Идва живата легенда на класическото пиано Лесли Хауард

Концертът ще бъде на 30 октомври в зала "България"
4
Идва живата легенда на класическото пиано Лесли Хауард

Есенният концертен живот за почитателите на класическата музика започва с впечатляващия първи концерт в България на живата легенда на класическото пиано Лесли Хауард.

Световноизвестният виртуозен пианист, композитор, интерпретатор и най-задълбочен познавач на композитора и виртуоз Ференц Лист, свири в зала „България“ на 30 октомври по покана на Germi Art & Entertainment и със специалното участие на оркестър Камерата Орфика НБУ.

Лесли Хауард е роден през 1948 г. в Австралия. Дете-чудо, той става популярен с невероятната си способност да интерпретира безпогрешно музика по слух, която демонстрира пред публика още на пет години, а само на тринайсет – вече дебютира като професионален музикант свирейки Рахманинов. Но страстта му към творчеството на гениалния унгарски композитор Ференц Лист бележи професионалния и личния му живот.

Хауард е единственият музикант в света, който е записал абсолютно всички негови соло творби. Tези усилия и отдаденост му печелят място в Световните рекорди на Гинес за най-голям звукозаписен проект на соло артист, а към момента издадените дискове с музиката на Лист са цели 99! Дори и скучните цифри за това титанично дело са впечатляващи – Хауард е изсвирил 1377 различни пиеси, които възлизат на около пет дена или около 120 часа музика. Нотите, написани от Лист и минали през пръстите на маестрото са около 9-10 милиона!

Маестро Хауард идва най-после и в София с най-доброто от Лист според самия него - Симфоничната поема "Празнични звуци", Концерт за пиана No 2, Симфоничната поема "Прометей" и Унгарска рапсодия No 2.

Компания на елитния световен пианист за концерта му в зала "България" ще бъде Оркестърът Камерата Орфика НБУ, базиран във Виена и София. Основното му ядро е формирано от виртуозния цигулар Марио Хосен през 2007 г., който събира около себе си млади артисти и лауреати на национални и международни награди. Камерата Орфика НБУ е свирил с изтъкнати световни солисти на концерти и турнета в Австрия, България, Финландия, Полша, Литва, Швейцария, Италия, Турция и Япония. Записите на оркестъра включват творби на Бах, Вивалди, Джеминиани, Тартини, Моцарт, Менделсон, Шуман, Брук, Паганини, Чайковски и др.

Билетите за концерта на Лесли Хауард в зала "България" на 30 октомври са на цени от 20 до 60 лева и вече са в продажба в мрежата на Eventim и Ticketsbg.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, "Александре"!
Я, направо конкуренцията в кошчето, какво е това - в отдел "Други"!
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм "за" да има диригент. Има какво да се гледа, ако мърда.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно си се заинтересувал. Да се чудиш защо. Снощи бяхме на Преслава и беше яко. Ни диригенти, ни твоите класически и посткласически трагедии. Слушай нещо по-яко от тия пианисти и цигулкаджии.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заинтересувах се. Името не ми е познато.
В материала Ви не пише кой ще диригент. Оказва се, че диригент ще бъде солистът.
Изключително интересно. Има и други пианисти, които се изявяват едновременно като солист и диригент, но как ще се получи с Лист?
Т. е. може да се върнем към ръководене на оркестъра както в докласическата епоха, без диригент.