Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу

Той е издъхнал в болницата, където се възстановяваше след трансплантация
Обновена: 18 ное 2017 19:49 | 18 ное 2017 14:29, Красимир Ангелов
381
Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу
Снимка: Reuters

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е починал в болницата в Истанбул, в която се възстановяваше след извършена трансплантация на черен дроб, съобщават турските медии.

Той е издъхнал в болница "МЕМОРИАЛ-Атакьой" в Истанбул, като именно там му бе извършена трансплантацията, съобщава Gol.bg.

Преди една седмица той бе опериран след мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на поддържащи системи. По последни информации от турската клиника състоянието му се подобряваше.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се ангажира с лечението на Сюлейманоглу, той бе преместен в частната болница Мемориал, която се смята за една от най-добрите в Турция.

На 6 октомври екип, ръководен от професор Ялчън Полат, извърши животоспасяваща трансплантация на черен дроб на Наим, а донор стана негов близък приятел.

Ердоган бе и първият посетител на Сюлейманоглу в болницата след трансплантацията.

Наим е роден на 23 януари 1967 г. в семейство на български турци от село Птичар, Момчилградско. Започва да се занимава с вдигане на тежести от ранна детска възраст и още на 15-години започва да печели титли и да подобрява рекорди.

Когато е на 16 печели сребърен медал за България от световното първенство в Москва. Следващите 2 години той стъпва на най-високото стъпало в света в своята категория и печели 2 титли за България. Последната е на световното първенство в София през ноември 1986 година – по-малко от месец преди Наим да избяга в Турция.

По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов, а това става повод той да емигрира в Турция през декември 1986 година по време на Световната купа в Мелбърн. Както по-късно става ясно, всичко е планирано и добре подготвено.

В края на март той се прибра в България за поклонението пред треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев, който почина на 24 март.

Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Сюлейманоглу е смятан е за най-добрия щангист на всички времена. Заради ръста му и невероятната сила, си печели прякора Джобния Херкулес.

Той е трикратен олимпийски шампион, седемкратен световен и поставя над 40 световни рекорда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: Наим Сюлейманоглу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че отиде в Турция, сега ще му издигнат и паметник и ще го почитат век и вековно, а тук свършваше като Галабин Боевски гладен и останал за трафикира наркотици !
105
10
 
10
 
! Отговори
.... преди 6 години
...алкохола не прощава,пък е законен. Не съм чел някой да е умрял от прекомерна употреба на марихуана. Искам някой политик да внесе яснота по въпроса.
104
13
 
19
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
никоя държава не ви уважава само РУСИЯ ви уважава не го ли разбрахте-------Е, ако е така, значи нещо с *** не е наред. Значи просто ни се подмазват с користна цел. Не може от 180 държави 179 да грешат и само една да е права, нали? Пък видяхме и колко ни уважават чрез агентите си - Иво Христов и Петър Петров Георгиев с псевдоним Волгин...
103
3
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
До Анонимен (126)Къде живееш знаеме - или Курило, или Карлуково.
102
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бях чувала за него. Бог да го прости човека!
101
2
 
25
 
! Отговори
българин преди 6 години
Роден е на българска земя! Бог да го прости!
100
13
 
18
 
! Отговори
100 % TURK преди 6 години
Нека поне в този ден не се пишат такива работи.
99
22
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Да тъжим за предател който запали Българското знаме е равно на предателство. Ако не беше България тоя щеше да си е един обикновен бачкатор в турция. турция има само двама големи шампиони и двамата са минали през школата на "Папата на щангите", "Господаря на желязото" Иван Абаджиев.
98
9
 
32
 
! Отговори
Жалко е... преди 6 години
..че в този тъжен момент, вместо да почетем заедно паметта на един велик спортист, прославил и България, и Турция - и по този начин да се сближим , се караме долнопробно в опит да оплюем другите...А сме комшии и така или иначе живеем / и ще живеем/ заедно. Какъв е смисълът от всичко това? Погледнете снимката - броени месеци преди смъртта си, тежко болен, Наим изпраща своя Учител, Абаджиев! От това достойно поведение трябва да се учим, не от легендите за омразата!Бог да прости Наим!
97
21
 
14
 
! Отговори
Абе хора преди 6 години
Какво е това Русия?И защо да живее?
96
18
 
16
 
! Отговори
До Русиите преди 6 години
Аз мисля ,че ние българите сме българи винаги и навсякъде.И вас пишещите такива работи само мога да ви хейтвам,айде марш в Русия,и вие и долните ви леки жени дето и 50 години тука да живеят говорят като индианци!
95
33
 
8
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Никакъв Наим не е. Той си Беше Наум и баща и фамилията му е Шаламанов. Шаламанов се е казвал дядо му. Относно коментиращите които величаят азиатската *** ще кажа:*** за Русия!
94
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее РУСИЯ
93
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гадни българи мразя България и българите и всичко българско умрете да живее само РУСИЯ
92
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възможностите на турската медицина са си такива, който им падне в ръчичките си заминава.
91
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБългари умрете да живее само РУСИЯ
90
17
 
13
 
! Отговори
555 преди 6 години
До фффффБългарите на са клали никого за разлика от вас!
89
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наим една лоша дума не каза за България и българите.Сърдит бе само на онези, които искаха от турчин да го направят българин.Свещено право е на всеки да избира какъв да се чувства, а на родителите да избират име на детето си. Това не разбираха онези дето от Наим го нарекоха Наум?!!!Наим бе велик шампион. Най-великият щангист на всички времена,носил медали за България и Турция.Жалко, че след края на кариерата си затъна в алкохола.Поклон пред Наим!
88
12
 
22
 
! Отговори
зоя преди 6 години
До ПитамОтговарям:не мисля, че възродителния процес беше кой знае какво за тях - през турско не само сменяха имена, но и колеха и набиваха на кол в името на една друга религия, така че... айде холан, както се казва, аман от правозащитници и д+упедавци!!!
87
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали е българин или турчин, няма значение.Велик спортист!