BG: Бедняшка колиба! Еуфоричен европривърженик! Кое е вярното?

Германска медия: България се старае да промени имиджа си!
29 яну 2018 11:00,
236
BG: Бедняшка колиба! Еуфоричен европривърженик! Кое е вярното?
Снимка: Reuters

"С всички сили България се старае да промени имиджа си на постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция. Очакванията към страната са особено високи", се казва в репортаж на Дойчландфунк, цитиран от "Дойче веле".

Германско издание: България се топи и това се усеща в туризма

Българската авиокомпания е подготвила многобройни четива за пътуващите към София - дебели списания, които съдържат разнообразни истории и политически интервюта. Навярно, защото с право предполага, че в тези дни към страната пътуват мнозина, които знаят твърде малко за България, но са любопитни да узнаят повече. И тези хора следва да бъдат спечелени като приятели. Или поне отчасти да променят мнението си.

Постсоциалистическа бедняшка колиба, проядена от корупция, но пък и еуфоричен привърженик на ЕС? Кое е вярното? С всички сили България се опитва да убеди гостите и инвеститорите в наличието на качества, които навярно са недотам познати в чужбина.

"Българите се смятат за много гостоприемни хора, България е отворена към света, а Германия е на особена почит тук. Страната отбелязва голям прираст в сферата на туризма. През миналата години в България са пристигнали 850 000 германски туристи, които постоянно преоткриват България", четем в рекламните брошури.

Корупцията не е основният проблем

Председателят на Германско-българската търговска камара Митко Василев се опитва да убеди фирмите да инвестират в България или да създадат свои филиали в страната. Ниските данъци също са аргумент в полза на България. Но как стоят нещата с корупцията?

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

"Да, вярно е, че тя пречи, включително и на германските инвеститори, но те все пак не я споменават на първо място", казва Василев.

Влизането в Шенген да се обвърже с борбата срещу корупцията?

"Ние отпускаме на страните-членки много пари от ЕС и е редно да се интересуваме къде отиват тези пари", казва евродепутатката от партията на Зелените Ска Келер. Тя е недоволна от факта, че по тази тема се говори твърде малко. В същото време не е съгласна въпросът за влизането на България в Шенген да се обвързва с темата за корупцията.

"Съществуват много ясни правила за това, кога една страна може да влезе в Шенгенското пространство. И всяка страна принципно би следвало да може да се присъедини към Шенген. Затова смятам, че двете теми трябва да се разглеждат поотделно", казва евродепутатката.

Както България, така и Румъния изпълняват т.нар. технически критерии за присъединяване към Шенгенското пространство. Въпреки това някои политици съзират ясна взаимовръзка между двете теми – например евродепутатът от ХДС Даниел Каспари: "Би трябвало да може да се разчита на България, че няма да издава шенгенски визи на хора, които например просто са си платили за тях. Точно затова корупцията е ключовата дума в случая. И точно поради това можем да използваме темата "Шенген", за да мотивираме българското правителство да се бори срещу корупцията", казва Каспари.

Правителството в София си прави реклама с аргумента, че надеждно защитава външната граница на ЕС и допринася за сигурността на Шенгенското пространство, въпреки че още не членува в него. ЕС, естествено, отчита заслугите на България, но присъединяването към Шенген в крайна сметка представлява политическо решение на страните-членки.

Присъединяването към Шенген – важен символ

Одобрението към Европа е голямо сред българите. Страната извлече много ползи от европейските средства, а гражданите на страната дори изпитват по-голямо доверие към европейските институции, отколкото към своите собствени. Но и очакванията, свързани с българските власти, са големи: "Ако не се промени нищо по отношение на корупцията и правосъдието, България няма да има шанс за влизане в Шенген", казва Даниел Стефанов от софийския офис на Европейския съвет за външни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е онова помещение без което не може никоя съвременна сграда. Един чешки художник хубаво ни нарисува в сградата на Евросъюза.
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Георги Константинов Умира тихо българското село. И няма кой за него да заплаче Там някъде зад билото изчезват последните орачи и сеячи. А младите, доколкото ги има, отчаяни, отлитат от гнездата - висят по гари, търсят хляб в чужбина, по чуждите полета са аргати. Тук къщите сами мълчат по залез, коминът към земята е наклонен И хищни сенки нощем обикалят, за да откраднат стока или спомен. Умира тихо българското село. И вместо школският звънец да бие, камбанен звън обажда се несмело А ние? Доколко живи сме и ние? Какво че в хитър бизнес ни е
96
6
 
5
 
! Отговори
хах преди 6 години
150 години след построяването на първия небостъргач, БГ все още не е построила ПОНЕ ЕДИН ! 200 години след изобретяването на бензиновия двигател, БГ не е произвела ДОРИ ДВИГАТЕЛ ЗА ГРАДИНСКА КОСАЧКА! Наясно ли сте какво е ИЗОСТАВАНЕТО???? Столетия! Кави марципанчета какви сникърсчета са ви в главите хаха хаха Ще ме уморите от смях!
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отпуснат пари и хората да си ремонтират къщите.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напредвате но имате още работа.ЕТО ТОВА Е ИСТИНСКА ДИПЛОМАТИЧНОСТСамо че Тия който са в ПАРЛАМЕНТАНи натякват че "НАПРЕДВАМЕ"Явно не разбират истинските думи.
93
1
 
14
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
До аа 86В бъдеще ще има все повече такива къщи. Селото умира, хората населението намалява. Това е необратим процес....Ами ела на село бе.Кой те спира?Ела да те водя да садим картофи, да зариваме, да копаем.Ела да поливаме, да орем, да прибираме реколтата, да жънем царевичака.Или викаш ти не си за тая работа?Аз да копам, ти да ми купуваш картофите за стотинки а?Ела да ходим на ярмомелката и да ринеш после на прасето да видиш от къде идват пържолите.Хайде идвай да живееш на село.
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е там където има българи. Това е хубаво. Лошото е, че там където има българи става България.
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да строим къщи по американски образец.Строят се къщи без гараж и всеки спира на тротоара пред къщата.
90
0
 
6
 
! Отговори
До Георгиев преди 6 години
хе-хе , а я да видим предните какво образование имаха- Станишко - комсомол, Симо Мадритски - не знайно с какво купено образование, Костов - специалист по история на БКП.
89
13
 
8
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
До Анонимен89Точно тогава на пазара се предлагаше само байкалчета и марципан. Шоколада беше в Кореком с долари.
88
4
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 69Обърка се нещо.Хляба стана 800гр още по Тошково но цената не намаля.Ще ти кажа един виц по тоя клучайЖореее разбра ли.Намалили кебапчетата.Колко са им намалили цената бе ВанкоНе цената бе Жоре.Намалиха грамажаТози виц е от соца.
87
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 89Българското сладкарско производство е зле. Ще ти дам пример с Престиж. Всичките им продукти нестават и задота пазарувам Орео.
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много от къщите в България са построени без гараж и басейн. А ако ги подгледнеш отвън все едно цялата държава е едно гето.
85
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 76По времето на диктатора Тодор Живков и 45 годишната руска окупация на България асортименетът се състоеше само от 4 вида банички, а сега при демокраицията и ЕС имаме 20 вида вносни сникерчета в лъскави пласмасови опаковки и живеем добреОсвен вносни сникърсчета имаме и прекрасни вкусни и качествени продукти на леката промишленост.Типичен пример е продукцията на Захарни заводи.Няма палмово масло, няма ГМО !Родно КАЧЕСТВО!Не безвкусен марципан от соя.
84
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е 28та кавалена дупка. Хубавото е, че след брекзита ще стане 27а. Нищо че дупките на кавaла са само 8, без да броим тази от която изтича слюнката.
83
2
 
6
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Като видите правешкия, а сега неговия охранител и е ясно що за народ сме. Не знам друг народ да има неграмотни управници. Правешкия е нямал и 8-ми клас. А сегашния не е много по изучил се. Пpo*т Бай ***.
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сравнително обективна статия.
81
1
 
10
 
! Отговори
Манголов преди 6 години
Днес някои фирми хлебопроизводители така са се изхитрили, че добавят в хляба соево брашно, вносно гмо от ФАЩ. То задържа в себе си висок процент вода. Такъв "хляб" сложен във фризер става твърд като шведска стомана, а оставен навън мухлясва за норматив. За контрол от страна на държавата и дума не може да става, държава просто няма!P.s. В днешна България забогатяват само тези, които са служили на ДС, КГБ и Спецназ.
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МанголовЧовека много правилно ти е написал.Цената на 650гр хляб е 65стотинки.1лев е килограма.Колкото и да извърташ не става.Голяма беднотия беше тогава.
79
1
 
11
 
! Отговори
Хоме Алоне 2 преди 6 години
А нещо няма ли да напишете за БДЖ-то? Сутринта гледахме как двамата му шефове се опитваха да замажат положението с голямата мистрия. Правят футболен отбор с държавни пари. А гробаджийските министри сигурно се подхилкват мазно докато нищо не правят по въпроса.