Наши роби от фермата в Корнуол: Работихме по 12 часа, беше ад

Мъжете са държани без пари и документи, често без храна и вода
10 фев 2018 15:00,
293
Наши роби от фермата в Корнуол: Работихме по 12 часа, беше ад
Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Българи, работили в английската ферма за цветя в Корнуол, потвърдиха за ужасните условия, в които са държани.

Скандалът с така наречените модерни роби гръмна вчера, след като британски медии съобщиха, че около 200 мъже са освободени от своеобразния плен. Те са били държани в ужасяващи условия, техен дом са били каравани, паркирани в близост до фермата.

Според изданията на Острова съвременните роби са били гастарбайтери от България, Румъния и Литва. Българското външно министерство обаче отрече сред освободените в Корнуол да има наши сънародници.

Още по темата

Али и съпругата му Елена обаче твърдят обратното. Те са минали през фермата на ужасите и едва се измъкнали преди няколко седмици.

Веднага след като постъпили на работа личните им документи били задържани. Заплатата пък се оказала двойно по-ниска от обещаната.

"Работихме по 12 часа. Беше ад”, спомня си Елена пред Нова.

Благодарение на роднини, семейството успява да събере пари, за да се прибере. Напускането на фермата приключва със скандал.

"Бях заплашен, че ако много говоря, ще бъда вкаран в затвора”, обясни Али.

Работниците в английската ферма за цветя са държани без документи, без пари, често без храна и вода, съобщи вчера Bulgaria ON AIR.

Пред Новините ON AIR полицията в Корнуол потвърди вчера, че трима души са арестувани – двама от тях по подозрение в "съвременно робство", а третият в гангстерска дейност.

По данни на британското правителство жертвите на насилствен труд и сексуална експлоатация в Кралството са най-малко 13 хил. души.

Поради този факт полицията на Острова провежда паралелно над 500 операции за разследване и прекратяване на трафика на хора и съвременното робство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


293
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
3
 
1
 
! Отговори
От али преди 6 години
Номерат е 194
142
5
 
8
 
! Отговори
От али преди 6 години
До всички ще ви кажа че всеке зне себеси и нее прилично да правиш някави квалификации за някой когото не познаваш но въпреки това всеки има право на мнение но искам да одговоря на 197 който и да е ГОСПОДИНЧО няма да обиждам като теб небих паднал на твоето ниво неси на положението нито на братята ми нито на моето ако ни познаваш знаеш че сме чесни хора които си имат по един малак бизнес в България и че аз и женами отидохме да пробваме понеже бизнеса с който се занимавам зимно време има застой
141
1
 
23
 
! Отговори
A преди 6 години
А какво се случва с "фирмата" изпратила тези хора в Англия ? Някакво разследване тече ли ? Не трябва ли тукашните милиционери да се самосезират по някакъв начин ? Никой ли от пострадалите не е отишъл да си иска парите обратно или да заведе дело ? Или поне да предупреди в медиите да не се доверяват хората на тези измамници .
140
4
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
А защо тези " бели роби " са стояли толкова време там и са търпели да ги експлоатират ? Сетиха се да се оплакват ЧАК СЛЕД като медиите и полицията се намесиха . Какви сте ? мазохисти ли ? Щом там ви чакат каравани и 12 часов работен ден а на вас не ви харесва АМИ НАПУСНЕТЕ . Грабвате си куфарчето и се махате . Нямате пари и като *** сте си дали личните документи ? Пеша до първия срещнат англичанин и искате да се обади в полицията .Никой няма да ви откаже. После посолство и самолета за дома
139
0
 
13
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Е какъв според вас може да бъде али Дами и Господа???????????????????
138
3
 
5
 
! Отговори
Неочаквано тъп. преди 6 години
Англичаните живеят в главите си все още в миналото,преги 200г.например.Тоз на снимката въобще не прилича на Българин,и затова са го помисли за Индиец нали са им бачкали и дали всичките си богатства да може кралицата да си пие чая в охолство.
137
4
 
6
 
! Отговори
Цветанова преди 6 години
Нали щяхме да подбира Британският пазар на труда. Ходели сме за социални? Що не си я работят те таз работа? Дали британците са стойностни хора....?
136
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашенските "бизнесмени" уважават робовете си. Даже много ги уважават.
135
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, разберете,че се наемат източноевропейци точно за да бъдат експлоатирани до изцеждане, защото нито един англичанин не би издържал натоварването. Именно за това са всекидневните заплахи и тормоз,за да работиш като подплашено животно.
134
4
 
17
 
! Отговори
Димо преди 6 години
В нас също е пълно с роби, но няма кой да го документира!!!
133
5
 
3
 
! Отговори
до 179 преди 6 години
Не става точно така! Ако си тръгнеш след осем часа работа,просто си аут. Говоря специално за фермите в Англия.Ще бъдеш изгонен още на другият ден под предлог,че не са доволни от работата ти.
132
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето ви едно доказателство за двоен стандарт в Англия- Работих като тракторист в една ферма на 7.25 паунда,а в последствие разбрах,че английския ми колега,който работеше същото като мен взема 12 паунда на час.Обидно е да те третират така,на расова основа.
131
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КучеДоста често българското образование в чужбина не се зачита и затова хората са принудени да вършат всякаква работа. За много българи е по-добре няколко месеца да поработят в чужбина отколкото да блъскат като луди в България.
130
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление има хора заминали за чужбина, който трудно говорят български, та камоли английски. Нивото е толкова ниско, че не могат да структурират едно просто изречение и да обяснят какъв е проблемът, ако въобще го асимилират. Самолети, автобуси, нелегални бусове са пълни с ***, но с маркови дрехи. 90 % от "българите", които познавам тук в чужбина са ци..... , които колкото и да се облекат са си ци....Манталитетът си е манталитет.
129
4
 
30
 
! Отговори
какво не разбра? преди 6 години
До Анонимен 164Не е вярно.В Бг експлоатацията се върши ОТКРИТО. Държавата, Инспекцията по труда, Бюрото по труда и пр. знаят, че работника е 12 часа на работа, 6 дена седмично, осигуряват го на 8 часа, 5 дена, не му плащат извънредния труд, празничните, почивните дни, отпуск и т.н. Ако искаш на Полицията се обади, няма да арестуват кръвопиеца. Няма да го съдят.В Англия изедника го прави ТАЙНО, подаваш сигнал и следват мерки срещу експлоататора. Има закони. Ето ти я разликата.
128
3
 
13
 
! Отговори
Историчка преди 6 години
А аз си мислех, че от социализма по-голяма експлоатация няма! Е това да го пишат в учебниците за 10 клас.
127
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 160За 500лв няма да мръднат.Всеки работи за пари. Никой не работи за черните очи на шефа.Научете се да плащате и на вас ще ви работят.
126
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Brei, golqma novina. Navsqkude v Angliq ni eksploatirat. Pö hotelite da ne bi da e po-razlichno. A zashto nikoi ne reve I ne se chyvstva rob v sobstvenata ni durjava. V Bulgaria se raboti poveche ot osem chasa, dopulnitelniqt tryd nikoga ne e platen, osigyrovkite sa za chetiri chasa, a parite mnogo pod tezi, koito "robite" v Angliq sa vzimali.
125
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е реалността, тъсрят се работници за колкото се може по-малко пари и колкото се може повече работа. Ако си мисли още някой, че като идеш някъде те посрещат с червения килим и парите капят от небето
124
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея голямо хленчене.Преди 15 години като студенти давахме по 3000 лева да отидем да берем ягоди и работех колкото се може повече за да изкарам повече.Също се живееше в каравани.Работата беше много тежка и дори имам хронично заболяване от тогава.Но тогава заплатата в България беше 150 лева а аз изкарвах по 3000.Та работата си е същата но вече парите не си заслужават.