Какъв ще е ходът на войни на САЩ с Русия и Китай?

US генерал посочи като заплахи и КНДР и Иран
1 фев 2018 10:10, Елка Василева
126
Какъв ще е ходът на войни на САЩ с Русия и Китай?
Снимка: архив, Reuters

Генерал от Пентагона разказа как ще протече евентуална война на САЩ с Русия и Китай, пише "Комсомолская правда".

Вестникът цитира интервю на генерал Пол Селва, зам.-председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, за онлайн изданието "Дифенс нюз". Според висшия военен вероятните военни конфликти на САЩ с Русия и Китай са две уникални схватки, които имат общи елементи, но като цяло са различни по принцип.

При сблъсък с Китай решаващите боеве ще се развият по море и във въздуха, а сухопътните войски на САЩ и корпусът морски пехотинци ще имат поддържаща роля.

Конфликт с Русия ще изглежда другояче - в него ще действат предимно сухопътни и военновъздушни сили. Важна функция ще има и флотът, който ще доставя войски в Европа.

"Стратезите от Пентагона предстои да определят кой сблъсък е най-вероятен - с Русия или с Китай, и ще им стигнат ли средствата, за да се готвят за всички предизвикателства едновременно", допълва "Комсомолская правда".

По думите на генерал Селва, при все че новата стратегия за национална отбрана на САЩ нарича Русия "глобално" предизвикателство, има и други заплахи за Вашингтон. Сред тях той посочи Северна Корея и Иран, отбелязва "Взгляд".

За САЩ ще е лесно да планират война с КНДР, защото Пхенян получава оръжията си от сделки с Русия и Китай. Иран обаче е по-труден противник заради своята "география", изтъква американският военен.

През декември бе публикувана новата стратегия на САЩ за националната сигурност, в която се заявява, че Русия и Китай хвърлят предизвикателство на американската мощ, влияние и интереси, напомня "Взгляд".

Според генерал Селва Руската федерация и КНР са твърде напреднали в развитието на военни технологии, изпреварвайки САЩ. Затова Вашингтон трябва да разработва маневрени хиперзвукови летателни апарати, способни да преодоляват ПВО на противника, посочва сп. "Експерт".

Какво търси в Черно море британски кораб шпионин, пита "Независимая газета" и отговаря: "НАТО напипва слаби места в отбраната на Крим", анексиран от Русия през 2014 г.

Румънското военно командване и медии съобщиха по-рано, че две военноморски групировки на НАТО изпълняват в момента мисии в национални и международни води на Черно море. В тях участва британският кораб за мултифункционални хидрографски проучвания "Ентърпрайз".

Вестникът акцентира върху "нарасналата активност на въздушното разузнаване на САЩ". Американски самолети и кораби започват според него "прекомерно често" да минават край границите на Русия.

"Напрежението в региона се засилва. Това напрежение се разглежда като фактор за евентуален натиск върху Русия, затова се водят провокационни действия", коментира военният експерт Александър Жилин.

"Разбираме, че изявленията на Киев по повод Крим, Донбас и Русия са подготовка за голяма провокация. Значи може да направим извода, че Великобритания и САЩ стоят зад подготовката на тази провокация и са нейни инициатори. А (президентът на Украйна) Петро Порошенко е само изпълнител", добавя руският наблюдател.

Американските разузнавателни самолети край границите на Русия "засичат времето за реагиране на нашата ПВО, времето за полет на противоракетите, мъчат се да напипат (радарните) станции за далечно откриване, да засекат честотите им. Всичко това е от интерес само на един възложител - официален Киев", цитира изданието Дмитрий Белик, депутат от Държавната дума.

"Независимая газета" припомня "стремежа на Киев да върне Крим под своя юрисдикция" и "напъните на украинското ръководство в тази посока", препоръчвайки "да се вземе под внимание украинската ракетна програма".

Напълно е възможно според всекидневника Киев да предприеме "активни действия с военен характер срещу кримската групировка руски войски" - "ако украинското ръководство успее да получи (съответното) указание от Вашингтон. А всичко върви натам. Знае се, че през 2018 г. Киев се готви да приеме на своя територия близо 3000 военни от НАТО (при 2000 миналата година). Петро Порошенко вече подписа закон за това", допълва "Независимая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американските бази в България трябва да бъдатпремахнати като заплахаза националната сигурност .
90
0
 
10
 
! Отговори
В.В.Ж. преди 6 години
Селва да си пие хапчетата, ако иска да си получава заплатата по-дълго.
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
AZ ZNAM KAKVO SCHTE STANE EDNO GOLQQQQMO EZERO NA MQSTOTO NA USA I TAM SCHTE XODIM ZA RIBA
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво за Добруджа, западните ни беатя ни отнеха цяло едно море балаба с Добруджа
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мите, успокой се и погледни реално на нещата. Тогава може и да заприличаш на нещо с интелект, пшо - голям от на зелка. Но до тогава, съжалаяам. Няма шанс. Елцин и горбачов били преди 100 години... Алоооу, лалугер, върху съвремието се отразяват неща, случили се преди хилядолетия, а какво да говорим за неща от миналото столение или от няколко десетилетия! История поне малко требе да си учил... Глааадък, глааадък мозък е родила ***...
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основните индустриални и административни центрове на Русия са защитени с противовъздушни ракети с ядрени бойни глави, което е единствената сигурна защита срещу всякакъв тип ядрена атака. В САЩ не се използват такива защити и практически за абсолютно незащитени. Изводите оставям на вас.
85
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При конфликт между САЩ и Русия няма да има сухопътни действия. Първо, защото ако има САЩ ще ги загубят бързо и тотално. Второ, защото няма да се стигне до такива, защото ще има масирани удари по цивилни и военни обекти с ядрено оръжие, което неминуемо ще доведе до 95% срив в икономикта на САЩ, но не и до такъв в икономиката на Русия, поради териториалните и инфраструктурни различия в двете страни. А от това вече края на войната ще е предопределен.
84
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия хем е слаба и няма икономика, хем не смеят да я нападнат..ха..хаа..
83
1
 
17
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
Ми хайде почвайте, защо само в интернет нападате Русия? Нали е слаба, малка..а пък никакви реални действия...ха..хаа...ха..
82
2
 
17
 
! Отговори
до димитър преди 6 години
шшш пич, като е за скрап армията на Путин що е тоз вой неистов срещу нея. май за скрап ти е мозъка промит с пето поколение американски ***.
81
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ АМЕРИКА !
80
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходът ще е ясен, както и крайния резултат - обезлюдена северна америка, силно радиоактивна планета.
79
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Димитър 81Ако не следдиш нещата да ти обяснядо 2007 РФ е в толкова окаяно състояние че няма на къде Тъкмо е свършила епопеята Чечня1/Чечня2/Дагестан и въоръжените сили вече са започнали да получават наемници професионалисти наред с наборниците. РФ да се хареса на ЗАпада почва да купува западно оборудване Джипове Ивеко, Израелски Дрони, Френските Мистрали,Немска Логистика и прочие оръжия от по-скромен размер2008 година СЕОАКАШВИЛИ спомняш си какво направи - УБИ РУСКИ ВОЕННИ8 дни по-късно
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за третополовата журналистка имаменещо специално .
77
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Какъв ще е ходът на войни на САЩ с Русия и Китай? "Сащ да си водят войните без да намесват други да воюватвместо тях и на тяхна територия . " Важна функция ще има и флотът, който ще доставя войски в Европа. "Откъде накъде войски в Европа . Това да не ви е бащиния .
76
0
 
20
 
! Отговори
Не съм Боби преди 6 години
До ДимитърМите, не го сучи като евро -третополов.Руснаците имат танкове, ПВО и ядрени оръжия. Винаги са подържали отбранителна доктрина.Атлантиците имат десантни превозни средстства и армади и самолетоносачи.Та кажи защо толко обграждат Русия и искат да водят войни ?
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разузнавателни самолети крайграниците на Русия -- ама какво е това лигавене ?Обявява се официално , че край границите могат да летят само граждански , а военнитеще се свалят и точка .
74
16
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
До БобиТролчето почна с обидите. Ей дядка, осъзнай се бе консомолец. Сега сме 2018 г.! Какви Елцин и Горби, от тогава са минали много лета.просто няма икономика твоята *** и това е проблема и. А на такива ретро философи като теб, трябва да им спрат пенсиите въобще. Само тролят в ползва на Русия по форумите. Срам и позор за държава от EU.
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа , Русия и Китай имат общ враг - сащ .Трябва да бъде унищоженбезмилостно .
72
5
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
До Не съм БобиКое било за задържане не разбрах? Русия няма ли танкове, подводници, ракети и самолети? Те са за задържане, така ли? Аз съм обективен човек и не казвам на черното бяло, като доста от коментиращите тук.За Китай съм съгласен, че се развива много и е претендент за САЩ, но Русия.... Виж EU ако се осъзнаем и направим обща армия, автоматически ставаме втора сила в света. Но няма да стане в обозримото бъдеще...