Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?

Много хора напуснаха, а онези, които останаха не искат да работят в сектора
20 яну 2018 21:22,
176
Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?
Снимка: visualhunt.com

Присъединяването на България към ЕС оказа осезаемо въздействие върху българското селско стопанство. Външнотърговският баланс в аграрния сектор се увеличи 8 пъти – от 150 милиона евро в годината преди европрисъединяването на 1,2 милиарда през 2016 г. Две трети от износа на селскостопански продукти вече е насочен към държавите от ЕС. 

"Ролята на ЕС е многолика. На първо място – критериите на ЕС, на които трябва да отговаря преработващата промишленост, но и животновъдството. Това беше тежко бреме за българските предприемачи, които трябваше да направят големи инвестиции. От друга страна обаче така потребителите получиха по-голяма сигурност, че храните, които консумират, отговарят на определени минимални изисквания. Появи се и конкуренция, това беше най-важният урок, който получихме от ЕС: ние сме част от един 500-милионен пазар, който отваря огромни възможности, но в същото време има и огромна конкуренция", коментира Николай Вълканов, директор на "ИнтелиАгро", независим изследователски институт за насърчаване на устойчивото развитие в селското стопанство.

Дълги традиции

България изнася най-вече зърно и маслодайни растения, но също така плодове и зеленчуци, мед, млечни, месни и тестени продукти. В сегмента на розовото и лавандуловото масло България е лидер на световния пазар.

"България има дългогодишни традиции в областта на селското стопанство. Нашата страна притежава уникални природни дадености за развитието на селското стопанство. Запазени са региони с голямо разнообразие на биологични видове. Има устойчиви сортове растения и автентични породи домашни животни. Това са важни предпоставки за развитието на органичното земеделие в страната", обяснява пред "Дойче веле" Албена Ямболиева от Министерството на земеделието, храните и горите.

В едно обширно изследване за въздействието на европейските помощи върху регионалното селско стопанство "ИнтелиАгро" стига до един доста отрезвяващ извод. Наистина, производителността в селското стопанство се е увеличила от 2007 година насам. Но причина за това е главно спадналият брой на малките и средни предприятия и ферми. Ръстът на производителността далеч не е достатъчен, за да се преодолее "общата изостаналост в аграрния сектор". Същото се отнася и до използването на земите и на работната сила.

"Субсидиите изядоха малките производители"

"Голям плюс е, че европейските субсидии отново пробудиха интереса към селското стопанство. От друга страна, тъкмо заради субсидиите в този сектор навлязоха и много случайни хора, хора с политически интереси и обвързаности, които просто "изядоха" малките производители. Ако утре субсидиите изведнъж отпаднат, сериозните и същински производители ще останат, а ще изчезнат всички други елементи, които не са достатъчно ефективни, а ги крепят единствено субсидиите", коментира Николай Вълканов, един от авторите на изследването.

В селското стопанство липсва най-вече работна ръка. 

"Отглеждането на плодове и зеленчуци в големи мащаби много трудно може да се развие, понеже липсват необходимите за това сезонни работници. Много хора напуснаха", обяснява Вълканов и допълва, че онези, които останаха, не искат да работят в селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зърненият бос получи една бележка и на нея пишеше " Няма да е все така "
51
1
 
0
 
! Отговори
Тиква преди 6 години
До АнонименМожеше да са от тикви :)
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро си купих мед от познат пчелар. Каза ми, че медът е от магарешки бодил . Нивите, които били купени за субсидии стояли необработени и се напълнили с тръни.
49
2
 
21
 
! Отговори
noname преди 6 години
В настояща България няма селско стопанство.Или ако има е износ, за да се печели в евро от "фермерите"- аз ги асоциирам на мутри.Има само проекти за зелени и странджански субекти.Чиста продукция няма, защото всичко е окрадено и "приватизирано" още по времето на Ив.Костов и сие.
48
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на Ф.Димитров ликвидационните съвети ликвидираха българското селско стопанство. От 89Г. досега управляващите следват послушно опорните точки на Ран-Ът. Бог да я прости България.
47
0
 
28
 
! Отговори
Край преди 6 години
Такова земеделие каквото се разви сега никога не е имало в България и на Балканите. Не е далече времето когато земеделската земя на България ще бъде собственост на 2-3 хил човека. Останалите ще са в тотална зависимост от тях. Работят се основно субсидирани зърнени и се изнасят . Реално се изнася суровина.
46
1
 
30
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
в магазина всичко е внос -лук,картофи,домати ,пипер ,пилета,месо ,само Тиквите са български ,а около София никнат като гъби палати за милиони.пълно е с луканки,салами ,сирена и кашкавали -интересно с какво месо и мляко ?*** на кой му пука -далаверата е в пълен ход
45
4
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Василев, изперка ли бе брат???
44
2
 
29
 
! Отговори
Край преди 6 години
Ето ви животновъдството преди и сега: Броят на едрия *** в България през 1990 г. е бил 2 350 000 а към момента е 568 000. Спадът при козите и овцете е още по-голям от 18 000 000 до около 1 000 000. От 1989 г. броят на свинете е намалял 7 пъти, а птиците са 2 пъти по-малко. Реално България от износител на животинска продукция в момента не може да задоволява собстевинет си нужди.
43
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми не случайно казват,че истинското сирене започва от 14 лв!
42
1
 
35
 
! Отговори
Край преди 6 години
Селското ни стопанство е такова в момента че е ви канят да ядете маслото с "краварката в ъгъла" или от тучните поля на Ирландия, лук и картофи от Франция, Ябълки от Полша.Сега ако забранят сиренето да се прави от *** - цената му ще стане 30лв. за кило и народа ще измре гладен.
41
1
 
22
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Тук на морето реките са от бетон.Строи се здраво и чак се презастроява.Няма значение дали сградите са върху пясък или върху чернозем смолник.А си спомням време, когато пращаха руски групи на гроздобер.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега има частни ТКЗС-та, но сме демонкрация и свободен пазар(само държавата те контролира).
39
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селското ни стопанство в момента е жалко подобие на това което имахме.Днес мутри с бентлита прибират парите от еврофондовете а друбните производители подсмърчат.
38
0
 
13
 
! Отговори
няма кой преди 6 години
До Анонимен 39У нас всеки се спасява поединично,пък квото му дойде!
37
1
 
34
 
! Отговори
Край преди 6 години
В момента има фирми с над 1млн. декара наети и собствени земи. Латифундии. Гледат зърнени култури с големи машини и реално работна ръка не им е нужна. Селата тотално опустяха. Училищата им паднаха. Не е така в Сърбия, Гърция, Румъния.
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Характерното за всяка една тирания е, че селяните първи страдат, заради нея. След тях започват да страдат гражданите и накрая тиранията съвсем се самоизяжда и унищожава всички около себе си. Европейската тирания все още не е късно да бъде спряна, имате някъде около 2-3 месеца.
35
0
 
4
 
! Отговори
маалии преди 6 години
До ВасилевКак не те домързя да го изредиш!?
34
0
 
24
 
! Отговори
Край преди 6 години
Парадокс- Поземлената реформа на "земеделците" на Мозер и зърнопроизводството /демек хляба/ убиха българското село. Резултата е че има собственици на над 300 хил. декара земя и има земеделци с бентлита, а в земя която може да храни 20 млн. население сега има хора които ровят в кофите за хляб. /роми, българи, пияници клошари - без значение - в България има хора които си лягат гладни./
33
0
 
4
 
! Отговори
окончателно преди 6 години
загубихме темпо