Работна ръка: Внасяме виетнамци и индийци, поне за 2 г.

За десет дни на борите са обявени 9511 свободни места
Обновена: 13 фев 2018 07:49 | 13 фев 2018 07:40, Анисия Иванова
373
Работна ръка: Внасяме виетнамци и индийци, поне за 2 г.
Архив: Булфото

Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други страни извън ЕС поне за две години. Сега разрешението се издава за срок от една година.

Искането е записано в становището на работодателите за приетия на първо четене от парламента проект за промени в Закона за трудовата миграция и мобилност.

"В случаите на наемане на лица от отдалечени страни - например от Индия и Виетнам, транспортните разходи до България сериозно влияят на финансовото натоварване на работодателя и за него ще е по-ефективно тези разходи да се разпределят за по-продължителен период от време", пишат в становището си работодателите.

Работодателите настояват и разрешенията за наемане на чужденци да се дават по-бързо - за 2 седмици, вместо да се чака цял месец.

Бизнесът иска разрешенията за наемане на сезонни работници да се издават за повече от една календарна година.

Работодателите са притеснени, че през 2016 г. са се пенсионирали 107 078 души, докато през 2017 г. само 54 346 младежи са завършили средно образование.

45% от фирмите планират да назначат нови работници, а 29% посочват че има такава вероятност. Само за десет работни дни - от 2 до 16 януари, българските работодатели са обявили 9511 работни места.

"Абсурдната синдикалнопопулистка теза, че с вдигане на заплащането проблемът с липсата на кадри ще се саморазреши, е крещящо несъстоятелна", пишат още работодателите. Те дават за пример Румъния, където има цели заводи с чуждестранни работници, Полша, където само работещите украинци са над 1 милион, и Германия, където над 17% от работната сила е от чужденци, пише "24 часа".

Поправките, предложени от Министерския съвет, предвиждат и да се увеличи от 10 на 20% общият брой на разрешените чужди работници за дадена фирма. По този начин се намалява и административната тежест за малките и средните предприятия, които най-често имали нужда от кадри. За тях ограничението за наемане на чужденци се вдига на 35%.

Предвижда се отпадане на пазарния тест, който работодателят прави, преди да наеме чужденец. Ще отпадне и списъкът с професии за висококвалифицирани специалисти.

През първите 11 месеца на 2017 г. са издадени общо 683 решения за достъп до пазара на труда на чужденци. Най-много инженери, техници и спортисти сме внесли от Сърбия, Украйна, Турция, САЩ и Русия. За същия период синя карта са получили 155 IT специалисти, инженери и мениджъри от Русия, Украйна, Индия, Китай, Македония и САЩ. Общо 3275 са чуждите сезонни работници.

Споразумение за внос на работна ръка от Армения подписа в понеделник социалният министър Бисер Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


373
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
4
 
! Отговори
Дорм преди 5 години
Това е социален дъмпинг. Ако правителството приеме предложението на работодателските организации, това би означавало предателство към българите. И всякакви надежди, че България ще се превърне в държава, в която гражданите водят нормален и достоен живот ще приключат.
278
3
 
5
 
! Отговори
програмист преди 6 години
Производителността като цяло в БГ е ниска, защото хората не са обучени добре, липсват професионални училища и всеки се учи на място. В ИТ сектора ситуацията е подобна, нивото не е високо, и куцо и сакато иска програмист да става. Но като няма хора фирмите се примиряват. Реално в БГ се плаща повече за това, което произвеждаме.
277
1
 
2
 
! Отговори
програмист преди 6 години
Първо, трябва да спрем да обобщаваме като папагали как заплатите в България са ниски и прочие... В някои сектори, като ИТ сектора се взимат между 3000 до 8000 чисто. Това за гр. София, за Пловдив, цифрите са подобни (и на опонентите, колко са ниски заплатите в Пловвидв , давам пример на фирмите с високи заплати - СевУан, Програмиста - фирмата на жената на кмета на града, Квестърс и др.).В София за най тъпата административна работа в частния сектор под 1000 лева чисто, няма кой да ви се върже.
276
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Внасяйте, внасяйте като свърши бг роб ще си внесете цялата рода и ще си работите сами но на 500 лв заплата,докъде ли ще ви стигне, определено Господ ще ви прати възмездие не се притеснявайте ,ще внесат чужди роби те да не са домати и краставици ха ха ха.. .
275
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците внасяха африканци.
274
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви индийци?!Само болести разнасят.И без това от вируси не се отърваме,навсякъде мръсотия.Ако седмицата има 7 дни, в 6 от тях се задушаваме от мръсен въздух.Само индийци липсват.
273
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най вероятно чорбаджиите да се внесът от 2до 5 в софийския.
272
0
 
5
 
! Отговори
киробарабата преди 6 години
Виетнамци и кубинци веднъж внасяхме.Кучетата изядоха ,аспирина изкупиха ..Часовници продаваха.Едно бау бау за едно тик так.О не събаряйте тогава витнамските общежития . Ще ви се сърдят робовладелските организации.
271
0
 
17
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
Виетнамци и индийци. Щом нашите индийци, които са тук не искат да ви работят, що си мислите че тия от Индия ще искат? Вече и в Бангладеш разбраха, че в България се търсят висококвалифицирани кадри с 2 висши образования и поне 3 езика, дългогодишен опит за заплата от 300 лв.
270
0
 
14
 
! Отговори
Обява за работа. преди 6 години
Набирам качествен, квалифициран извън земен персонал за отговорна работа в екип. Стартова заплата - 600лв.
269
0
 
17
 
! Отговори
Абсурдистан forever преди 6 години
Преди 10 години бг.частниците за които работих разправяха,че ако трябва овчари от селата ще докарат да работят вместо мен,но заплата по-голяма няма да плащат.Те не щяха да плащат,а аз не желаех да мизерствам-логично емигрирах и сега съм добре платен.Миналата година явно овчарите свършиха и работодателчетата вкараха молдовци и украинци-кво стана тази година?не повтарят нещо а?Сега пък азиатци чакат и си мислят ,че те ще им спасят бизнеса на загубеняците комплексирани.Фалити ще има по-скоро хаха.
268
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ѝабелязва се миграция от дания и холандия на мазохисти към бълхарски фабрики.
267
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От ид инженери по пиротехника .
266
1
 
17
 
! Отговори
Др.Михайлов преди 6 години
И като (ако)вземе индиеца след един месец средната заплата от 1100 лв.,а пък цените в София като в Лондон къде мислите ,че ще отиде?
265
0
 
29
 
! Отговори
L преди 6 години
Ами наште индийци наемете... някои от тях и български знаят
264
2
 
22
 
! Отговори
Уес преди 6 години
Виетнамки да вкарат бе !
263
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите работници са мързеливи и капризни - с една дума - комунисти.Те.само на думи са за демокрацията и европейско гражданство, инак искат да си мързелуват , като при комунизма, но това време отмина.Работодателите се скъсват от данъци, осигуровки на работниците и какво ли не, за да са добре, а те - все недоволни.Затова е добре да се внесат работници, та да видят ързеливите комунисти, че може с работа да се забогатее, а не само да лежат и да плачат.Подкрепям ГЕРБ.
262
0
 
10
 
! Отговори
J преди 6 години
Да им дадем и кучето Цезар , ще му се зарадват
261
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите работодателибизнесмени и дами си викат ! - е сега ще додат индейци и витнамци и ще бачкат за минимална заплата а ние ще си купуваме Мерцедеси и ще ходим на почивки в Тайланд и Маями а българите да го д ухат!Е да ама не сте познали ! - света не е това което беше така че май вие ще д ухате съвсем скоро.
260
0
 
29
 
! Отговори
seira преди 6 години
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА ОБЯСНИ ЗАЩО В "ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ" СЪЩЕСТВУВА ЕТИКЕТА "РАБОТЕЩИ БЕДНИ"?!ЗАЩО У НАС, ЗА МЛАДИТЕ ХОРА ВЕЧЕ НЕ Е ПРЕСТИЖНО ДА ИМАТ ПРОФЕСИЯ, СВЪРЗАНА С МАТЕРИАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО?!ЗАЩО У НАС ПОНЯТИЯТА "ТРУД" И "ТРУДОВИ ХОРА" БЯХА УМИШЛЕНО ОХУЛЕНИ И ПРИНИЗЕНИ В ОЧИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО?!ЗАЩО У НАС НЕ СЪЩЕСТВУВА ПОЛИТИКА, НАСОЧЕНА КЪМ ПОДПОМАГАНЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА?!ЗАЩО "РАБОТОДАТЕЛИТЕ" ТЪРСЯТ МЛАДИ И ПОСЛУШНИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА "БУШОНИ" В МРЪСНИТЕ ИМ ДАЛАВЕРИ?!