По 8 часа, нота по нота: Чужденци изучаваха фолклора ни

Само след дни излязоха на сцената в различни села
18

1704 гледания   |  Още видео

Чужденци от 15 държави изучаваха няколко дни български фолклорни песни в град Рила, след което демонстрираха наученото.

Те пристигнаха в България, за да се запознаят с родната култура, а след няколко изучаване на фолклора ни, изнесоха поредица концерти в малките селца в региона. Последното си представление те изнесоха в читалището в Рила, съобщава Bulgaria ON AIR.

Музикантите идват у нас без да са чували как звучи българската народна музика, но започват да я изучават, като прекарват по 8 часа на ден в читалището. Там нота по нота се запознават с фолклора ни.

За концерта в Рила плакати и афиши нямаше. Музикантите сами поканиха жителите на Рила по нетрадиционен начин – свирейки от каруца и разказвайки за представлението, което предстои.

На сцената музикантите изумиха с изпълненията си. Концерти чужденците изнесоха в селата Пастра и Смочево и Стоб.


18
Още по темата: фолклорРилачужденци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това много добре,ама този който го е писал това,да се ограмоти малко,че е ужасТ,написаното от него.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората се възползват от това че са чужденци и таки събират фенове
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За пръв път такива групи видях преди 18г . А нямам претенции за това кога е започнало това явление. Преди да ги срещна, предни години бяха посещавали други балкански държави. Играеха Хора, в т.ч и влашки такива, и се опитваха да свирят на разни народни инструменти.
Много неумни Българи, идея си нямат, за богатството на народните ни ритми, които вкарват в друга вселена, дори и професионални западни музиканти.
Същото е и с народния танц, чиито движения са проследими в трудовия бит на Българина.
14
0
 
8
 
! Отговори
Пет преди 4 месеца
За Информация на търсещите Простотии в тази статия- Много западняци са камп.инжинери или музиканти и искат да прекарат отпуската си в малко посещавани райони на света.да опознаят природа и традиции! Много от тях носят бради.дълги коси и скъсани джинси! Просто това е куул cool! Да погледнат злобеещите в интернета Кой е Дейвид Гарет .David Garett как се носи той с брада дълга коса и скъсани джинси а е един от най известните и богатите Цигулари в Европа и света! И свири всякаква музика!
13
0
 
12
 
! Отговори
Пет преди 4 месеца
Не разбирам Защо се сипе Злоба и по желаещите да дойдат в Бг и да изучават бг фолклора?! Това писачите от народа....само злоба и омраза! Да .има в западните държави групи българи които се събират и играят и пеят.дори носии си шият за да популяризират бг фолклора. Не става въпрос за Чалгите! А тези дето са дошли в Бг ще си платят и спането и храната и питието! Не са про.сеци ! И на Запад има Природа и се поддържа добре! Как не проумяхте и само пр.сто.тии пишете!
12
1
 
6
 
! Отговори
До от 1 до 11 преди 4 месеца
Хаха, разсмя ме от умиление колко си усърден в смахнатото си занимание. Чудя се на кухите глави, дето ти плащат да си губиш времето по цял ден дращейки идиотизми. Барем изкараш 5 лв за амфетки до довечера, но вземи хвани няква работа, щот ще олигофренясаш напълно.
11
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да си ходят в Западна Европа, нямат никаква работа в България! Да се махат от България тия от.па.дъ.ци!
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе да додат няма лошо, лошо е ако забравят да си тръгнат, а ако не си събуят обувките пред вратата, за тях ще стане лошо.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някакви прошляци и простолюдието на запдния елит е дошъл тук в България, за да с еправят пред обикновените българи на по- велики от самите нас...
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До за 3

То като те гледам, жената , децата си и родата си ще дадеш да бъдат сексуално консумирани от западняците, смао и само да угодиш на тия нещастници...
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГОЛИ, БОСИ И БРАДЯСАЛИ ЗАПАДНЯЦИ. НЕМА БАНЯ, НЕМА БРЪСНАР Е ТЕ ТВА Е ....
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези са някакви прошляци поне на външен вид, простолюдието на запада.
5
8
 
1
 
! Отговори
за 3 преди 4 месеца
До Анонимен

ТОЧНО ЗАТОВА ЗА ДОШЛИ ВПРОЧЕМ, ДА СЕ НАЯДАТ И НАПИЯТ С БИОХРАНИ И БИО РАКИЯ. И ДА ВИДЯТ ЗАПАЗЕНА ПРИРОДА КАКВАТО ТЕ НЯМАТ.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че остана ли нещо от фолклора ни вече?Навсякъде кечеци и чалги!Де що имаше народна песен е "обработена" "аранжирана" и дразнещо изкилифенчена!Автентичен фолклор няма.
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тъ.пи нещастни западняци, дошли в България да ядат, пият и гуляят наготово. Бо.клу.ци. И да печт на български песните ни - това НЕ ги прави българи, и аз НЕ ги смятам за мои братя! Не съм впечатлен. Само продажници могат да се просълзят от умиление на такава "новина".
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като си нямат своя народна култура е така. Забравили са миналото си, останали са бедни духом. И идват тука да ядат наготово.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НИЕ КАТО УЧИМ ТЕХНИТЕ ЕЗИЦИ НЯКОЙ ПИШЕ ЛИ НИ ПО ВЕСТНИЦИТЕ? АРЕ У ЛЕВО.