Борисов зове за доверие: Европа да не обръща гръб на Турция!

Премиерът отчете, че миграцията от Турция е "паднала до нула"
Обновена: 6 яну 2018 17:46 | 6 яну 2018 17:45,
270
Борисов зове за доверие: Европа да не обръща гръб на Турция!
Снимка: Архив, БТА

Европейският съюз не трябва да обръща гръб на Турция, а вместо това да възстанови дипломацията и добрите отношения, за да бъде възвърнато доверието. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов в интервю за турската информационна агенция Anadolu Agency в навечерието на визитата си в Истанбул по повод откриването на църквата "Свети Стефан" след реконструкция, продължила седем години по проект, съфинансиран от двете страни. На церемонията, която ще се състои в неделя, ще присъства и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Още по темата

"Ние, както ЕС, така и България, не сме просто съседи с Турция, която е най-голямата военна сила на НАТО в Европа, съставляваща Южния фланг на Алианса. Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да преразгледаме дипломацията и добрите ни отношения и да увеличим максимално доверието", добави премиерът на България.

По отношение на преговорите между Турция и ЕС българският премиер намекна, че издигането на крайнодесните партии в Европа е една от причините за забавянето на преговорния процес, пише "Фокус".

"Смятам, че споразумението за бежанците с Турция върви много добре", подчерта Борисов, като похвали усилията на Турция в борбата срещу незаконната миграция.

"Миграцията към нас /България/ официално падна до нула. Имаме много добро сътрудничество с Турция на граничните контролно-пропускателни пунктове. Нашата гранична полиция и бреговата охрана вършат чудесна работа с турски колеги", увери българският премиер.

По повод започналото на 1 януари 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз, Борисов отбеляза, че страната ни ще се съсредоточи върху въпроси, свързани с Балканския регион.

"Всъщност, председателството на ЕС не означава да управляваме ЕС. Съветът на ЕС взима важни решения чрез системата за гласуване", напомни българският премиер.

Говорейки пред агенцията преди планираното му посещение, Борисов подчерта, че възстановяването на българската църква е доказателство за това, че може да има приятелство, взаимно разбирателство и добра воля между мюсюлманските и християнските страни.

Изразявайки своята благодарност към Ердоган, който инициира реставрацията, Борисов заяви: "Мисля, че това [реновиране на църквата] се случи поради взаимната добра воля и общ дух, които се опитваме да изградим на Балканите".

Община Истанбул финансира реставрацията, която струва 16 милиона турски лири (четири милиона долара). Българското правителство допринесе за проекта с един милион турски лири (253 хиляди долара). Въз основа на принципа на реципрочност, българското правителство даде разрешение за реставрация на джамия в град Пловдив, припомня агенцията.

Говорейки за двустранните отношения между София и Анкара, Борисов заяви, че приветства всички инициативи на турския бизнес сектор. Съгласно думите му условията за турските инвеститори в България са се подобрили чрез подновяването на железопътните линии, свързващи България и Турция.

"Влаковете ще могат да пътуват със скорост от 180 километра в час. Създаваме възможности за развитие на зоната, както и за транспортиране на стоки", заяви министър-председателят.

Припомняйки, че бе първият европейски политик, който изказа подкрепа към Ердоган след опита за държавен преврат от 15 юли 2016 г., Борисов коментира, че пучът е имал за цел не само свалянето на турския президент, но и убийството му.

"Изземването на властта от правителството чрез насочване към цивилни граждани на изтребители F16 и военни хеликоптери, не може да бъде прието, затова подкрепих президента Ердоган", отбеляза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
26
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Убийства, Протести, увеличение на ток, вода, парно, най-ниски доходи в Европа. ОСТАВКА!
30
2
 
8
 
! Отговори
мислещ преди 6 години
Точно така, с лице към Турция, за да може да се следи внимателно какво прави!
29
2
 
19
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
Абе има нещо скърцащо у главЪтЪ на тоя..........!
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът не е толкова в това,че лобира за Турция,тия на запад едва ли му обръщат внимание на бръщолевенията,въпросът е какво е обещал на Ердоган.Само не нови джамиии,защото тогава ще стане страшно и народа няма да му го прости.
27
7
 
4
 
! Отговори
Караамджиклиев преди 6 години
Ким сикиме
26
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болен, ако беше в опозиция щеше да ореве орталъка, ама сега е на софрата и си мълчи.
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов готов ли да се хванат за гушите с Юнкер заради Турция?
24
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата подготвя почвата да ни прави отново вилает на анадолците. Тикво, докато се мазниш на ердоганя, няма да разбереш как ще ни вземат кърджали, а защо не и цяла БГ.
23
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе пожарникар, тука за неколко дни цъфна цялата некомпетентност на МВР и всичките там правоохранителни органи, ти ни занимаваш с Турция
22
1
 
32
 
! Отговори
Юсуф ефенди преди 6 години
Волен Сидеров както е омекнал, може и посланик в Турция да стане. Тогава ще му скъсат хълката.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС отдавна не е с гръб към Турция, а изцяло с лице внимателно наблюдава катарзисите и залитанията край Цариграда, особено бдителни напоследък са холандските "фашисти"
20
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдавна ви разправям че България е турски вилает, единственото хубаво е че от нас нищо не зависи и решението за Турция в ЕС се взема от големите!Но че България играе ролята на турски троянски кон в ЕС, е ясно на всички
19
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко тикво затова ли те целува Ердоган да говориш за страна в която не се зачита нищо демократично.
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Европейският съюз не трябва да обръща гръб на Турция"---Абе, ***, ако на ТЕБ ТИ Е ДОБРЕ да си с гръб и наведен (ежедневно) към Турция,не значи, че ТАЗИ ПОЗА се харесва на Европа. Все повече хора (пък и политици) се усещат. Само ти не разбра, че в Европа вече вее нов вятър.
17
1
 
23
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Винаги е опасно да си с гръб към комшията, особено ако е мюсюлманин...И те обича!
16
3
 
31
 
! Отговори
Дааа преди 6 години
Ето това се нарича, национално предателство.
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиква с фес.
14
1
 
33
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 6 години
Еййй, альо, този път пита ли н.в. НАРОДА ????
13
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те тия в Европа нямат акъл че обръщат гръб на Турция,само наш Боко най-умен,умник на умниците.
12
4
 
38
 
! Отговори
Продажно копеле преди 6 години
Бреййй, Бокич голям адвокат на Ердоган се извъди! Кажи бе...колко ти плати? Ташаците ти са на дръвника,нали Бойко? Ще правиш каквото каже господарят! Продажник долен си ти,знаеш го! Страхлив продажник!!!