От Амазонка изплува най-голямата анаконда в света

Тя е от вида северна зелена и е дълга 8 метра
21 фев 2024 08:13, Петър Бойчев
31
От Амазонка изплува най-голямата анаконда в света
Снимка БГНЕС

Северна зелена анаконда, дълга около осем метра и тежаща почти 200 килограма, беше открита от професора и телевизионен водещ Freak Wonk. Въпреки факта, че анакондата има глава с човешки размери, 40-годишният професор Уонк не се страхува да се приближи до чудовището.

Невероятни кадри показват холандския биолог, плуващ редом с гигантска анаконда, дебела колкото автомобилна гума, пише Kurir. Досега само един вид зелена анаконда - наричана още гигантска анаконда - е била призната в Амазонка. Северната зелена анаконда вече е потвърдена като отделен вид в ново проучване, публикувано в Diversity.

“Заедно с още 14 учени от девет страни открихме, че най-големият вид змия в света е зелената анаконда. Те всъщност са два различни вида. Зелените анаконди, открити в северната част на техния ареал в Южна Америка, включително Венецуела, Суринам и Френска Гвиана, изглежда принадлежат към напълно различен вид.

Въпреки че на пръв поглед изглеждат почти еднакви, генетичната разлика между тях е пет процента и половина и това е огромна разлика. Хората и шимпанзетата например се различават генетично един от друг само с около два процента - казва Уонк.

Новият вид получи латинското име Eunectes akaiima или северна зелена анаконда. Изследователите казват, че тя е застрашена.

“Регионът на Амазонка е под голям натиск от изменението на климата и непрекъснатото обезлесяване. Повече от една пета от Амазонка вече е изчезнала, площ 30 пъти по-голяма от Холандия. Оцеляването на тези легендарни гигантски змии е неразривно свързано със защитата на естественото им местообитание" – допълва Уонк.

Професор Хесус Ривас, водещ автор на изследването, обяснява, че е разбрал, че има повече от един вид зелена анаконда преди повече от 15 години. Тогава той и съпругата му Сара, която също е учен, започват да анализират пробите, за да докажат генетични различия.

“Сара и аз започнахме да изследваме през 2007 г., когато за първи път забелязахме, че има голяма генетична разлика между проби от Венецуела и някои проби от Перу. След това започнахме процеса на събиране на проби и сътрудници в Южна Америка и извън нея, за да завършим мозайката от данни, която ни позволи да съставим изследването. Работил съм в много страни с много колеги, за да събирам проби. Сара изпълни повечето от трудните задачи като генно секвениране и филогенетичен анализ – уточнява Ривас.

Той заявява, че изучава анакондите от 32 години и сега се чуди колко други видове има, за които не знаем.

“Ако такова легендарно животно е било незабелязано толкова много години, какво да кажем за по-малко забележими и по-малко изучавани животни и растения" - поставя риторичния въпрос проф. Ривас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ега ти! Аз си мислех, че балдъзата нещо се крие от мене, а пък тя била на почивка по река Амазонка.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Страхотни кадри
19
0
 
34
 
! Отговори
Ванче Стоевски преди 2 месеца
Македонската анаконда -- най-голямата и древна анаконда в света!
18
2
 
12
 
! Отговори
Мео Леси преди 2 месеца
Едно не успявам да разбера...., откъде дагоева, такива безмозъци като вас, имате финансиране и изобщо успявате да оцелявате?!? ЗАЩО ИЗОБЩО СЪЩЕСТВУВАТЕ, А НЕ СТЕ ЛОШ, НЕСБЪДНАЛ СЕ СЪНЬ?!?ЗА-ЩО??????
17
1
 
11
 
! Отговори
Ha-ha преди 2 месеца
Преписвате от "Телеграф", смешници...😆 Даже не можете да си напишете материала сами, нищо, че "Телеграф" е цитирал коректно източниците на информацията...😆😆
16
0
 
9
 
! Отговори
Любо преди 2 месеца
Професорът се казва Freek Vonk, оправете си статията.
15
7
 
12
 
! Отговори
@ преди 2 месеца
Колко обувки и колани могат да се направят от нея само...
14
27
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Костадинов - премиер!
13
3
 
56
 
! Отговори
Невероятно! преди 2 месеца
Та таз змия е по-дълга от тунела в Железницата!
12
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Друго е тревожното. Някои учени предупреждават, че повишаването на температурите и увеличаването на влажността на въздуха са онзи тип климатични промени, вследствие на които размерите на рептилите се увеличават, а тези на бозайниците намаляват. Така че не се знае какво може да се случи в не чак толкова далечно бъдеще.
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-големите известни змии са живяли в друга историческа епоха. Това е така наречената титанобоа. Останки от скелети на такива влечуги достигат до 30 и повече метра. Челюстите им се разтворят до такава степен, че биха могли наведнъж да лanнaт крава. Някои учени мислят, че в най-непристъпните райони на джунглите може и да са се съхранили подобни видове, защото климатичните условия там са подобни на тези от друга ера.
10
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има данни и за по-големи анаконди, да не дава господ да налетиш на такива. Пиша го за любителите на екзотични приключения, каквито българинът вече може да си позволи. Ако ще пътешествате в непознати, диви земи, правете го с опитен водач или просто не напускайте зоните, достъпни за неподготвени туристи.
9
1
 
46
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Изплувала най- голямата анаконда. - Абе, хайде сега - недейте така да обиждате тъщата...
8
5
 
32
 
! Отговори
Стар ерген преди 2 месеца
Българската анаконда е най-големата и най-опасната на света....гълта мъжо цел, с чорапете! Дръжте си джобовете празни...
7
6
 
29
 
! Отговори
Бай Ганя преди 2 месеца
Моя питон е по-голям!
6
2
 
31
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
Да се попита Митьо пищова да не е бил по Амазонка и да си е загубил,, питоняда не се плашат излишно хората
5
28
 
46
 
! Отговори
Путин преди 2 месеца
Това са глупости- православната северна руска анаконда е най-голямата анаконда в света!
4
3
 
36
 
! Отговори
Мъничка ми се види преди 2 месеца
През 1944г била извадена анаконда с дължина 11.43м. Та това още има да расте за да стане най-голямо.
3
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лапето на Ъруин и то лудо като него, дано продължи делото му
2
3
 
58
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
До АнонименВярно е , че на снимката са семейството на Ловеца на крокодили. Много готини бяха предаванията му.