ЕС единен: Русия отговорна за нападението срещу Скрипал!

Лидерите от съюза подкрепиха оценката на Великобритания по случая
23 мар 2018 07:21,
313
ЕС единен: Русия отговорна за нападението срещу Скрипал!
Снимка: БТА

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата

Лидерите от ЕС, които се събраха на среща в Брюксел, обсъдиха нападението и решиха да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е отговорна за него, въпреки че първоначално някои лидери имаха притеснения относно приписването на вина.

"Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване", казаха лидерите в съвместно изявление.

"Той се съгласява с оценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна и че няма друго правдоподобно обяснение", заявиха те.

Британската министър-председателка Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел също така се срещнаха в кулоарите на срещата и се съгласиха, че е необходимо да се отправи силно послание към Русия.

Тримата лидери "потвърдиха, че няма друго правдоподобно обяснение освен това, че руската държава е отговорна", каза британски правителствен говорител в изявление след срещата.

"Лидерите се съгласиха, че е важно да се изпрати силно европейско послание в отговор на действията на Русия", беше посочено в изявлението.

На срещата на лидерите на всички 28 страни от ЕС Мей запозна колегите си с нападението и им каза, че според Великобритания то е "част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи".

Тя благодари на останалите лидери за тяхната солидарност и подкрепа и каза, че с нетърпение очаква по-нататъшни обсъждания по темата.

Миналата седмица Великобритания реши да изгони 23 руски дипломати в отговор на нападението в Солсбъри.

Литовската президентка Далия Грибаускайте каза, че всички страни от ЕС обмислят мерки срещу Русия. Тя заяви, че ще вземе решение за налагане на мерки от страна на Литва срещу Русия в близко бъдеще.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е важно да се поддържат комуникационните канали с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
8
 
33
 
! Отговори
Май лъже преди 6 години
Тереса Май лъже за Скрипал. Както Обама лъжеше, че не подслушва Меркел. Както Хитлер лъжеше за нападението над Полша. Както Кенеди лъжеше за Куба. Както Линдън Джонсън лъжеше за Виетнам. Както Никсън лъжеше за Уотъргейт. Както Форд лъжеше за Камбоджа. Както Картър лъжеше за Иран. Както Рейгън лъжеше за Пиночет. Както Клинтън лъжеше за стажантката. Както Бушовците лъжеха за Саддам. Както Блеър лъжеше за Ирак. Както баба Ангела лъже за бежанците.
46
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те ЕС и за това,че в Ирак има хим. оръжие бяха единни!Простотията пак тръгна от Англия и Блеър !Сега е почти същото ... само дето Русия не е Ирак !С нетърпение чакам да измислят кодово име за операцията си и да нахлуят....И после всичко ще е в рубли !
45
4
 
24
 
! Отговори
Идилия преди 6 години
Ингилизите разлайват кучетата. Европа приглася с половин гърло, най големия вълкодав Литва, ще бори лошите с действията си.
44
6
 
30
 
! Отговори
ужас преди 6 години
Жалка картинка погледнете ги,жалка картинка и това са "лидери"на Европа,който повтарят лъжи като папагали....
43
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Близостта с Русия може да ни докара само трагедия като в Украйна.
42
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаци, махайте се и от форумите и от държавата ни. Мразим ви вече достатъчно.
41
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като видиш руснак му кажи да се прибира в *** си, в знак на "благодарност", че те мисли за негов слуга.
40
5
 
30
 
! Отговори
Stani преди 6 години
Много добре си плетат кошницата и настройват всички срещу Русия.Това е , защото ги е страх от Русия, като в дъното на цялата игра е САЩ.Това е дело на ЦРУ!Ясно е каква е последицата от едно такова убийство и как веднага след като стана излезе информация , че той бил бивш агент на Русия??! Много набързо го обявиха и констатираха виновника, но това е - страх ги , тези КУЧЕТА и следват принципа разделяй и владей - примера с Украйна!Сами си правете изводите!!!
39
3
 
25
 
! Отговори
българина преди 6 години
милите ми малки трима мъдреци, няма начн да не се осе рат
38
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новият ЕС е заприличал на стария СССР, а САЩ са сасветлинни години напред в каманизъма. Еврропейските ръководители са с комсомолско мислене на ниво дружинни председателки и си мислят, че ще векуват няколко века вовеки. Чак смешно, а не трагично.
37
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали България тези тремата я направиха "***"
36
3
 
28
 
! Отговори
Спеца преди 6 години
Тая английска дама какво прави между Меркел и Макрон?Та тя напусна безцеремонно ЕС , а сега се е курдисала между двамата!Най ще и подхожда да седне на коленете на Тръмп!И без това Англия от десетилетия играе по свирката на САЩ - ДжеймсБондовците в света!
35
37
 
7
 
! Отговори
не мога да разбера преди 6 години
как е възможно българи да се мъчат да оправдават глупостите и престъпленията на Русия , дори тези престъпления да са насочени срещу България както в случая когато по заповед на Русия в България бяха избити над 30 000 интелектуалци ,както в случая когато Русия беше против съединението , а всички тези полезни ***.и застават на страната на Русия ! Разбирам когато руснаци се мъчат да оправдават престъпленията на Русия , но умът ми не го побира факта ,че и българи го правят ?!
34
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците ще писнат на умряло само ако :- се блокират сметките на Путин и обкражението му в западни банки- изгонят се децата им от ЕС и САЩ- никакви визи за руснаците да си седат в ***
33
0
 
15
 
! Отговори
аха-аа преди 6 години
"Подкрепя по нататъшното разследване", това е съвсем друго от заглавието .Тоест точно обратното, но казано на британците дипломатично.
32
25
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Наляво и надясно тръбят, че санкциите ги правили по силни, че едва ли не те са полезни за тях, правили ги по силни и ги мотивирали ... - ето, и Западът е загрижен за тях, затова им прилага санкциите...
31
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
37 защо се случва все във Великобритания?
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не виждам лидерите на ЕС.Трима които дърпат конците в ЕС.
29
4
 
29
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Тяхната " ДЕМОКРАЦИЯ " изначало се уповава на лъжата и измамата!Важното е, да можеш да грабиш и присвояваш. Който пречи на мародерството е враг на Брюксел, Лондон !
28
26
 
5
 
! Отговори
полезните идиоти преди 6 години
да се вдигнат за пореден път да оправдават глупостите на Русия !Сталин не напразно ви е нарекъл - полезни ***.и