Цената на здравето: Ако можеш - плащаш. Ако не...

Д-р Стойчо Кацаров: Като не могат да платят лечение, няма да получат
11 апр 2018 22:30,
108


Медицинската услуга има цена. Ако тя не бъде платена - няма и услуга. Това заяви равнодушно директорът на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на "Денят ON AIR".

Думите му дойдоха вследствие на новината, че Здравната каса ще дава по-малко пари за медицински изделия. Засегнати са пациенти, които не могат да си позволят да доплатят между 10 хил. и 30 хил. за своето лечение.

Още по темата

"Този случай касае малък брой хора. Като не могат да си платят лечението, няма да го получат", констатира Кацаров, вдигайки рамене.

Гостът на Bulgaria ON AIR продължи, че разходването на средства за лекарства така е организирано, че парите недостигат.

Д-р Кацаров пожела да обясни механизма, по който работи Касата, "за да няма объркване сред зрителите":

"НЗОК не купува медицинските изделия - това е цената, която тя плаща на болницата, която ги закупува. Ако лечебното заведение намери на пазара продукта за 100 лв., Здравната каса му плаща 50, другите 50 някой трябва да ги даде. Този някой е пациентът. Когато кажа, че вече не плащам 50, а 40, значи пациентът ще доплаща 60 лв.", поясни директорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Добрин, яко ирония
29
0
 
11
 
! Отговори
Нагли богаташи преди 6 години
С две думи - бедните хора - на гробищата...
28
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вяра, какво се разбира бе, само мрънкяге и се лекарите ви виновни, а че масово се запълват дупки в бюджета, с парите за здраве, въобще не ви стига до акъла, абе първични същества сте
27
0
 
4
 
! Отговори
До 23-Предложение 2 преди 6 години
Да,ДА-Да си оставя аз лаптопа и клавиатурата и да хукна на протест.От тук на мекият *** ,и пълната маса да се лиша.Мога да си плюя и протестирам АНОНИМНО колкото си искам,а и ми плащат./ Виж,,В механата"от ХР.Ботев, това е съвременният млад,, интернет герой"-д...с.л.ьо
26
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"88ма,бай Тошо обяви че ,,Социализъма е едно недоносче"----При недоносчето социализъм България беше станала почти 10 милиона, беше сред 30 държави с най-висок стандарт в света и имаше едно от най-донбрите здравеопазвания достъпно за всеки.
25
0
 
3
 
! Отговори
Протест преди 6 години
Всички на протест! Само така ще се оправим и ще има пари за лечение. 30 години само протестирахме и нищо не стана, но сега ще бъде по различно, всички на протест - и лекари и пациенти да плеснат с ръце и да се прегърнат и заедно на протест. Това е решението.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на Тодор Живков при социализма когато бяхме с Русия нямахме Киндери и Тоблерони а днес при демокрацията и американското партньорство във всяка бензиностанция има избор от стоки за които навремето само можехме да мечтаем да си купим от Кореком и да мляскаме след детето на партийния секретар което яде Киндери и Тоблерони, а ние преглъщаме сух марципан "Кума лиса".
23
0
 
1
 
! Отговори
Вяра преди 6 години
До АнонименИ пациентите разбира се трябва да се включат в протести. Споменах лекарите, поради безумно глупавият коментар на господина/госпожата.
22
1
 
7
 
! Отговори
Предложение N:2 преди 6 години
Предлагам всички да излезем на протест и нещата ще се оправят автоматически. Хайде всички, бързичко, бързичко утре всички на протест, и от другиден след протеста ще има вече пари за лечение.
21
2
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
При социализма след 1984 нямахме нищо,а през 88ма,бай Тошо обяви че ,,Социализъма е едно недоносче" и установиха че държавата е банкрутирала.През март 90та А.Луканов обяви държавен банкрут-България банкрутира и нямаше нито внос нито износ защото не ни даваха вече валутни заеми.Икономиката беше на дотации ,а производството беше такова че крайният продукт беше по евтин от суровината.А тия без социализъм Дания,Австрия,Белгия,Люксембург,Холандия,Норвегия как пък се оправяха бе? И сега са добре!?!?
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вяра, а къде са пациентите в цялата тая работа, защо искате някой друг да защитава ваще права
19
6
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам всеки лекар вместо да чака пациентът му да умре освен да излезе на протест, да поеме и издръжката на децата му и семейството и да се погрижи за състоянието на държавата и да започне иницаитива за откриване на нови работни места за да има всеки пари за лечение. Това е задачата на лекаря който е дал хипократова клетва. Защо е давал хипократова клетва, а не го интересува какво става в държавата?
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Добрин, извинявай, ама ти кой си, че някой друг да влага пари в теб
17
0
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Ти в писмен вид ли го искаш? С подпис и печат? Превод ли ти трябва?
16
0
 
9
 
! Отговори
Вяра преди 6 години
До ПредложениеПредлагам всеки лекар, вместо да чака пациентът му да умре, защото няма пари, да излезе на протест.Но не за вдигане на заплатите, а да каже: Аз няма да съм съучастник на държавата, на НЗОК, които с решенията си обричат хората на смърт. Аз съм станал лекар, за да спасявам животи!
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде във видеото лекарят казва "ако нямаш пари - умирай"?
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тук стигнахе. Казаха ни го в прав текст. Ние даваме толкова пари, ако не си доплатите УМИРАТЕ!! Сещайте се...Утре изцяло платено може да стане и пак ще ни го кажат в лицето! *** МАТРЯЛ!!!
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този говори директно. А и от неговата позиция няма какво да направи по въпроса. Той е присто изпълнител.
12
2
 
23
 
! Отговори
Добрин преди 6 години
Ако бяха истински лекари които спазват хипократовата клетва щяха в свободното си време да развиват бизнес, да изкарват милиони и да ги влагат за лечение на пациенти които нямат пари, а не да ги оставят да умрат защото няма пари за медикаменти и апаратура. А сега какво, лекарите вместо да спазват хипократовата клетва свърши ли им работното време и си взимат шапрата и не ги интересува как да изкарат пари за лечение на пациентите които не могат да платят! Защо са давали хипократова клетва?
11
1
 
26
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Добре дошли в държавата на тиквите..С най-голямата тиква за премиер. Пак гласувайте за него и най-милото ви като влезе в болницата не питайте как, а си спомнете как с вашият глас обричате себе си и близките си на мизерен живот и скотска смърт. Да живее "умният бг народ"....