Процесът срещу "Pussy Riot" заради "Богородице, изгони Путин!"

Трите млади жени не се признаха за виновни, но се извиниха на вярващите
Обновена: 30 юли 2012 15:02 | 30 юли 2012 14:35, Елка Василева
232
Процесът срещу "Pussy Riot" заради "Богородице, изгони Путин!"
Толоконникова, Самуцевич и Альохина в съдебната зала. Снимка: Reuters

Трите млади жени от руската пънк рок група "Pussy Riot" днес се изправят пред съда и може да влязат за седем години в затвора за дреболия. Владимир Путин би трябвало да даде свобода на съдебната система да наказва истинското беззаконние и корупция, пише днес в. "Вашингтон пост".

На 21 февруари в Москва пет момичета, облечени в ярко светещи дрехи, застанаха пред олтара на най-големия московски катедрален храм "Христос Спасител" и изпяха, акомпанирайки си с китари, "пънк молитвата" "Богородице, изгони Путин!".

"Изявата" им продължи 30 секунди, преди да ги изхвърлят оттам, но в интернет се появи видео с музиката и още "солени" куплети. През март три от момичетата бяха задържани и оттогава са в ареста. Съвсем наскоро задържането им беше удължено с шест месеца. Обвинени са в хулиганство, но всъщност става дума за нещо много повече.

Арестуването на "Pussy Riot" може да се тълкува единствено като опит 23-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 29-годишната Екатерина Самуцевич да бъдат използвани за назидание. Две от тях имат деца, припомня вестникът.

Около 200 видни личности от руските културни и интелектуални среди подписаха писмо до властите, в което изразиха възмущението си. В подписката се включиха още 42 000 души.

В обръщение до приятелите и поддръжниците си, написано на ръка в ареста миналата седмица, момичетата заявиха: "Искаме да подчертаем, че не подкрепяме насилието, не таим омраза към никого, смехът ни в определен смисъл е смях през сълзи, а сарказмът - реакция на беззаконието в правосъдието".

Като благодарят за обществената подкрепа, те признават, че бруталността и примитивността на опонентите им остава и досега неразбираема за тях.

В Хамовническия съд в Москва, където се състоя процесът срещу бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, днес започна делото срещу трите момичета от "Pussy Riot". При пристигането на младите жени, които бяха въведени в съда през страничен вход с белезници на ръцете и привързани към полицейска служителка, поддръжниците им скандираха "Момичета, с вас сме!" и "Победа!", съобщава Ройтерс.

Момичетата се усмихваха зад стъклената преграда, както се вижда на кадрите, качени в интернет от съда, в който днес се излагат първите законови аргументи по делото, отбелязва Франс прес.

Още по темата

Трите млади жени не се признаха за виновни за хулиганство в храма „Христо Спасител“, но се извиниха на вярващите, които са обидили с пънк изпълнението си.

Премиерът Дмитрий Медведев призова да не се драматизира процесът. Да изчакаме края на разследването и съдебното решение и тогава ще може да се каже имало ли е престъпление или не, заяви той в интервю, публикувано днес в британския в. "Таймс", откъси от което бяха излъчени от руската телевизия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: съдРусияPussy Riot
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
9
 
33
 
! Отговори
Знаещ преди 11 години
Нина, ти наистина си кухо парче. :) Никъде не е казано, че автомата Sturmgewehr (Щурмгевер) е прекръстен на Калашников (макар че на външен вид имат 90% сходство). Казано ти е, че немски оръжейни майстори, специално извикани за целта в оръжейните бази в Урал, разработват автомата Калашников - ни повече, ни по-малко. Това го призна дори самият Калашников, който е едно просто селянче и очеизвадно не може и сапунерка да създаде, камо ли автомат. :)
175
10
 
34
 
! Отговори
брей преди 11 години
Харесва ми, когато някой кърши форумните лайкучки с такава лекота! Хубав ден и на теб!
174
8
 
36
 
! Отговори
Нина преди 11 години
""Радваш Нинче, по-често пиши тук, че ще пукясам от скука с тея Баш майстори...""Мерси, всичко най-хубаво и на вас и цялото семейство, хубав ден.:)
173
8
 
46
 
! Отговори
Нина преди 11 години
//Още произвеждат оръжие за да воюват със цял свят. //Оръжието за руснаците е част от националният им фолклор..да..родени да воюват в случай, че ги нападнат..в това се увери Тевтонският орден, Наполеон, Хитлер..всеки, който дръзна да ги унищожи беше унищожен успешно.
172
9
 
42
 
! Отговори
Нина преди 11 години
///Тези простаци не могат да разберът, че отдавно са е колония на западни страни и живеят още за това, че американците купуват тяхната стомана, ***, ////Сериозно?! Русия заедно с Китай е един от най-големите кредитори на САЩ и съответно държател на американски ценни книжа.
171
8
 
41
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Това е "вярно" защото не ги управлява "супер" Боко...ъъмм...Русия произвежда всичко от тежката промишленост-включително и космическа апаратурат, реално те са единствените, които могат да изпращат хора на МКС. За теб производството ако са телевизори, вентилатори, калкулатори и т.н. ооо..много си сгрешил:)))) Или си влюбен в новата цена на тока и си доста разсеян..ха..ха..
170
19
 
35
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
До 189. В Русия нищо не произвеждат, освен суровини и водка.Варварска страна, дори телевизия има не во всеки град или село. Още произвеждат оръжие за да воюват със цял свят. Тези простаци не могат да разберът, че отдавно са е колония на западни страни и живеят още за това, че американците купуват тяхната стомана, ***, а европейците газ и нефт. А всеки човек, кой разбъре това - веднага в затвора, а за какво намерят службите.
169
9
 
32
 
! Отговори
PERKO NAUMOV преди 11 години
V drug sait e napisano 4e drugia atentator ot Burgas se razhojdal po moreto s 4etiri razli4ni 4erveni avtomobila.Iavno 4e isliamistite ironizirat 4ervenia teror v stila na 11.09.2001
168
8
 
34
 
! Отговори
брей преди 11 години
Радваш Нинче, по-често пиши тук, че ще пукясам от скука с тея Баш майстори...
167
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
единствено във варварска страна е възможно да те осъдят на няколко години затвор задето си скачал и пял в църква
166
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам само един въпрос - къде в Русия /и от кога/ се произвежд какъв да е мобилен телефон? Благодаря предварително за отговора. :)
165
8
 
38
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Хайде спецове, какво общо има между спускащият механизъм на единия и на другия автомат....ааа..да забравих с кого говоря..с надупените, на вас е простено да не знаете,
164
11
 
35
 
! Отговори
ЛБ преди 11 години
Сега разбирате ли защо Сталин е стрелял, а и щом в Русия все още се раждат такива безмозъчни *** това означава, че малко е стрелял.
163
11
 
37
 
! Отговори
Йорик преди 11 години
Абе тези курвета заслужават да ги пратят в сибир да бачкат в урановите мини....долните курвета за друго не стават.
162
10
 
39
 
! Отговори
Нина преди 11 години
За мен е по-интересно "непобедимата" американска армия и войната между двете Корея...особено "непобедимата" американска авиация и така нарл "алея на миговете". За виетнам няма какво да говорим вече, дори и за една Сърбия, която в прдължение на 4 месеца ги разиграваше. За сравнение-русия се справи с Грузия /двете държави 9сърбия и Грузия са с почти еднакъв военен потенциал/ за по-малко от пет дни.
161
11
 
39
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Непобедимата руска армия и Афганистан..даааа...това е била интересна война, в лагери по цял свят-главно пакистан, Египет, Саудитска арабия, са обучени милиони муджахидини. Статистиката е ясна: 15 хиляди загинали руснаци срещу 3 милиона и 500 хиляди убити муджахидини.Живеем в информационната ера, погледнете първо цифрите, после пишете.
160
10
 
40
 
! Отговори
до 180 преди 11 години
може да са стадо, ама пастирът им е от тяхната кръв, а не робска пасмина, дупеща се безплатно на всеки чужденец, с надеждата че ще ги "освободи". и бившите им поробители нямат партия в Думата.
159
10
 
36
 
! Отговори
Нина преди 11 години
Механизма на немското недоразумение няма нищо, ама нищо общо с механизма на калашников..реално трябва да си много ***, за да мислиш, че единият автомат е изкопиран от другия.
158
8
 
34
 
! Отговори
до 180 преди 11 години
Не забравяй вицето на буш старши, *** шери. Политическите "противни-ци" не бяха ли от сем. клинтън: буш(вице), буш, клинтън, клинтън, буш, буш, клинтън(д.с.), какъв елцин, какви пет рубли(пенсия)
157
12
 
32
 
! Отговори
До 179 преди 11 години
В грешка си товариш - Бушови имат три мандата, разделени от два мандата на политически противник.В твойта матушка близо петнайсет години управлява Путин ама карай, какво са петнайсет години за един цар, като още петнайсет предстоят! А тезата е следната, дорогой - за цялата си история нямате един демократично проведен избор / освен единствено и с много уговорки по времето на Елцин / и това е напълно нормално за вас, просто защото демокрацията ви е чужда и ви плаши.Искате пастир, затова сте стадо