Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км

Те са 2 пъти по вредни от метана и 300 пъти от въглеродния диоксид
20 яну 2024 15:10, Петър Бойчев
264
Кравата - климатичен убиец: За ден изпуска газове колкото кола за 80 км
Снимка БГНЕС

Невинната красива крава е истински климатичен убиец. До този извод стигат учени от държавния изследователски институт "Агроскоп" в Швейцария. Причината е в изпусканите от тях газове, които съдържат метан – парников газ, 28 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Независимо дали се отглеждат на пасища или в обор, възрастните животни отделят между 300 и 500 грама метан на ден. Това съответства на пътуване с кола над 80 км.

Кравата произвежда и азотен оксид, когато екскрементите паднат на пасищата и подействат като тор. Това е газ, който е 12 пъти по вреден за климата от метана и 300 пъти по-вреден от въглеродния диоксид. Учените от "Агроскоп" измерват колко азотен диоксид се произвежда на едно пасище, информира Nova News. Те правят това с помощта на камери, които се затварят за няколко минути на всеки няколко часа и така събират газа, който се отделя от земята.

Използват и няколко уреда за измерване на вятъра, както и на въглероден диоксид и други газове. Така определят парниковия баланс на цялото пасище.  С камера пък се записва броя на животните на пасището. Резултатите показват, че емисиите на азотен оксид са по-ниски отколкото се предполагаше. Твърди се, че чесънът, лимонът, лененото семе и водораслите помагат за намаляването на метана. В допълнение към тези фуражни добавки, науката се опитва да намали емисиите на метан от кравите. Но проблемът не е в самото животно, а в големия глад за месо. Той води до огромно количество разплодни говеда. В света има над 1 милиард животни.

Има и алтернативи – веган продукти от соя, пшеница или бобови растения. Изследователски екипи по света работят и върху производството на месо от клетъчни култури в биореактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз съм сигурен, че от буболечки се пърди повече. Те имат обвивка, като боба.
116
0
 
19
 
! Отговори
оф преди 3 месеца
Мнението на учените вегани не може да бъде обективно в никакъв случай и не трябва да се взема в предвид , защото е манипулативно и не почиващо на никакви реални доказателства. Грябва ли да се забрани отглеждането на крави ? Ами по тая логика веганите , хрупайки сурови зеленчуци отделят 3 пъти повече газове /метан/, от фермента им от нормално хранещите се хора. Тогава какво да правим с веганите ?
115
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те в Макдоналдс отдавна не ползват истинско месо.
114
0
 
9
 
! Отговори
Краваристан/САЩ/ преди 3 месеца
Край на стековете и бургерите!!!Закривайте МАК ДОНАЛС!!!!
113
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Собствениците на крави да плащат еко данък за всяка една крава.
112
0
 
15
 
! Отговори
Кравата отговаря: преди 3 месеца
Яжте мухи,скакалци и гъсеници...така Брюксел ще остане доволен!
111
0
 
13
 
! Отговори
Димитров преди 3 месеца
Доказано е -"Учените доказват това, за което им плащат! Поредното "доказателство", което може да убие природата ,като ще воловолтаици и ветрогенератори, а не ниви и пасища! Да му мислят хората, от следващите поколения -нищо хубаво не ги чака! Както върви,тогава няма да има мъже и жени ,а безполови хибириди !
110
0
 
14
 
! Отговори
Мъдрец преди 3 месеца
Айде евроатлантиците и кравите ще бастисат
109
0
 
15
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Но пък ще закачим перки, фотоволтаици, вода, въздих, еднорози и всичко ще светне
108
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак ще го напиша, защото ми го изтриха: насекомите са пълни с опасни микроорганизми. Тези, които ги налагат, го знаят, но за тях е добре дошло хората да намалеят от болести, а не само да спрат да ядат месо.
107
0
 
20
 
! Отговори
2030 преди 3 месеца
Група от хазари евреи, йезуити и англосаксони, обявили се за ционисти, глобалисти - сатанисти са решили, че планетата е тяхна собственост. Ние обикновените хора нямаме място и право на живот. Според сделката с баал молох за жертвоприношение от 7 и половина милиарда гои трябва да бъдат избити! Чакат ни новите технократични тъмни векове Бог да ни е на помощ!
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Повече да говедата Особено сред вярващите за пръдливите крави и влиянието им.*** кравите бомби ***.
105
0
 
14
 
! Отговори
Митко преди 3 месеца
Екологични терористи, Престанете с вашите глупости
104
0
 
17
 
! Отговори
Дистопия преди 3 месеца
Абсолютна долна и нагла лъжа е, че климата се е влошавал. Планетата има различни фази и еволюира, тъй като е жив организъм! Пропагандата с ковид, терористите и климата са инструменти за всяване на паника и страх. Глобалистите искат да управляват послушни и глупави същества, без собствен разум и мисли. За тях човека е враг номер едно! В момента навсякъде по света всяка една държава се управлява от марионетни правителства!
103
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най големите замърсители са зелените с политиките и действията си.
102
2
 
9
 
! Отговори
Доцента преди 3 месеца
Трябва филтър които да се постави на всички хора,крави и животни.Да се носи винаги за да се намали изпускането на газовете.С такова специално устройство на задните части няма да има повече изпуснати вредни газове в атмосферата.
101
0
 
20
 
! Отговори
Кроманьонеца преди 3 месеца
Каква крава ве,какви 5 лева!!!! Моя ,,работодател" (аз му викам робовладелец) има 8 коли! Къща на три етажа,която се отоплява на 100%,въпреки че фамилията му е от 5 човека!!! Ако му се доходи да напазарува,а Кауфланд а е на 200 метра пали кола! Ако му се допие кафе,пали кола! *** му е те така! Ама тоя прави поразии за 10 крави,се ре за 15 и яде за 20! Само дето ако го колнеш за месо,като кравата кр те вкарат в затвора! Мам какви,кво са ви виновни кравите ве,червеи ли ще ядете федерзи долни,
100
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се въведе екологичен данък на фермерите отглеждащи крави. По примера на зелената сделка за въглеродните емисии.
99
0
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 месеца
До Току що 88 Как леко бе ? Всички те чухме.
98
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствения начин да накараш населението да спре да яде животински продукти е като ги направиш адски скъпи за него. Например килограм телешко да е 100 евро. Затова и в цяла Европа се спират субсидиите за земеделците. В цяла Европа стачкуват с тракторите. Но за отглеждане на насекоми и алтернативни храни субсиидите не са спрени. Дори се увеличават