Бягството от затвора (4 ден) – без разумно обяснение!

Новоназначен служител не би се справил, смята експерт
6 апр 2018 09:30, Петя Славова
129

Четвърти ден продължава издирването на двамата избягали затворници от Централния софийски затвор. Те са въоръжени и особено опасни, обявиха от Министреството на вътрешните работи.

Няма разумно обяснение за бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев, а също и как е внесен пистолет в затвора. Това посочи бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов пред репортера на Bulgaria ON AIR Стилияна Георгиева.

Още по темата

"Да, бягства е имало, но не и с пистолети. Двамата са били доведени да си вземат техника - телевизор. Те нападат цивилен служител и още един лишен от свобода - единият е бил заплашен с нож, другият - с пистолет. Промъкват се през отвора, през който е подаден телевизорът, насочват оръжие към постовия, минават през бариерата на входа, където обикновено се слагат млади служители с 2-3 месеца стаж. Бил е въоръжен, но не е могъл да реагира", обясни ситуацията Бонгалов.

Според него новоназначен служител едва ли би могъл да се справи с такава ситуация. Хората с автомати на вишките пък би трябвало да стрелят след предупредителен изстрел. Но постоянно се препоръчва инструкцията да се отмени, тъй като противоречала на Наказателния кодекс.

Затворите не отговарят на системата за сигурност с тези безсмислени постове, подчерта Димитър Бонгалов.

Бившият директор на Националната следствена служба (НСлС) Бойко Найденов не оправдава служителя, който е имал оръжие и не е опитал да спре рецидивистите. Колкото и да си нов трябва да реагираш и да носиш отговорност как си реагирал, категоричен е той.

Според него е трябвало да се създаде функционираща система за бързо реагиране, за да може службите да блокират няколко периметъра веднага след бягството. По думите му е явно, че има проблем - институционален или вътрешно-затворнически. 

"Условията в нашите затвори не отговарят на изискванията на европейските затвори. Най-доброто е, че няма човешки жертви. Стрелбата е най-крайната мярка. Много от служителите с право не искат да употребяват оръжие", обясни гостът на "България сутрин".

Бившият директор на НСлС отбеляза, че трябва да се провери дали няма съучастие на служители в затвора. Не може да е само човешка грешка, проблемът си е системен, подчерта той и добави, че трябва да се направи сериозна проверка по случая.

Пелов и Колев са интелигенти и знаят, че ще бъдат наказани допълнително, каза още Бойко Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербавите вече хептен го карат през просото. Делянчо против Конституцията и въпреки скандала с близките си е депутат, Московски продължава да е министър въпреки, че уби детето си, а разследването вече е трета глуха, кмета на Септември е възстановен на поста си след като ощети държавата с 13 милиона- бил имал право на труд, Цачева и Радев не си подават оставките- не чувствали отгворност към ПОВЕРЕНИТЕ им министерства...
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от как гробарите са на власт всичко се руши в тази държава, бавно но сигурно
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четвърти ден вместо министерски оставки получаваме само хладнокръвни обяснения от министрите, че затворите ни били разграден двор.
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще ви пази затворнициза 5-600 лв.заплата.Луди ли сте.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Улеснили са ги даже и демонстрират пред министъра си, че няма да си изпълняват задълженията докато не им повишат заплатите.
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затворниците тряба да бъдат пуснати всички на гражданите да се раздаде оръжие и гербераците да влизат в затвора.
35
0
 
14
 
! Отговори
7 преди 6 години
С тези закони, кой полицай ще е луд, че да използва оръжие! След това той ще трябва да го доизлежава.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има разумно обясняние нарича се пълна некадърност, а вицето бори шума из Слънчака. a кой ще ни обясни защо ако има силен шум гражданите не сезират прокоратурата и съда и също и полицията те със какво са заети ?
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи пак ще стачкуват с нови искания....
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Внасяне на оръжие в затвора е престъпление какви оставки, трябва да има осъдени и още може би търговия с оръжие, те още избягалите не могат да намерят и заплати искат
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, как да няма обяснение? Думата "некомпетентност" забравихте ли я? Забравихте ли откъде тръгна думата "калинка"? Забравяте ли кой ни управлява около 9 години и се бие в гърдите с това?
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никого ли не прави впечатление телевизорът?
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да избягат всички затворници в Бг.По добре ще е за нас данъкоплатците.Колко излиза на година издръжката на един затворник?
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12 дни почивка си взеха. Изобщо не ги вълнува, че станаха за смях на целия свят...Оставки няма!
27
4
 
15
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
НЯМА НИЩО ЗА ЧУДЕНЕ, СЛЕД 10 Г. МАФИОТСКО ГЕРБАДЖИЙСКО УПРАВЛЕНИЕ ПРОСТО НИЩО НЕ Е НАРЕД В СТРАНАТА !!!
26
0
 
11
 
! Отговори
Принципно преди 6 години
Това с липсата на пострадали и жертви - засега- звучи доста умилително !!! А сега тези двамата ако затрият- да пази Господ!!!-някого........ Пак изявление,пак обяснение,пак няма виновни........... Ай сиктир,ще ме прощавате!!!!!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Динко -ловеца на глави ще ги хване.
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Индонезия басма не цепят. Двама българи слагали скимиращи устройства и камери на тамошни банкомати и ги източвали. В домът им където живеели са открити 940 карти и четци и други устройства в Индонезия. Единият се издирва, а другия се опитали да го арестуват, но той извадил нож и тръгнал да коли полицая. Българинът е бил разстрелян на място. Браво на индонезийските полицай.
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо чудно и патроните да са кът. Пък после ако убие бягащ затворник ще го лежиш. А в затвора знаят защо си вътре и няма да му е никак лесно.Законите ни са така направени (умишлено), че на всякакви престъпници да им е лесно, а на всеки честен човек да му е трудно.
22
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
предложение роднини на жертвите да се вкарат за една седмица в затвораза да се вьведе ред и дисциплина за 28 години анархия и скачане за банани и тоалхартия това сме постигнали