Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между САЩ и Русия
Обновена: 15 апр 2018 07:49 | 14 апр 2018 22:00, Вера К. Александрова
327
Удари без значение, но с послание! Получи ли му се на Тръмп?
Снимка: Reuters

Може би един ден ще разберем колко близко е бил светът до война между двете големи ядрени сили - САЩ и Русия - през април 2018 година.Това пише Кристиан Трипе в коментар за Deutsche Welle.

Засега изглежда ясно едно: действията на САЩ, Великобритания и Франция бяха сдържани - те ограничиха въздушните си удари само до цели в Сирия, които са пряко свързани с производството на бойни отровни вещества.

От всичко известно дотук, и при много внимателна оценка на събитията, можем да кажем, че на практика няма жертви сред цивилното население.

През последните дни бяха направени много сравнения с Кубинската криза от 1962 година - конфронтацията между тогавашния Съветски съюз и САЩ. На думи светът беше (и продължава да е) на прага на нова конфронтация. Ако, разбира се, вземем за мерна единица безумните туитове на Доналд Тръмп и гръмогласните заплахи на руски официални представители.

Още по темата

Навремето обаче ставаше дума за това, и от двете страни да бъде запазено върховенството на политиците над генералите. И преди 56 години това се получи - кризата си остана само политическа. Сега обаче, особено през последните дни преди въздушните удари срещу Сирия, и от двете страни се чуваха мнения, че този път може да надделее рационалността на военните. Рационалният подход и професионализмът на генералите над невежеството и безскрупулността на политиците. И е необходимо да проявим много политически хумор, за да открием нещо положително в тази ситуация.

Внимателен подбор на целите

Нека си припомним, че в Сирия са разположени няколко хиляди руски войници, които воюват на страната на режима на Асад. При въздушните удари на американската бойна авиация в Северна Сирия преди два месеца загинаха и руски наемници. Това обаче не доведе до нова криза. Този път целите на нападенията бяха подбрани внимателно, за да не бъдат засегнати руски войници.

Изглежда, че комуникацията между американското командване и руския Генерален щаб функционира добре. Отдавна експертите твърдят, че обменът на специализирани и поверителни информации между военните от двете страни тече нормално, въпреки новата конфронтация между Изтока и Запада.

Сирия вероятно е най-сложната арена на бойни действия в историята. Постоянно там едни срещу други се изправят войски, чиито страни или са все още съюзници, или са политически врагове. Сирийската гражданска война ще бъде решена чрез руската военна намеса на страната на Асад и чрез съюза на Сирия с Иран. И ответните въздушни удари на трите западни сили не могат да променят нищо в това отношение. И въпреки това те не са безсмислени.

Няколко послания
Вашингтон, Лондон и Париж дадоха ясно да се разбере, че употребата на оръжия за масово поразяване няма да остане без последици. И че няма да приемат циничното отричане и прикриване на военните престъпления. Независимо от това, кой стои зад тях и кой пуска в ход пропагандната машина.

Освен това западните сили не искат да напуснат безславно геополитическото поле, въпреки дългите години на водената от тях неясна и нерешителна политика. Близкият Изток е изправен пред нов ред, който не трябва да бъде определян единствено от Москва и Техеран. Това гласи двойното послание на въздушните удари срещу химическите фабрики на Асад.

И още нещо съдържа посланието: САЩ не действаха самостоятелно, а в съюз с Франция и Великобритания - не само във военно, а и в политическо отношение. А това безспорно е много добра новина във втората година от управлението на Доналд Тръмп.

 


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
17
 
2
 
! Отговори
До Русия е непобедим преди 8 месеца
Руската непобедимост съществува само в болното ти съзнание.
224
14
 
4
 
! Отговори
накратко преди 8 месеца
Стана ясно че рашките не могат да си разиграват коня ей така както си искат.
Шамарите ще стават все по-тежки.
Даже и Тръмп дето се увличаше по Русия вече се отврати.
223
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
още 1961 годиха бяха много близо до война,(Кубинската криза) та не знам какво има да разбираме.
222
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Русия е непобедима

Пушиш прекалено много трева. от там и са "глюките". И атрофирането на мозъка. Спирай, за да не стане необратимо.
221
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
САЩ, Великобритания и Франция.Световните военолюбци и агресори.Удари само по подозрение за химическо оръжие ...Кое и къде ще е следващото им своеволие? Никоя държава не е застрахована от лудостта им.
220
13
 
10
 
! Отговори
Русия е непобедима преди 9 месеца
до стар
Да си стар не значи да си мъдър. Единствената и непобедима Русия губи война и то такава, в която е на страната на победителите. Трети март е Велика дата! Само че 1918 г. Великата и непобедима Русия КАПИТУЛИРА пред БЪЛГАРИЯ, Германия и Австро-Унгария. За разни Кримски и други войни няма да споменавам, те не се броят. Да си русофилистик и безродник е тежка диагноза! А ако си и стар с тази диагноза положението е безнадеждно.
219
1
 
2
 
! Отговори
всичко е вярно преди 9 месеца
До Опасни игрички

Ама на едеотите не им отърва и ти слагат минуси!Голям майтап!:)))
218
10
 
6
 
! Отговори
Mene преди 9 месеца
ПУТИН ГИ НАТИРИ
преди 2 часа
10 21
МНОГО ГРЪМ, МАЛКО ДЪЖД.
ПО-ВАЖНОТО Е, ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ФИРМИ СИ ТРЪГВАТ ОТ РУСИЯ. САМО МАКДОНАЛДС ГУБИ 30 МИЛИАРДА ГОДИШНО ОТ ТОВА.
=========================================================================:)))))))))))
Ти за американските фирми не се кахъри.Макдоналд само дето нямат филиали на лунате,иначе са навсякъде по света.Виж рашките,май и една дюнерджийница не са отворили някъде.
217
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който разбрав,разбрал,следващия път руснаците няма да имат реме,да се изтеглят от рисковите райони.Санкциите обаче се увеличават.
216
6
 
21
 
! Отговори
Стар преди 9 месеца
Ей,сополанковци, не коментирайте военната сила на Русия!Я сядайте да си учите уроците!Не разпознавате що е приклад на пушката,чакате тати да ви даде пари да ги изпиете в кръчмите и изпушите на трева.Никой не е победил Русия,дори Наполеон.САЩ не е спечелил нито една война водена досега-само нападат и разрушават,грабят.
215
11
 
9
 
! Отговори
Русия е непобедима преди 9 месеца
до има 195
Да дадат на Сирия модерни оръжия. Има само един мъъъъъъничък проблем. От къде да ги вземат тези модерни оръжия. Освен да им дадат анимационни филмчета. Жалка картинка!
214
23
 
27
 
! Отговори
Do 209 преди 9 месеца
Напротив! Технологичната изостаналост е на руснаците, които не успяха да свалят нито един томахоук с прехвалените си цъ 400. Изреалците също най-редовно мятат бомби в сирия а уж комар неможел да превръкне там ахахаха. И какво стана нали късия заплашваше с ответни удари? Нали щеше да потопи американския флот? Нали щеше да превърне в мишена всяка платформа атакувала същзникът им Сирия? Големи саюзници се оказаха руснаците - сирииците ги цепят а ватниците като мишки се скрили и притихнали ахахахаха
213
20
 
8
 
! Отговори
Опасни игрички преди 9 месеца
Имало е координация между САЩ и Русия.Ударите са далеч от руските бази.Ударите са срещу складове и не са нарушили животът в Дамаск.Повечето ракети са прихванати от ПВО на Сирия.Няма доказателства за пряко участие на Франция освен няколко минутни клипове.Тръмп и Мей получиха подкрепата на НАТО и повечето страни от ЕС.Няма опасност за България.
212
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дойче веле. Ясно. Няма една дума истина в текста и няма смисъл да се чете.
211
1
 
1
 
! Отговори
С Русия в сърцето преди 9 месеца
Глупости пишеш
210
21
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 9 месеца
До 130-западняците се намесиха във ВСВ от зор-руснаците щяха да окупират цяла Германия -а може и Франция и после Англия.Защо отлагаха отварянето на западния фронт 4 години.Чакаха като подли хиени дали Хитлер ще смачка руснаците,но като видяха обрата на събитията и се изприщиха.
209
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И какво се получи ! Всички разбраха, че прехвалените американски ракети мога да бъдат сваляни с оръжие от преди 40 години .Да не ударят барем с една ракета ,поне една охранявана военне база . Получи се ,че разбрахме за технологичната изостаналост на говедарите и че демокрацията идва със голямата сопа . А ! И че французите не пуснали една ракета . Били само за аромат там .
208
22
 
16
 
! Отговори
ПУТИН ГИ НАТИРИ преди 9 месеца
МНОГО ГРЪМ, МАЛКО ДЪЖД.
ПО-ВАЖНОТО Е, ЧЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ФИРМИ СИ ТРЪГВАТ ОТ РУСИЯ. САМО МАКДОНАЛДС ГУБИ 30 МИЛИАРДА ГОДИШНО ОТ ТОВА.
207
25
 
22
 
! Отговори
няма съмнение преди 9 месеца
Америка е шефът! Каквото искат да си приказват останалите мераклии за шефове!
206
6
 
5
 
! Отговори
boor преди 9 месеца
Самолетите на Турция и Израел си летят без проблеми .
Обаче те свалили 70 томахавки !!