ЕС единен: Русия отговорна за нападението срещу Скрипал!

Лидерите от съюза подкрепиха оценката на Великобритания по случая
23 мар 2018 07:21,
313
ЕС единен: Русия отговорна за нападението срещу Скрипал!
Снимка: БТА

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Още по темата

Лидерите от ЕС, които се събраха на среща в Брюксел, обсъдиха нападението и решиха да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е отговорна за него, въпреки че първоначално някои лидери имаха притеснения относно приписването на вина.

"Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване", казаха лидерите в съвместно изявление.

"Той се съгласява с оценката на правителството на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна и че няма друго правдоподобно обяснение", заявиха те.

Британската министър-председателка Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел също така се срещнаха в кулоарите на срещата и се съгласиха, че е необходимо да се отправи силно послание към Русия.

Тримата лидери "потвърдиха, че няма друго правдоподобно обяснение освен това, че руската държава е отговорна", каза британски правителствен говорител в изявление след срещата.

"Лидерите се съгласиха, че е важно да се изпрати силно европейско послание в отговор на действията на Русия", беше посочено в изявлението.

На срещата на лидерите на всички 28 страни от ЕС Мей запозна колегите си с нападението и им каза, че според Великобритания то е "част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи".

Тя благодари на останалите лидери за тяхната солидарност и подкрепа и каза, че с нетърпение очаква по-нататъшни обсъждания по темата.

Миналата седмица Великобритания реши да изгони 23 руски дипломати в отговор на нападението в Солсбъри.

Литовската президентка Далия Грибаускайте каза, че всички страни от ЕС обмислят мерки срещу Русия. Тя заяви, че ще вземе решение за налагане на мерки от страна на Литва срещу Русия в близко бъдеще.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че е важно да се поддържат комуникационните канали с Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободният свят трябва да се опълчи срещу путиновият фашизъм.
26
4
 
35
 
! Отговори
Александър преди 6 години
Тези тримата, са толкова смешни, че чак са жалки!!!
25
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До лудостВ ЕС има разузнаване с много добри и кадърни разузнавачи ! Щом всички са единодушни в мнението си ,значи бъди сигурен ,че Русия е отговорна за отравянето ! Тш а аз сме шушумиги и дърдорковци и не можем да знаем истината , но разузнавачите я знаят ! Между другото Русия има много грехове ,които най-нахално отрича , а те са съвсем очевидни !
24
3
 
38
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Буквално до вчера се тръбеше, че Русия е манипулирала изборите в САЩ!ВСИЧКО ИЗЛЕЗЕ ЛЪЖА!А истината лъсна: Англичаните са използвали данни от Fasebook и са манипулирали изборите.Първата лъжа НЕ МИНА, мъчат се с втора! А уж са " демократични " господата?
23
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкции до дупка за убийците.
22
38
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Когато има спор или конфликт между две или повече държави и една от тях е Русия... - не е необходимо да се разследва кой е виновника...
21
25
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Путин още не е представил алиби за датата 28 септември 1978 година, когато едно младо КГБ-ейче е пътувало от Берлин до Лондон и нашият писател Георги Марков беше прободен с чадър... - знае се, че по това време 26 годишният Путин е бил на служба в Берлин...
20
2
 
32
 
! Отговори
НН преди 6 години
РУСИЯ ЗА ВАС ЗА ВСИЧКО ВИНОВНА СЕДНАХА В ЕС И ПОВТАРЯТ КАТО ПАПАГАЛИ
19
40
 
5
 
! Отговори
и както винаги преди 6 години
Русия ще отрича ,че е поръчител на престъплението ,както отрича за руските военни без опознавателни знаци в Украйна , както отрича за сваления пътнически самолет и възпрепятства международното разследване ! Санкции до дупка за диваците ! Диваци за родени и диваци ще си умрат независимо дали има или няма санкции срещу тях ! Но ако има санкции поне ще са бедни и мизеруващи диваци ,което е голямо успокоение за нас нормалните хора ! Всеки грях се плаща ,диващината руснаците ще я платят с мизерия !
18
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мей го е отровила за да накисне Путин !!!Тънки политически игри
17
6
 
46
 
! Отговори
лудост преди 6 години
Само празни приказки,къде отидеха европейските ценности,как може да се обвинява една страна без факти и доказателства!?пълна деградация....
16
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ес трябва да се разпадне !!!Тази *** налага двойни стандарти, закони които подкопават ценностната ни система, и смачква на малките държви !Уж сме европейци.. а нашите пенсионери с 100 евро пенсия ?????Що в германия не вземат и тия толкова ???
15
9
 
39
 
! Отговори
карина преди 6 години
В такава обстановка какво друго да прави Русия освен да се въоръжава ? Да не би да трябва да сее лавандула ?
14
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и за оръжията в Ирак имаха "доказателства", но после трябваше да се извиняват за лъжата. Русия не е Ирак и Путин не е Саддам. Би трябвало повече да мислят, преди да хвърлят недоказани обвинения.
13
3
 
43
 
! Отговори
карина преди 6 години
Наредени като тримата *** и усмихнати даже. Само се питам как разбраха , че Русия е виновна - къде са доказателствата питам ?
12
53
 
10
 
! Отговори
санкции за простака преди 6 години
Не само ,че е много вероятно Русия да е отговорна за това престъпление ,а е абсолютно сигурно ,че тя е отговорна за това престъпление ! Искрено се надявам ЕС , Великобритания и САЩ да засилят значително санкциите срещу руските диваци ! Диваци са родени и диваци ще си останат независимо дали има санкции или не , но ако има санкции ще са бедни и мизеруващи диваци !
11
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както казваше мъдрият ни народ:: Чафка им изпил акъла!!!
10
6
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
присъдите вече се раздват без доказателства достатъчно е да има вероятност????
9
4
 
39
 
! Отговори
Britain преди 6 години
Shame on you!Срам за вас!
8
2
 
60
 
! Отговори
Kr преди 6 години
"доста вероятно" !!! съгласиха, че е ДОСТА ВЕРОЯТНО Русия да е отговорна)))***!Доказателствата вече не са необходими