Бензиностанции опипват пазара, пробват 2,30 лева за литър. Може и повече!

В момента цените у нас наваксват скока в котировките на петрола
14 май 2018 09:15,
129
Бензиностанции опипват пазара, пробват 2,30 лева за литър. Може и повече!
Снимка: flickr

Горивата в България в близките дни вероятно ще пробват 2,30 лева за литър. Това е мнението на ценови експерти от различни компании в сектора.

Поскъпването ще е поредното от началото на този месец. Всъщност от 1 май насам почти няма ден, в който цените да не са се повишили, а основната причина за това е скокът на петрола.

В края на миналата седмица котировките му стигнаха до 78 долара за барел - най-високото ниво от ноември 2014 г. А в началото на седмицата бяха малко над 70 долара.

Именно последното увеличение все още не е калкулирано от търговците и производители на горива и се очаква да се отрази в следващите дни.

Още по темата

Почти всекидневното поскъпване на бензин и дизел от началото на май е вследствие на задържането на цените преди това, защото само през последната седмица на март например петролът се вдигна с 10% и стигна почти до 70 долара. Тогава обаче нямаше увеличение на горивата и цената на масовия бензин например остана средно 2,08 лв. според данни на сайта Fuеlо.

Очаванията на повечето петролни компании бяха, че няма да има последващо увеличение на петрола и те ще успеят да се справят с временния ръст, без да вдигат цените. Сметките им обаче се оказаха неверни и сега им се налага да наваксват с поскъпването. При обичайна ситуация цените на горивата реагират с до седмица закъснение на тези на петрола. Сега обаче има да се наваксва месец изчакване.

В България близо половината от цената на бензина и дизела се формира от облагането с данъци. Останалата част се пада на разходи за транспорт, маркетинг, поддръжка на бензиностанции, но основно - на петрола. Грубо сметното поскъпване на нефта с 10% дава отражение с до 4 на сто върху горивата. Има и друга, по-проста сметка - вдигането на петрола с долар води до увеличение на литър бензин и дизел с 1-1,5 ст.

Ако пък се сравняват котировките на нефта от миналия май, то за една година те са се вдигнали с 40%. За същия период горивата би трябвало да са увеличили с 16 на сто, но поскъпването им е под 10%. Ето защо се очаква цените да продължат да се качват с поне още 2-3 ст. на литър, до 2,30 лв., пресмятат експерти пред "24 часа".

Ръстът в котироките на нефта дойде през последните дни след опасенията за доставките от Венецуела и Иран и обявеното от американския президент Доналд Тръмп оттегляне на САЩ от сделката за ядрената програма на Иран с добавка - заплаха, че може да има нови санкции за Техеран.

Иран е третият по големина производител на нефт от страните от ОПЕК и изнася около 2,5 млн. барела петрол на ден. Около 1/5 от този обем е за европейския пазар и всяко сътресение покрай държавата се отразява бързо върху горивата.

Най-ясно това се видя на пазара у нас. Само през последния месец бензинът и дизелът от средна цена 2,08 лв. стигнаха до 2,25-2,26 лева в големите вериги бензиностанции. В по-малките цените са с около 10 ст. по-ниски.

Ако пък се сбъднат прогнозите на голми финансови институции като “Голдмън Сакс” и Банк ъв Америка, то тогава може да се каже, че времето на евтините горива свърши. В края на миналата седмицата първата банка обяви, че очаква повишение на петрола до края на годината до 82,5 долара за барел. При Банк ъв Америка прогнозата е още по-стряскаща - 100 долара през следващата година.

Достигане на първата посочена котировка означава цената на бензина и дизела у нас да стигне 2,45-2,50 лева за литър. Ако се сбъдне втората стойност от 100 долара, тогава ще има и нов рекорд при горивата и цените ще минат над 2,70 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
10
 
! Отговори
До 26 Св преди 5 години
Смешен си и разбира се нищо от предположенията ти не е вярно.Ходя пеша на работа, а колата ми е необходимост, защото времето ми е ценно. В задръствания не вися, както пак погрешно си мислиш, въпреки че живея в София. То защо не вземеш да живееш в някое мазе, а апартамента си да го даваш под наем - така ще си купиш още един апартамент и ще си доволен.
32
0
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Пешо Че спекулират-спекулират. А и трябват спонсори на Герб. Защо на всички бензиностанции Дянков сложи нивомери, свързани с НАП, а на Лукоил сложи, и после махна?Впрочем, гербаджиите много лесно си намират спонсорите, само поглеждайки в годишните декларации на НАП-а, останалото е известна технология от мутренските години на шефа им.
31
8
 
3
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
До Един от Северозапада ... Моята жена не я мисли, тя не живее в Северозапада ... !!!
30
0
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Калеко Алеко Така е. Да му мисли твоята жена, с какво да се облажи-накъдето и да погледне -инфлация и голи обещания ...
29
0
 
31
 
! Отговори
Митьо преди 5 години
Доколкото си спомням преди години при цени на петрола около 120-130$ за барел цените на горивата бяха от порядъка на 2.6лв/л, а сега при очаквано повишение до 80$ ще станат почти същите??? Много са изгладнели тия петролни картели тез години. Сега покрай най-големия тумор в света в лицето на Тръмп се готвят да си го върнат тъпкано.
28
0
 
47
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
А когато цената падна до 30$ за барел, какво стана с цените??? Май не паднаха чак толкова. Около 150$ цена за барал - 2.59лв/л.; Цена паднала до 30 - 35$ за барел - Около 2лв/л. Май май цената не се формира само от цената за барел.Спекулирате здраво, гадове!
27
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2,30 беше при цена от над 100долара за барел!Сега сме на 70долара и сме на 2,30 аз ли уча различна математика или зад всичко е поръчкова психоза ,за повишаване на цената на дистрибуторско ниво.
26
0
 
28
 
! Отговори
123 преди 5 години
Не е луд който яде баницата, а който му я дава. И с цените на имотите е същата работа. Надуха ги двойно еми щом има кой да ги купува ще станат и тройни. Яйца, масло, сирене, кафе, хляб и т.н. скочиха с над 30% и пак се купуват. Ще пробваме с 70% да видим какво ще стане. Това според Световната Банка се нарича "поносима" цена. Реална причина за такова поскъпване няма, но след като има кой да купува на двойни и тройни цени...
25
7
 
14
 
! Отговори
Св преди 5 години
А защо да не си ги направиш сметките - най малкото и ти си влязъл да прочетеш за поскъпването и правим сметки. За мен най - ценно е времето. Ако имаш време да пътуваш 1-2 часа в задръствания, и да губиш по 20 мин да търсиш място - ОК. Аз така вече 3 апартамент си купувам. от бакалски сметки :). Но съм и спестил сигурно няколко години време, което е безценно за семейството ми. Явно си от гъзарите със залепнал автомобил за задните части :). За мен просто не е необходимост автомобила!
24
0
 
35
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Правилото за цените на горива в България е просто - когато се вдига цената на нефта, се вдигат и цените на горивата, а когато цената на нефта пада, цените на горивата си остават същите. Сега пак така.
23
2
 
8
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
До Един от Северозапада ... Явно жените в С.Арабия ще се облажат, ще се облажат и жените на белите араби от Сибир, с парите припечелени от бензиноколонката, ще си купят турски краставици ... !!!
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скъп петрол - повече електрички и хибриди.Светът до 10 години може да мине на алтернативни източници,но политиката и печалбата желаят да продължаваме на "течното злато".
21
7
 
21
 
! Отговори
До 17 Св преди 5 години
Може и да спиш, където работиш - така ще спестиш и парите за жилище.За съжаление някои все още не схващат че в България вече около 50 години колата не е лукс, а необходимост. Разни бакалски сметки колко се спестявало, ако си махнеш колата, са за времето от преди 100 години. Защо не направят същите бакласки сметки и за пералнята, за печката, за телевизора, интернета, телефона и т.н. Знаше ли колко много ще спестиш, ако се върнеш да живееш е пещера?
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е, такава е и в Европа.Толкова е и млякото и бирата. Само хлеба е увножен по две.
19
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
когато доидат избори мислете с главите си за да не се ядосвате
18
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Калеко Алеко Товарищ Путин не знам дали ще е виновен, но С.Арабия и другите производителки на петрол -сигурно. Остави, че наскоро разрешиха на жените им да шофират, ама представяш ли си какво е на арабина да купи коли за целия харем? Мъка...А и за купуването от нас на оръжия и въоръжаването на ИД трябва да има парички, а американците нещо с тоя Тръмп може и да спрат да дават.Мъка, мъка...
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бат Бойко иска линда опипа тоягата
16
9
 
18
 
! Отговори
Св преди 5 години
Аз си направих обратната сметка. Колата с амортизацията (разликата от покупната и продажната цена) и поддръжката, дребни глоби, гориво, ми излизаше 3-4 хил лв./год. За 10 години 40 хил. лв. Продадох си апартамента и с още малко спестени пари (преди 6 години си купих на по - удобно място жилище - на 5 мин пеша от моята, на жената работи и у-щето на детето. Колата стана излишна просто. А иначе има хора, които живеят за гъзарията и мислят колко по изгодно да шофират, вместо изобщо да го избегнат
15
1
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До no name Има един филм, на Майкъл Мур, на тема течното злато и енергията, тоест-нефта. Точно за това се говори.Във филма се цитира американец професор, избчислил , че нефтът ще стигне до 1979-та година.Малко сгрешил, защото не предвидил нови находища, открити междувременно. Но фразата "Когато свърши и последната капка нефт-добре дошли в 19-ти век!" , дейтво доста отрезвяващо.
14
14
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Товарищ путин ще е доволен, в касичката на бензиноколонката ще задрънкат центове и копейки, ще има за дъвки, бонбонки, шмайзери ... лосиони за вана, а може да се прелеят и в някоя нова офшорка ... !!!