Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу

Той е издъхнал в болницата, където се възстановяваше след трансплантация
Обновена: 18 ное 2017 19:49 | 18 ное 2017 14:29, Красимир Ангелов
381
Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу
Снимка: Reuters

Трикратният олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу е починал в болницата в Истанбул, в която се възстановяваше след извършена трансплантация на черен дроб, съобщават турските медии.

Той е издъхнал в болница "МЕМОРИАЛ-Атакьой" в Истанбул, като именно там му бе извършена трансплантацията, съобщава Gol.bg.

Преди една седмица той бе опериран след мозъчен кръвоизлив и оттогава бе на поддържащи системи. По последни информации от турската клиника състоянието му се подобряваше.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се ангажира с лечението на Сюлейманоглу, той бе преместен в частната болница Мемориал, която се смята за една от най-добрите в Турция.

На 6 октомври екип, ръководен от професор Ялчън Полат, извърши животоспасяваща трансплантация на черен дроб на Наим, а донор стана негов близък приятел.

Ердоган бе и първият посетител на Сюлейманоглу в болницата след трансплантацията.

Наим е роден на 23 януари 1967 г. в семейство на български турци от село Птичар, Момчилградско. Започва да се занимава с вдигане на тежести от ранна детска възраст и още на 15-години започва да печели титли и да подобрява рекорди.

Когато е на 16 печели сребърен медал за България от световното първенство в Москва. Следващите 2 години той стъпва на най-високото стъпало в света в своята категория и печели 2 титли за България. Последната е на световното първенство в София през ноември 1986 година – по-малко от месец преди Наим да избяга в Турция.

По време на т.нар. Възродителен процес името му е променено на Наум Шаламанов, а това става повод той да емигрира в Турция през декември 1986 година по време на Световната купа в Мелбърн. Както по-късно става ясно, всичко е планирано и добре подготвено.

В края на март той се прибра в България за поклонението пред треньор №1 на страната за XX век Иван Абаджиев, който почина на 24 март.

Тъжна вест: Отиде си легендата Наим Сюлейманоглу
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Сюлейманоглу е смятан е за най-добрия щангист на всички времена. Заради ръста му и невероятната сила, си печели прякора Джобния Херкулес.

Той е трикратен олимпийски шампион, седемкратен световен и поставя над 40 световни рекорда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: Наим Сюлейманоглу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
19
 
17
 
! Отговори
Другаря Тодор Живков преди 6 години
Името Наум Шаламанов повече му отиваше.Колко много направихме Аз, Партията и другатя Иван Абаджиев за него.Дано го е оценил.Мир на праха му.
65
25
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите най-обичат да сменяват имената и вярата на хората.Наим Сюлейманоглу се е родил турчин и винаги си е бил такъв.Нека Аллах да го прости.
64
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, великият спортист стана "велик" благодарение на българската школа в щангите!!...Ами тя българската школа не беше само за Наим или за Халил Мутлу.Къде са българските щангисти възползвали се от същата школа? Къде е Гълъбин, къде е Пламен? Къде са другите?Ако беше останал съдбата му щеше да е като тяхната. Затова е велик, защото въпреки българската школа стана трикратен олимпийски и седемкратен световен шампион подобрил 47 пъти световните рекорди. Къде са другите възпитаници на бегешколата?
63
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАИМ ВЕЧЕ Е ПРИ АБАДЖИЕВБОГ ДА ГО ПРОСТИ
62
24
 
33
 
! Отговори
Aslan преди 6 години
Наим никога нямаше да напусне България ако не му бяха сменили името насилствено.Вие Българите нама как да знаете колко е унизително чувство .Наим ако не прштежаваше тази сила ,нито покойния Абаджиев нито пък друг намаше да може да го направи щангист. Наим е един горд Турчин и затова отиде в Турция а не за пари. Лека му пръст
61
23
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наим Сюлейманоглу винаги си е бил турчин. Това че се е родил в България е било грешка на природата така да се каже. Много смешно беше и като Тодор Живков го преименува на Наум Шаламанов. Много смешно. Той така и не можа да преживее този позор.
60
7
 
22
 
! Отговори
д-р Дрее преди 6 години
Бог да го прости , ние в България го запомнихме Наим, като голям шампион.
59
12
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мишоците да замълчат! Избрал бил Турция, ами той си е турчин, какво да избере? Ние без да сме западняци и без насила да ни сменят имената избираме Германия, Франция, Испания и децата ни стават Хансове, Мишеловци и Мигеловци, но се имаме за големи патриоти. Наим е просто велик. Постигнете и една хилядна от това което е постигнал той, ако можете!!!!
58
7
 
30
 
! Отговори
ХЕРКУЛЕС ! преди 6 години
Великия Херакъл няма да имаме друг спортист като него ! Вечна му памет !
57
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости. Напусна ни един голям турски шампион.
56
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иван Абаджиев го направи него мъж и истински спортист.
55
4
 
32
 
! Отговори
bolbov преди 6 години
Отиде си един голям спортист,но сигурно нещастен човек.Страдал е вътре в душата си за Майка България.Знам го по себе си тегли ме тази земя, от където и да съм бил.Разбирам и защо се е пропил.Сбогом Шампионе ще ти липсва черната пръст на нашата Родина.
54
10
 
24
 
! Отговори
зоя преди 6 години
До АнонименДа, великият спортист стана "велик" благодарение на българската школа в щангите!! И когато им смениха имената се скъса да плюе срещу БГ /слушала съм го по Свободна Европа и Дойче веле навремето/ какви ги приказваше. Лека му пръст, но не съм с добро мнение за него.
53
6
 
2
 
! Отговори
АТАкист преди 6 години
до 136 To като теб няма. Едно означава думата "русофил' на БЪЛГАРСКИ, друго означава на БЪЛГАРСКИ ЗООФИЛ...както си казал СОДОМИЯ. Едно и също е.В тази връзка, ако си русофоб, значи мразиш да те опъват руснаци сексуално по твоята малоумнaта логика?А русофоби може ли да те изчеластрват? Разбираш ли колко си ***? Научи понятието "зоофил" и ела пак...брачед!
52
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велик спортист! Ще остане завинаги в историята!!!
51
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бог да простиТой никога не е бил българин. Никога не се е чувствал българин. Винаги в интервютата като го питат за миналото му в БГ говореше само за Тодор Живков, комунистите, БКП и Възродителния процес. Което не го прави лош човек, ама всички БГ турци си го имат отрицателния сантимент към България.Като спортист - несъмнено беше велик!Бог да го прости!
50
1
 
6
 
! Отговори
Бау преди 6 години
голяма борба направи завалията , но не успя :( Жалко.
49
2
 
20
 
! Отговори
Бог да прости преди 6 години
Той нашият шампион на българите и турците. Ние българите също го харесваме, но той избра Турция. Всеки има право на избор. Дори Бог ни е дал свободен избор. Българският национален отбор му даваше всичко, което беше по силите на България. Ако е избрал повечето, което Турция му даде си е негово право. Аз също избрах повечето на друг народ на Запад.
48
13
 
29
 
! Отговори
Злопаметни са преди 6 години
Tурците не са лоши хора, обаче са много злопаметни.Оня ден се обаждам на един майстор, турче, да дойде да маже къщата. Той още от 2008 година запомнил, че идвал, че огледал обекта, но не съм го наел. Запомнил го е злопаметния. Ми не съм го наел, защото съм намерил по-евтино. Не помня вече. Ама той помни. Ей такива са турците - отмъстителни и злопаметни.
47
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да е на по-добро място ! ВЕЛИК СПОРТИСТ БЕШЕ И ЩЕ БЪДЕ ЗАВИНАГИ В ЩАНГИТЕ !