Бойкот на срещата за Банско! Еколози не щат втори лифт

Настояват за инвестиционно предложение, проект, екооценка...
11 дек 2017 09:37,
117

В екоминестерството ще се състои днес среща, на която ще бъде обсъждано бъдещето на Национален парк "Пирин".

На дискусията са поканени министри, депутати, кметът на Банско и представители на неправителствени организации, които имат отношение към проблемния втори кабинков лифт в зимния ни курорт.

Още по темата

Еколозите обаче няма да присъстват на тази среща, защото по думите им тя е несъстоятелна.

"Не може от днес за утре да се организира такава среща", това обясни в студиото на "България сутрин" екологът Андрей Ковачев.

Според него, ако природозащитниците отидат в екоминистерството, техният глас ще бъде използван като оправдание, че е имало формално обществено обсъждане.

Според Славейко Стайков от Коалиция "За да останат хора в България", за да има втори кабинков лифт, действащият план за управление трябва да се промени, както и концесионният договор.

"Едното без другото не може. След което има още законови стъпки, внасяне на инвестиционно предложение. Проектът трябва да бъде подложен на съответните оценки - екологична, за съвместимост и т.н.", подчерта Стайков пред Bulgaria ON AIR.

Гостите  не се съгласиха и с концесионната такса, която ще трябва да бъде платена. Според Славейко Стайков тя ще бъде формирана от формула и все още не се знае каква ще бъде тя. Екологът Андрей Ковачев обаче пресметна, че таксата ще бъде около 30 стотинки на квадратен метър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва еколозите колко долни анти-прогрес лишеи са, няма ли кой да им прати дебеловрати момчета на тея платени бе3дарници и да им дойде акълът в главата, единственият начин да сме конкурентноспособни на европейските курорти е да се сложат нови съоръжения и нови писти да бъдат открити!
22
2
 
1
 
! Отговори
Englishman in BG преди 6 години
До Bulgarians вие сте на пеевски заплата, за да възстановите тези глупости, всеки с мозък няма да каже такова нещо ... вие плюете на *** за скучни момичета, вие не правите нищо по-добре да разкъсате нашата природа гола и да я продадете на най-ниския оферент, нека германците и французите имат еко-бедствие, за да поддържат БГ чист!Срам от вас, че се идентифицирахте като булган, че бих предположил, че *** е по-добро име ...
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък не мога да разбера защо някакъв лифт е способен да окупира вниманието на правителството и цялата държава. Вярно че става дума за пари, но става вече смешно. Тия от Банско да си спретнат един местен референдум и да решат какво искат. После обаче с общински пари да си разширят водопреносната мрежа и канализацията 7
20
6
 
11
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Значи хем искат развитие на туризма в България, хем повече пари в хазната, хем нишо да не се прави... Къде са тези еколози когато ежедневно се изсичат гори и то незаконно? Не говорим за 1-2 дървета, а за цели масиви! Да не говорим за другите безобразия в опазването на околната среда... Тук според мен има голям натиск от страна на другите курорти - Пампорово, Боровец и т.н. За това не могат да развият Банско вече нз колко години! Всичко е театър и заговори! Еколози са само на хартия тея...
19
4
 
13
 
! Отговори
Шерлок преди 6 години
Т.н. зелени са правителствени мюрета. Ако искаш нещо да строиш, да правиш бизнес ..."държавата" ти казва - ние сме с теб, обаче има едни зелени, много пискат, дай с нещо да им запушим устите. Сами по себе си зелените са 20-тина папагала, без никакво влияние.
18
0
 
4
 
! Отговори
Englishman in BG преди 6 години
моята 10-годишна опитност на България ми е научила, че населението много бързо се оплаква, но моли човек да сложи морала си на реда и да се изправи срещу това, което смята, че се преобръща като куче, което отхвърля пряко действие, земята принадлежи на народът на България, така че, когато дойде времето, да го завладее, да завладее дърветата, да завладее земята, да остави хората на България да се противопоставят на политическия елит и техните все по-големи *** портфейли! само ние можем да го направим, ние не можем да очакваме ЕС да се бори от наше име за всичко
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пирин е малка планина, въобще не може да се сравнява с Алпите.
16
17
 
13
 
! Отговори
българина преди 6 години
искам да питам еколозите, защо ходят на ски в швейцария, австрия, италия франция и германия? а да, защото там не чакат за лифт защото лифта там е като жицата за ток, има я навсякъде
15
7
 
13
 
! Отговори
Язе преди 6 години
като не щат, що не им теглят една майна?! бах ти тъпата пасмина. и защо само за банско говорят? нещо за рила? за Стара планина? незащонна сеч? а-у? или само там, където има лапачка? баси *** правителство, с 20 тъпака неможе да се справи. да им спре евро проектите, па да видим
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Настояват за инвестиционно предложение, проект, екооценка..."Еколозите" искат да вземат едни пари. Иначе съм против втори лифт.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъв е проблемът да се направи лифт, който не е кабинков?
12
11
 
14
 
! Отговори
Природолюбител преди 6 години
Ако слушаме и се подчиняваме на т.н. екологични движения за всичко, скоро ще навлезем в първобитно-общинския строй! Може би точно това е целта на тези, които им плащат...
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
подарява се на определени хора нещо, което принадлежи на всички българи и то на многократно по-ниска цена, концесията е направо смешна, а се реализират милиони приходи, трябва да се увеличи драстично концесията на съществуващите земи, за момента от пропуснати приходи държава и данъкоплатците са загубили милиони левове, които са отишли в джоба на цеко минетчията
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** постройте си го бе. После да не ревете на държавата като ви отнесе някой порой хотелите? И да обвинявате метеоролозите, арменския поп и т.н.
9
4
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 6 години
Имам чувството, че не те слуша много главата.
8
8
 
13
 
! Отговори
Пич преди 6 години
До nikiВикаш да отидат на срещата и да легитимират безобразията на мутрите? Ти ОК ли си с това което се случва в Банско - презастрояването, ***, начина, по който изглежда този курорт? Мислиш ли, че трябва да им се разрешава на мутрите да продължават с тези безобразия? Искаш от еколозите да им съдействат? Я пак си помисли.
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За да останат хора в България" - фалшива организация пунтираща огранизацията "За да остане природа в България", с психо-внушение за противопоставяне на природа и хора.
6
18
 
19
 
! Отговори
niki преди 6 години
Зелената мафия в действие. Единственото, което чувам от зелената мафия е 'мрън-мрън', да не се прави нищо, да си изглеждаме като пост-комунистическа *** и да се въргаляме в калта. Никакъв прогрес, само застой и да се въргаляме в блатото.. страхотни сте!!!
5
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То както е тръгнало, скоро ще направят и проект за магистрала до връх Вихрен ;) С паркинг до Байкушевата мура, с "капанчета" (скара-бира, дюнер и т.н.), автомивка, неЕКО туалетни, магазинчета за продажба на сувенирни шишарки и много други "редки" удоволствия!Малеее ... КОЛКО СМЕ ЗЛЕ!!!
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Досега концесионната такса беше направо символична в сравнение с печалбата от ски зоната(разликата между приходи и разходи) .Което означава ,че част от Пирин което е собственост на всички нас се подарява на практика !........!!! Корупция !!!