В съветската ЧК: Ръкавици от човешка кожа, свалени от живи хора!

Руски историк: Защо съветските чекисти извършиха червен терор?
21 дек 2017 21:34, Елка Василева
287
В съветската ЧК: Ръкавици от човешка кожа, свалени от живи хора!
Степан Афанасиевич Саенко. Снимка: kaniv.net

Преди точно 100 години – на 20 декември 1917 г. по инициатива на Владимир Илич Ленин е създадена Всеруската чрезвичайна комисия за борба с контрареволюцията и саботажа /ВЧК/. Зловещото понятие "чрезвичайка" за дълго навлезе в руската лексика, а думата "чекист" се използва и до днес, и то не само на руски език.

За ведомството на железния Феликс Дзержински, защо то се е превърнало в "инквизиция с тайни процедури" и "наказващия меч на революцията" пред Лента.ру разказва руският историк Кирил Александров.

Чекистите са обезпечавали сигурността и неприкосновеността на властта на номенклатурата, нейната колективна собственост и привилегированото й положение. Органите на ВЧК не напразно са били смятани на първо място за "въоръжен отряд на партията", а не просто на съветската държава, казва Александров.

По думите на Дзержински органите на ВЧК "никога не са нарушавали партийните директиви и линиите и винаги са били и са слуга на партията и боец на партията", припомня историкът и обяснява, че чекистите са обезпечавали запазването и господството на единствената партия, удържаща властта в селска страна чрез постоянно насилие.

В отговор на въпрос кой е служил във ВЧК и вярно ли е, че там е имало немалко случайни и морално разложени хора, включително и с криминално минало и дори с психически отклонения, Александров обяснява, че числеността на централния апарат на ВЧК нараства бързо: през януари 1918 г. е имало 42 сътрудници, а през януари 1922 г. - 2745. При това Дзержински е изисквал да се провеждат редовни чистки, като от чекистите от набор 1918 г. през 1922 г. са останали не повече от 4%.

Класически пример е Степан Саенко, заемал длъжността комендант на концлагера на Харковската ЧК, разказва историкът. Той цитира мемоари на Валентин Лехно: "Извикваме Преображенски, арестуван като "контра". Влиза млад човек в полувоенна униформа с напълно побеляла коса. Оказва се, че през предишната нощ, преди да се изтеглят, болшевиките са разстреляли маса заложници и контрареволюционери. Около два часа през нощта в затвора пристига известният в цял Харков палач на ЧК Саенко, обикаля килиите  и извиква по име хора, които 10-15 минути по-късно разстрелва в двора на затвора. Саенко, както винаги, бил безпаметно пиян. Влизайки в килията, в която бил Преображенски, той извикал двама и третият бил Прежбраженски. Той обаче спокойно, в пълно мълчание в цялата килия, отговаря: "Та вие го разстреляхте вчера". "Аха", промърморил Саенко и излязъл от килията. Съкилийниците не издали Преброженски, но само за една нощ той побелял напълно".

На перваза на прозореца в стаята до мазето, в който се провеждали разстрели, Лехно и останалите членове на неговата комисия "открили една цяла и две изпокъсани ръкавици от човешка кожа, свалена от живи хора".

Това, което се е вършело в Харковската ЧК, трудно може да бъде описано, но в Съветския съюз Саенко е бил многократно награждаван, починал е от естествена смърт на 87 г. Според някои информации след войната той дори е бил награден с орден "Ленин". Затова, заключава историкът, предположенията за чекисти с психически отклонения не са лишени от основания.

Александров припомня, че самият Дзержински е определял критериите за подбор за служба във ВЧК по следния начин: "Ако трябва да избираме между безусловно наш човек, който обаче не е съвсем способен, и не съвсем наш, но много способен – при нас, в ЧК, трябва да бъде оставен първият". Дори след смъртта на Дзержински, в края на 1920-те години, сътрудниците със средно и висше образование са били не повече от една пета.

За прилагането на разстрел като инструмент за репресия срещу контрареволюционерите, шпионите, саботьорите, спекулантите, хулиганите и други "паразити" ВЧК съобщава във вестниците още на 23 февруари 1918 г. Превръщането на ВЧК в "инквизиция с тайни процедури" става предвид причините за нейното създаване, като това започва още в годините на Гражданската война. И в онзи момент, и по-късно организацията на Дзержински е трябвало с всички сили и средства да защитава еднопартийната диктатура, твърдо изпълнявайки всички решения на ЦК на Комунистическата партия, а след това на Политбюро на ЦК, казва Александров.

Освен това, органите на ВЧК се превръщат в инструмент, с чиято помощ болшевиките радикално променят структурата на руското общество, ликвидирайки цели класи и социално-професионални групи, казва историкът. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
0
 
! Отговори
Майка ви преди 5 месеца
В коментарите много ми харесва, че на написаното в статията се отговаря с: Ама те и американците/англичаните/германците и тнт са същите и те са вършели престъпления и тнт. Е, и? Едно зло оправдава друго?И все пак хората бягаха от СССР на запад, не обратното.
201
2
 
3
 
! Отговори
God Bless America преди 3 години
До СССРТи внимавай първо да не се срещнеш отблизко с американската машинка М16, която доста умело ще пробие празната ти руска тиква.
200
5
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Психопати е имало винаги, психопати се ползват и сега за постигане на целите на управляващите. Например има такива и сега, в Народното събрание.
199
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саенко, Харкiв, направо са си руснаци...Феликс направо си е руснак...Или пък не?
198
10
 
8
 
! Отговори
СЛАВА НА УКРАЙНА! преди 6 години
Те ще погребат АЗИАТСКИТЕ НАВЛЯЦИ И ДИВАЦИ ОТ ИЗТОКА---ЗАЩАТА ТЕ СА ИСТИНСКАТА РУСИЯ!РУСНАЦИТЕ СА ПОТОМЦИ НА "КУМАНИТЕ "---от там изва и понятието "комунисти"...или родовото им название!
197
8
 
12
 
! Отговори
Това е истината ,бе преди 6 години
Фюрера е бил Светец , в сравнение с убийците от ЧК.Ами ,човека от батюшката Сталин се е учил като първа ученичка!Те затова и беха съюзници в началото!Нашите *** , малко ли душички погубиха и у нас???!
196
14
 
11
 
! Отговори
Съмнение преди 6 години
Абсолютни простотии,които изобщо,ама изобщо не отговарят на истината,като има кой да ги чете,сигурно от онези 89%?!?!?!
195
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТООще по-зле за руснаците ако са толкова т*па нация, че 200 евреи могат да ги накарат да се избиват като животни.Много ти е повърхностно мисленето драги. Дори не ти трябват и 200 евреи да дърпат конците не само на Русия но и на света ако държат каймака на банковата система. САЩ кой мислиш ги води за носа, а България? Защо мислиш светът е във война след война. Такива като теб за зелени хартийки си продадохте да не казвам какво че думата няма да излезе.
194
12
 
8
 
! Отговори
usa = на джудже преди 6 години
РУСИЯ ФОРЕВАР !!!
193
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше един абажур от ,,човешка кожа ,, години го развяваха насам -натам ,съчиняваха ,досъвършенстваха .И накрая излезе от телешка .И трите експертизи в Канада доказаха това .
192
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Алъоша Баа! То пък едни магистрали ,откриване и ремонт до края на света . И плюй колкото си искаш . Никой не те чува . И не искам някой да ми дава ,искам сама си изработя .
191
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До usa = на джудже Първите концлагери са в САЩ ,т.н. индиански резервати ,следват ги англичаните по време войната срещу Бурите в Оранжевата република и Натал.
190
13
 
14
 
! Отговори
Алъоша преди 6 години
Запада е виновен за всичко...Виновен е за това,че ви дава да пътувате из Европа и то безвизово.Виновен е,че ви дава работа и то навсякъде из западна Европа,без ограничения!?!Виновен е,че ви дава пари за магистрали,метро и икономика.Виновен е,че ви дава право на словото....за да плюете по жълтите медии по него,този мръсен-долен запад.Този запад,който дори и компютъра барабар с интернета ви даде,за да може да плюете,храчите и акате на метеното......А всичко останало получихте от матушка Рус!
189
3
 
1
 
! Отговори
"фашист" преди 6 години
Но те са носители на прогреса
188
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Октомврийска "революция" и товарш Ленин са продукт на запада и по точно на Германия,както и парите с който е направен този преврат.Целта е била да се унищожи Русия и руският народ и е постигната.Превратаджийте, а по-късно и политическият строй наложен от болшевиките започва унищожаване на интелигенцията,разграбване на държавата,а на по-късен етап и унищожаване на милиони руснаци.
187
8
 
11
 
! Отговори
usa = на джудже преди 6 години
Концлагерите са измислени от кралство Англия. В късното средновековие.
186
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са помагали в създаването на СССР, като са местели цели заводи там, пращали са специалисти. Това просто бизнес ли е или имат някаква по-дълбока връзка?
185
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо комунистите не обичат думата "моля"? Не признавате добрите обноски, учтивост, да си любезен. Вие сте против тези неща, защо, изкуствени ли са ви?Не ви харесвам, защото сте ни налагали вашия начин на поведение
184
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първите концлагери са открити преди 250 години в Сибир, царска Русия.Сталин ги развива. Хитлер ги ползва за модел за неговите трудови лагери.
183
23
 
26
 
! Отговори
Кк преди 6 години
То бива платен слугинаж и тиражиране на откровени простотии, ама тия пасквили минават всякакви граници... Нищо моме, която си фантазирала по темата, помисли си от кого ще търсиш помощ, когато черните *** (новите европейци) почнат да те натискат по входовете... И вземи малко да си спомниш българската история, защото всяка твоя храчка по адрес на Русия е ла.но върху гроба на дедите ти