.
50
5
 
12
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Анонимен Най-странното нещо за мен е как може една многобройна, обучена и въоръжена с най-модерно оръжие армия да не може да победи няколко хиляди дрипльовци. Единственото обяснение ми идва, че всички афганистанци в душата си са талибани и само са се престрували, че могат да се цивилизоват. Дивакът си е дивак, няма друго обяснение. Жалко за стотиците милиарди, които американците хвърлиха там. Трябваше само да убият Осама и да си ходят. Не ги жаля афгите, много приличат на нас.
49
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на това момиче! Има къде, къде по-читави бежанци (истински бежанци, не мигранти) от 90% от българите.
48
5
 
1
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До ДДРОнег По-*** нещо не бях чел скоро.
47
7
 
22
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Това, което става в Афганистан е срамно ... за западната цивилизация или по-скоро за 'мериканците !!!___Защо не успяха да мотивират афганистанците да се борят за страната си?!___По-скоро ми се струва, че нарочно са подпомогнали победата на талибаните, знаейки, че милиони афганистанци ще се насочат към ЕС ! ___По този начин ще допринесат за увеличаване на вътрешните проблеми в съюза и отслабване на конкурента - Обединена Европа !!!
46
1
 
35
 
! Отговори
Мила преди 2 години
Възхищавам се на борбения дух на дамата и ѝ желая успех!
45
8
 
16
 
! Отговори
снаха преди 2 години
Напълно съм съгласна с мнението за жените. Хабер си нямат от модерния свят. За щастие се отървах от моята свеърва, след като около пет години си лягах в 1 часа, за да оправям жилището, да готвя по три ястия, и после да стана в шест за работа. През това време все нещо беше недоволна, все детето слабичко, все намерила някъде прашинка, веднъж за едно петънце на една чиния се разпищя и аз казах - дотук бях........
44
4
 
19
 
! Отговори
един преди 2 години
Радвам се, че негативните коментари са малко. Но аз смятам, че основно за задръстените са виновни майките на подобни, а в нашата страна за съжаление жените масово са със закостеняло мислене, особено по-старите и възпитават безподобни лигльовци. нерядко съм чувал - тази как ще гледа синът ми, как ще ми помага, как ще се грижи за незнам за какво си и т.н. А че работи и изкарва пари, нито дума?
43
3
 
53
 
! Отговори
5KOF преди 2 години
Младата дама е посветила доста време ( и средства ), за да постигне една голяма своя мечта. Мечта, която е непосилна, дори като такава за , изказали се по-долу. Жената има дързостта да се изправи срещу вековно-закостенели предразъдъци и се бори за достоен живот в един мъжки свят, подчинен и управляван от закостенели мозъци и канони.
42
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано има късмет жената ... има умни и интелигентни хора и сред бежанците. Хората се делят на умни и ***, а не по религия или произход. Четете братя Стругарски за повече информация ...