11-годишно българче смая Италия, Сицилия му събра пари за роял

Феноменът Роберто Адамов печели конкурс след конкурс
80
11-годишно българче смая Италия, Сицилия му събра пари за роял
Снимка: Facebook

Едно 11-годишно българче печели конкурс след конкурс, а някои го определят като новия Моцарт. Роберто Адамов от няколко години смайва всички с изпълненията си на пиано на Рахманинов, Лист, Шопен, Бах и Моцарт. И всичко това, при положение че няма собствен инструмент вкъщи.

Сицилианското градче Ачи Катена до Катания и в подножието на вулкана Етна се състезава да събира пари от цял свят, за да купи роял на българско дете чудо. В новия си брой най-големият италиански всекидневник "Кориере дела сера" посвещава репортаж на една страница за него.

Роберто е син на семейство български имигранти, които живеят и работят в 30-хилядния Ачи Катена, но не могат да си позволят да плащат нито пътуванията, нито уроците по музика и английски на детето си, пише всекидневникът, цитиран от "24 часа". Баща му кара камион, за да издържа семейството, а майка му заработва като домашна помощница.

Талантът на малкия Роберто изпъква преди 4 години, а за откривател се смята учителката Кармелина Кокучо. Въпреки че е едва седемгодишен, Роберто я изумява с невероятната техника на пръстите си, когато ги постави върху клавишите на пианото. Учителката се съветва с директорката на училището Ирене Патине и двете се залавят да помогнат всячески за развиването на таланта.

Кокучо дарява свое пиано на училището на Роберто, за да може той да се упражнява на него. След 2 години обаче става ясно, че момчето се нуждае от роял, за да усъвършенства техниката си. За късмет, такъв има в общината. 

Българчето напредва с бърза скорост. Явява се на първия си конкурс и го печели. Отива на втори и жъне нов успех. Така стига до град Рагуза и до нейния Ibla Grand Prize – печели го и наградата е едномесечен курс в Охайо, САЩ. Там обаче отказват да го приемат, тъй като е твърде малък.

За сметка на това отлагат курса му за след 2 години. При това положение се амбицира и учителката на Роберто по английски, която решава, че той има нужда не само от собствено пиано, а и от уроци по английски, за да се подготви за курса в Америка.

През юни Роберто е победител и на друг конкурс за млади таланти в Милано.

Съгражданите на Роберто започват да събират пари по интернет за купуването на роял.

Първите 50 долара пристигат от Чикаго. След това се присъединяват и много сицилианци, които се включват в събирането на фондове. В крайна сметка купуват роял втора ръка за Роберто, така че той вече може да се упражнява на него у дома си.

"Той е българче, но за нас е като наш син", казва за Роберто учителката му Стивале от Ачи Катена.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Та, на ромите по душа им е зложено да им върви с музиката. Иначе като е талантливо детето няма значение, че е ромче май? Никой не споменава етноса му, никой не го плюе... Виж ако беше остално тука да хвърля камъни по влаковете щеше да е друго. Успехи му пожелавам, дано да стане много велик и да бъде вдъхновение за още много други.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БРАВО! ТО НЕ МОЖЕ САМО КОЛКО СМЕ ЗЛЕ БЪЛГАРИТЕ... ИМА И ХУБАВИ НЮЗ! НЕ ДАДОХТЕ ОБАЧЕ ПОСЛЕДНАТА СЕДМИЦА ЗА ОЛИМПИЙЦИТЕ ОТ РУСЕНСКИЯ УНИВЕРИТЕТ В РУСИЯ С 2 -РО МЯСТО И ЗА 9 ГОДИШНИЯ МАТЕМАТИК СЪС ЗЛАТО ОТ ИНДОНЕЗИЯ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТУК ТАЛАНТИТЕ ПОТЪВАТ, ОТГОРЕ СА Л. ТА И ТОВА НЕ Е ОТ ДНЕС И ОТ КОМУНИЗМА САМО...
38
5
 
23
 
! Отговори
Слава преди 7 месеца
Слава Богу, че това дете не живее в България! Слава Богу, че навсякъде на Запад от Белград хората са други и, че това дете ще получи шанс, който никога няма да получи ако в България баща му е шофьор.
37
1
 
17
 
! Отговори
художника преди 7 месеца
"Животът те поставя там, където се поставиш сам" . Тази моя сентенция се оправдава напълно с Роберто. Благословен да си момче, разнасяй името на България по света с таланта си!
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Днес.бг,нямате ли клип с негово изпълнение,да го чуем как свири?Пожелавам му много творчески успехи,а може и да дойде в България.
35
1
 
24
 
! Отговори
-|- преди 7 месеца
Браво на момчето, желая му нови успехи и в бъдеще.
34
6
 
6
 
! Отговори
sdsd преди 7 месеца
Българите сме най-талантливите, но до 1994 година :)
От тогава не очакайте ментетата от Лозенец, Драгалевци и Бояна да изкарат какъвто и да било талант, освен талант по крадене...С връзкари не очаквайте таланти в България...
33
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
еврейско семейство измисли начин как да не дава пари за роял на сина си
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 57

И може да не си даваш сам плюсчета на елементарните коментари веднага след като ги публикуваш, много е жалко.
31
12
 
1
 
! Отговори
sdsd преди 7 месеца
This kid should come and live in Lozenets, Dragalevtsi or Boyana where it belongs! The elite of Bulgaria, the alpha people...Guys don't emigrate, Boyko Borisov and Cvetan Vasilev are missing you !???
30
4
 
14
 
! Отговори
sdsd преди 7 месеца
Българите сме най-талантливата нация с бездарни политици!
Вижте само успехите ни в художествента гимнастика, коя друга държава има такива успехи...Никоя!!!!!!!!Само ние и Македония...
The golden girls, the best IT specialists, the best musicians. I'm going to visit this Balkan country ?!!! Absolutely
29
9
 
21
 
! Отговори
Циник преди 7 месеца
Ганьо - не слуша Шопен, Лист, Дебюси, Равел
.....Ганьо слуша чалга - просмуква си междузъбията от жилите на последното кебапче...и с мазни пръсти пльока по клавиатурата - събраната злоба - от жалкото си про съществуване!
:-)
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво на момчето.
А относно до това какъв бил- повече е от вас.
Вие като не сте от етнос- кое оправдава злобата и посредствеността ви?
27
11
 
1
 
! Отговори
частник преди 7 месеца
При соца.Таланта е създаден от БКП. И за него се грижи партията и държавата.Държавата взима всичко от плацентата до имотите.
26
1
 
46
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
Браво на талантливото момче. На италианците също, голям жест и човещина.
25
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво на Роберто ! Браво на италианците - Вива Италия !
Мъчно ми е ,че Бг деградираме и затъваме все повече - плейметки,мутри,кражби, немотия и простотия ,а нискочели олигарси никнат като гъби .
24
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не е най-големия проблем, че няма пиано у дома си. Важното, че има талант. Ще си купи пиано рано или късно. На Рамщайн пианиста(Кристиан Лоренц - Флаке) докато му купят пиано си е начертал клавишите на пианото на рамката на прозореца. Цели 6 месеца...
23
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гениалността е тежък товар. Да развиеш таланта в едно дете също е огромен талант. А, ние в своето ежедневие трябва да развиваме таланта да бъдем добри хора. Без този талант всичко губи смисъл.
22
10
 
10
 
! Отговори
Циник преди 7 месеца
Пхахаха - ганьовците - по коментарите ще ги познаете....и по миризмата на оцет, чесън, и шкембе чорба!
Малък - бързо изчезващ вид, за сметка на това - болезнено npocт!
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
*** млад си. Не е Ганьо.
Много българи още преди да се "роди бай Ганьо^ в османската империя са пътували свободно на запад и са оценявани. В Швейцария, Австроунгария, Франция, Италия. Чети повече за миналото.