България и биткойните й – уж бедни европейци, пък с милиарди!

Страната ни може да доведе до световен срив на биткойна
19 дек 2017 18:30,
131
България и биткойните й – уж бедни европейци, пък с милиарди!
Снимка: visualhunt.com

През последните седмици редица чуждестранни медии отправиха поглед към България. Причината: най-бедната страна в ЕС изведнъж се оказа притежател на ценно съкровище - над 210 хиляди биткойна, конфискувани в рамките на спецоперация през май тази година.

Проблемът

Към момента на конфискацията стойността на биткойните е възлизала на около 400 милиона евро. Но покрай покачилия се курс на криптовалутата въпросните над 210 хиляди биткойна отговарят вече на около 3,3 милиарда евро - сума, с която България би могла да погаси около 20% от държавния си дълг. За целта страната първо трябва да продаде биткойните - и именно тук се крие проблемът: ако България пусне наведнъж толкова голяма сума биткойни, цената на криптовалутата ще падне драстично, пише германското издание "Бизнес Инсайдър", цитирано от "Дойче веле".

Още по темата

Засега българското правителство не казва какво възнамерява да прави с новото си съкровище. А и не е ясно дали притежава паролите, необходими за продажбата на криптовалутата. Освен това конфискуваните биткойни все още не са официално притежание на държавата, тъй като разследването не е приключило, посочва "Бизнес Инсайдър", цитирайки "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Биткойните на ФБР

Историята помни и други подобни случаи, пише на свой ред германското издание "Ди Велт". През септември 2013 година американското ФБР конфискува над 170 хиляди биткойна. Малко по-късно те бяха разпродадени срещу суми, които изглеждат направо нищожни на фона на днешния курс. В рамките на четири търга, проведени между 2014 и 2016 година, ФБР продаде над 124 000 биткойна. Изчислено според днешния курс, службата е изгубила поне 1,5 милиарда долара.

Доскоро криптовалутата се използваше преди всичко от престъпни групировки. Наркотърговците ползваха биткойните като анонимно разплащателно средство, онлайн-изнудвачите прикриваха с тях следите си, а митническите измамници трансферираха огромни суми от една държава в друга.

Именно поради тази причина много държави се отнасят с огромно недоверие към криптовалутите: в Русия е блокиран достъпът до редица криптоборси; в много африкански и централноазиатски държави търговията с биткойни е напълно забранена; Китай прекрати борсовата търговия на дигитални валути, а САЩ възнамеряват да контролират още по-строго пазара на криптовалутите.

Независимо от всичко това, сега погледите са насочени към България - заради биткойн-съкровището, което страната скоро би могла да осребри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
1
 
! Отговори
boko tupota преди 6 години
До Анонимен 106mitkoina e mashina za prane na kinti kak stava praneto e mnogo prosto, xora s malko poveche iq shte se dosetqt
120
2
 
0
 
! Отговори
profesor trichko преди 6 години
Balona se nadyva do edno vreme 101010101010 programen kod bez nikakvo pokritie i regylagiq gurmi edin put i mnogo mnogo hora shte se samoybivat i palqt zaradi alchnosta si :)AMIN
119
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
До Хвърпърцумян и Боци 102 Ти па кви биткойни си имал, та искаш да ти ги върнат? Я първо кажи какво е това биткоин?Ботилко бира ли е ?
118
2
 
9
 
! Отговори
Идея! преди 6 години
Продайте биткойните и * Довършете АМ Хемус* Купете нови самолети за ВВС* Модернизирайте железниците* Разделете остатъка от парите между вас си. (Да 3300000000 Евро са много пари, ще има достатъчно за всички)
117
5
 
7
 
! Отговори
Планина от суджуци преди 6 години
Да не мислите, че случайно току така се конфискуват 3,3 милиарда? Суджука си е опекал работата.
116
1
 
3
 
! Отговори
Дед Морoз преди 6 години
Ние сме били голяма работа.
115
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Светът ни завижда, а нашите пурковци мълчат. Сега май мислят как да влязат в схемата, че е много сложно и не е като да вземеш 10 милиона субсидия за харчене.
114
2
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
До ДържаватаАко бяха пласирани, дали щяха да пият английски чай с Боко и той да пропусне президента на УЕФА да го погали по ***?
113
6
 
3
 
! Отговори
Държавата преди 6 години
Уважаеми балъци. Биткойните отдавна бяха пласирани анонимно от съответните органи. Признание, че са някога са били задържани няма и да има. Откъде мислите се появиха 500 лева на *** за празниците?
112
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BACE CHE SI GI ZAKOPAE BITKOINITE POD MAGNOLIATA DA CHAKAT DOBRI VREMENA
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NIE BEZ BORD I NABLIUDENIE NE STAVAME DYRJAVA
110
1
 
16
 
! Отговори
ас преди 6 години
Целта на такива новини е накой да се паникьоса и да продаде неизгодно, тогава някой друг ще реши че курса е изгоден и ще купи и така нататък, печалбите се правят от игра на нерви и разлики в курса. а че цялото нещо е пирамида е ясно от 100км.
109
11
 
5
 
! Отговори
ас преди 6 години
Няма биткойни, но *** доказвай че баба ти не е мъжка. Иначе със сигурност има много хора които са си продали койните на 1$ преди години. сега щяха да са милиардери, но ако не ги бяха продали нямаше да се стигне до надуване на балона на понзи схемата, дори и да ги имаше България не можбе да бъде замесена, защото когато балона гръмне може да бъдат изискуеми и съдени, тъй като всичко може да се проследи в блокчейн мрежата, тя не е анонимна, вижда се кой портфейл къде прехвърля ясно като бял ден.
108
4
 
6
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
До ogin 108Комарджия, ама цар , от клана на Уиндзорите или СаксКобуртГотите-една от най-мощните фамилии в целия свят.
107
0
 
5
 
! Отговори
ogin преди 6 години
колега какъв цар?комарджия
106
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Сега ако Бойко Борисов е умен, ще оправи България.Ама наистина да я оправи, а не както царя за 800 дена....................хаха , помним е тая история с царя.
105
0
 
16
 
! Отговори
лари преди 6 години
Проблемът не е в това, че с биткойни може би се финансират престъпни групировки - преди ерата на криптовалутите, да не би да нямаше пресъпни организъции?! Правителствата недоволстват, че не могат да сложат лепкавите си пръстчета и върху тази свободна инициатива.Въобще, идеяята за относителна финансова независимост на хората, въобще не им допада.
104
9
 
13
 
! Отговори
Селски чиляк преди 6 години
Глупости на търкаля! Биткой, миткойн! Залъгалка за дечица, които ги мързи да работят и вчерашници, които си мислят, че много разбират от икономика, защото продавали семки на битака преди време.Биткой си е своеобразна залъгалка, която ЩОМ няма централизирано управление се управлява от по-силните на деня. Тоест дали ще е нагоре или надолу зависи от това дали върви престъпността или не. За сега в света измамници и тарикати много, тъй че и битокйта натам. Ама мине не мине месец нов биткойн се появи
103
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги, биткойн си се ползва само за престъпност и измами. Тези, на които им трябва скрита валута за черни сделки ползват биткойн, защото това е точно каквото им трябва. Освен това има един контингент от милиони идиотчета, които нямат идея какво е биткойн, но се мислят за страшни бизнесмени щом имат 0.0001 биткойн. Ползата от последните е, че вдигат врява и го правят по-скъп. Скоро ще гръмне и глупаците ще осъзнаят, че за пари се работи, а не се чака да паднат от небето.
102
4
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 6 години
Продавайте бит койните - започват да падат!!!!!!!!!!! СРИВ! НАИСТИНА. СПАСЯВАЙТЕ СЕАз моите ги изчистих преди една седмица.