"Българе" с обновена версия на "Това е България"

Осмото чудо е българският фолклор, убеден е Христо Димитров
31 май 2023 17:08, Анисия Иванова
1

След рекордните 3000 представления в 24 страни по света, в това число и на Бродуей в Ню Йорк, преминал през различни трансформации, най-успешният спектакъл на ансамбъл "Българе" "Това е България" се завръща с обновена версия на софийската сцена.

"В началото не смятах да правя ансамбъл, идеята беше да се създаде спектакъл, който до покаже най-хубавото от България от различни региони, за да могат хората ясно да ги разграничават Родопите, Македония, Северна Македония, Добруджа, Тракия. Нещо, с което България е световен феномен и едноличен лидер", обясни хореографът на ансамбъл "Българе" Христо Димитров в "България сутрин".

"Никой не очакваше такъв бум, след този спектакъл българите промениха отношението си към българския фолклор", каза той и сподели, че на публиката ѝ предстои да види нещо, което със сигурност не е виждала.

"През годините се е развивал спектакълът, сега му направихме една нова версия, направили сме го под формата на филм, с мултимедия, с обновена хореография, с различни солисти. Всичко е променено. В София не сме го играли в стария му вид сигурно има 7-8 години", обясни хореографът пред Bulgaria ON AIR.

"Дори човек, който не усеща голяма увлечение към българския фолклор, ако гледа този спектакъл, при него е най-силно въздействието. Този човек изпада в абсолютен шок. 20 години след като оцеляхме, все ще се оправим", категоричен е Димитров.

"Осмото чудо е българският фолклор - той е това, което не може да се обясни. За да е чудо едно нещо, трябва да го има и да не можем да го обясним. Ансамбъл "Българе" си е чудо в някакъв вариант", смята хореографът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 10 месеца
Самозаблуждавайте се още и залъгвайте света и децата . Истината е една и тя ще ви боли . За просветените и начетените е ясно какви са нашите деди .