10 условия, за да имаме свой музикален фестивал

Фестивал в България? Музикален? Ама не фолк, така ли? Фестивал в България е нещо абсолютно невъзможно, си мислят повечето хора
14 юли 2006 14:51,
10 условия, за да имаме свой музикален фестивал
Фестивалът Роскилде е все още далечна мечта за нас като организация. Снимка: Dnes.bg
Фестивал в България? Музикален? Ама не фолк, така ли? Фестивал в България е нещо абсолютно невъзможно, си мислят повечето хора, уви засега дори и аз си мисля така, макар все още да не знам дали Monsters Of Rock във Варна ще успее.

Някак си е не е добре да давам лоши прогнози, но тези готини агенти, които са се захванали със супер идеята да направят такова огромно едноседмично събитие, едва ли знаят какво ги очаква.

Много е трудно да направиш фест с над 100 банди, при цена на билета около 100 долара (не много впрочем).

Ето няколко пожелания към тях и към всички, които искат и у нас да има големи летни фестивали и тук не говоря за Планета Прима или както се казва там плейбек фиестата на чалга Барби гърлите от Пайнер.

10 пожелания за добър фестивал:

Охраната

Като за начало е добре да споменем отношението на охраната. Не може да отидеш на фестивал с надеждата да се веселиш, а пред всяка сцена вместо охранители да те дебнат озъбени глигани, които, освен че проклинат теб, заради който в момента са на работа, и групата, която е на сцената, проклинат и майка ти.

На фестивала в Роскилде абсолютно всички служители до последния шеф са доброволци и фенове на музиката. Всички работят с общата идея да се забавляват заедно. Работата на охраната, които, разбира се, са също доброволци, е да следят за сигурността на публиката и да я пазят от самонараняване. Често тука умираш от жажда по време на концертите. Там това е невъзможно, защото постоянно ти дават вода. Особено на тези отпред. Има толкова вода, че накрая дори не ти се пие.

Боклукът

Не може да няма боклук. Нито българските фенове, нито западноевропейските мислят за чистотата, особено по време на фестивал. Ясно е, че боклук ще има. Но как да решим по-лесно този проблем.

Рециклиране. Всеки фен на фестивала Роскилде може да върне кофичката, чашката или бутилката от току що изпитата бира или кола и за нея да получи 1 крона (25 ст.). Разбира се, не всеки го прави, но именно тези изхвърлени боклуци помагат на феновете, загубили парите си, да спечелят с малко общественополезен труд. Елементарна схема и ужасно ефективна. Смятайки, че 4 кофички са левче, направо ми идваше да запълзя и с удоволствие да засъбирам.

Култура на пиене и биене

О, да. На фестивали не се пие. Там направо се смуче от бутилката като бебе от майчина гръд. Именно това е и причината фестивалът да прилича на една огромна детска градина. И наркотици има. Леки. Просто отдавна не е модерно младежите да употребяват твърда дрога. Всеки си се докарва до неговото си ниво на издръжливост, други заспиват по алеите и между палатките и това е напълно нормално.

Не е нормално как измежду 100 000 пияни датчани, германци, шведи, англичани и всякакви по-малки групи хора не е регистрирано нито едно сбиване в рамките на 8 дни. 8 дни, в които повечето от тези хора са били на висок градус. Тук очевидно се намесва балканският манталитет и чувството за безнаказаност след посегателство срещу друг човек.

Може би ефективни глоби и присъди за хулиганство ще разсеят намеренията на любителите на баталните сцени.

Тъпо е да стане като миналата година на „фестивал“ „Берксток“, където добрите намерения за безплатен вход бяха докарали всяка една местна мутра на бира и кебапчета до разлютените фенове на пънкарите Exploited. Ясно беше, че ще има анархосъпротива на зажаднелите за приключения местни „бой-банди“.

Прочетете останалите условия, които ще ни позволят да си направим фестивал като света

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание