Влатко Стефановски и Васил Петров пяха на джаз фестивала в Боровец

Румен Радев откри музикалното събитие
5
Влатко Стефановски и Васил Петров пяха на джаз фестивала в Боровец
Снимка: президентство

Президентът Румен Радев откри международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец. „Малко ми е трудно да говоря за джаз, защото според някои от водещите музиканти в бранша, джазът е най-свободната музика, но е изключително, даже невъзможно да бъде обяснено това изкуство с прости думи. Защото джазът е музика не само за сърцето, но и за ума. Най-важното в джаза е, че заличава границите между хората и създава атмосфера на разбирателство и толерантност. Специално този фестивал и неговото развитие има особено значение за България. Защото той дава принос във всички останали сфери на нашия обществен живот. Той дава принос за развитие и утвърждаване на бранда България“, каза държавният глава по време на официалното откриване на форума.

"Преди 25 години моят съпруг създаде най-големия джаз форум в България – международният джаз фестивал в Банско. Този фестивал много бързо доби популярност и излезе далеч от границите на България и Европа и придоби в годините международен статут. Сцената на фестивала в Банско беше предпочитано място за изява, както на български, така и на много международни звезди на джаза. След кончината на моя съпруг през 2020 г. пред нас – неговите наследници, стоеше изключително важен въпрос за решаване – каква да е съдбата на фестивала. Нашето решение като наследници е еднозначно – фестивалът трябва да продължи своето развитие и трябва да продължи своето съществуване. Но той трябва да бъде изпълнен с ново съдържание, с нов смисъл. Ето защо напълно морално оправдано фестивалът ще носи вече името на своя създател, а именно – международен джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, каза директорът на форума д-р Татяна Илиева. Тя допълни, че „мисията на д-р Емил Илиев в Банско е приключила успешно“, а новият домакин на събитието е в Боровец.

Музикалната програма на вечерта бе открита от биг бенд „Благоевград“. Музикантите излязоха на сцената заедно с Васил Петров, Христина Кацарска и Надя Тончева и представиха програма със суинг, фънк, поп, джаз стандарти и латино произведения. Бендът получи и награда на името на „д-р Емил Илиев“. Тя бе връчена на диригента Борис Янев от Иван Стоянов, който е част от журито заедно с Веселин Веселинов – Еко и Цветан Недялков.

Влатко Стефановски се качи на сцената заедно със своя син – барабанистът Ян Стефановски. Към тях се присъедини и бас китаристът Иван Кукич. Триото изпълни произведения като „Македонско девойче“, Gipsy song, "Йовано, Йованке" и др.

Бразилската боса нова певица Розалия де Соуза представи последния си албум „Inspirada“ пред публиката в Боровец. За песните в него тя се вдъхновява от кратката любовна история, която преживява неотдавна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
абе преди 1 година
а фигуранта не изсвири ли поне едно парче на китара , или тя е само за романтични моменти ?
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩОМ РАДЕВ ГО Е ОТКРИЛ ЗНАЧИ Е ПРОСТОТИЯ.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зимата пак ще има джаз. Ще пеем уинтъртайм на ПП.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зимата ще сме в яко в джаза.