Лондон се бои: Тръмп ще подкопае НАТО, сключвайки сделка с Путин

Негов ход може да предизвика екзистенциална криза за пакта
28 юни 2018 21:55, Елка Василева
194
Лондон се бои: Тръмп ще подкопае НАТО, сключвайки сделка с Путин
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Великобритания се страхува, че американският президент Доналд Тръмп ще подкопае НАТО, като сключи "мирна сделка" с руския президент Владимир Путин, когато двамата се срещнат следващия месец, пише британският в. "Таймс".

Министри от британското правителство се тревожат, че Тръмп може да бъде убеден да намали военните ангажименти на САЩ в Европа, излагайки на риск отбраната на страните от НАТО срещу руска агресия.

Служители също така се притесняват, че Тръмп може да даде на Путин пропагандна победа, като отмени или промени планирани военни учения на НАТО.

Всеки подобен ход би могъл да предизвика екзистенциална криза за алианса, който гарантира западната сигурност от 1949 г., разчитайки на американската военна мощ, отбелязва изданието.

НАТО се готви за своята среща на върха през юли от една година, но съюзниците имат една основна тревога - Тръмп, пише американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Никой не знае кой президент ще се прояви - грубиянинът, който остро критикува съюзниците заради неадекватни военни разходи, или самохвалкото, който си приписва заслугата за неотдавнашни увеличения на разходите.

Каквото и да се случи, членове на НАТО изразяват тревога, че всички приготовления и желанието за проява на солидарност пред лицето на нова руска заплаха ще бъдат засенчени, ако не и унищожени, от една белязана от разделение среща, последвана от евентуална среща между Тръмп и Путин.

Европейските съюзници са силно разтревожени, че ще се изправят срещу този Тръмп, който се прояви на срещата на Г-7 в Канада през юни. Присъствалите на срещата го описаха като гневен, подиграващ се, разсеян и груб, особено към канадския премиер Джъстин Трюдо, който беше домакин, и към германския канцлер Ангела Меркел.

Тогава Тръмп се съсредоточи върху две идеи - несправедливата търговия с европейските съюзници и неадекватния размер на техните военни разходи. После той замина за Сингапур, където се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, към когото отправи похвали.

Европейски и американски представители казват, че се страхуват от същия модел - шумна, белязана от разделение среща на НАТО, навреждаща на възпирането, последвана от приятелска среща с един диктатор - в случая Путин, чиито дългосрочни цели са да дестабилизира Европейския съюз, да подкопае НАТО и да възстанови руското влияние върху Източна Европа, балтийските страни и Балканите, коментира "Ню Йорк таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Постепенно отказване от долара.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гениално, 54. Това е начина за справяне с тази проказа, исляма.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
21,5% действителна безработица (спрямо 3,8% "официална", уж най-ниската за последното столетие) 102 милиона американци в трудоспособна възраст нямат постоянна или никаква работа;10% инфлация на годишна база спрямо 3% "официална";0% икономически растеж от 2000 г. насам;0% ръст на средните заплати от 2000 г. насам
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От политическа гледна точка НАТО е в руини.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Остави ти тарамбуките от бившите съюзници колонии, не ги брой тях за мигранти. Кажи защо руснаците и най-вече рускините си дават и най-малкото за да избягат от "великата" Русия. Това кажи. Не пускали американци. То щото някой американец се е засилил. Хахаха. Трупат се на опашка пред руското посолство за визи....хахаха
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко пето дете в САЩ живее само благодарение на купоните за храна които правителството отпуска на бедните американски семейства.
42
0
 
2
 
! Отговори
90909090 преди 5 години
До Русия потъва 49 потъва , какво искаш да кажеш ??? обоснови се А между впрочем - > идва октомври - ноевмври и тъй като ФЕД не успява да наваксва с печатането на парички , отново Тръмп ще трябва да подписва вдигането на дълга - иначе фалит
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поведението на Тръмп напомня поведението на Путин когато Русия беше слаба - компромиси, сделки, малки жертви за да може да си поеме въздух и да продължи състезанието.
40
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами можеби понятието "беден" не е едно и също тук и там. Може би "помощите " не са същите и системата на помагане не е същата? Можеби там е USA, а тук е USSR, пардон, Раша. Исках да кажа Русия. Те дори и с имената си ще те объркат.
39
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Харли Дейвидсън са рубладжии платени от Путин и руското посолство.
38
1
 
1
 
! Отговори
амииии преди 5 години
До Анонимен 44 Ами не знам , може би защото ги дели една Европа и един океан , но ако мръднеш към Чукотка , ги дели само 80-ина км / въпрос на гледна точка /Иначе Русия е на 2/3 -то място по брой имигранти погледни тук https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Russiaмалко над 140 000 американци са имигрирали в Русия
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия не пускат американци, и какво ще ги прави Русия 40 милиона бедни американци, които дори руски не знаят. Впрочем Русия е втората страна в света след САЩ по прием не икономически имигранти, при това там е много по трудно да се имигрира отколкото в САЩ, държи се изпит по език, познаване не историята на Русия и местните нрави и порядки за да се издаде разрешение за работа.
36
4
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 5 години
изпълнителният директор на Харли Дейвидсън е просто един жалък национален предател, затова и името му е Леватич - жалък словак, даже и родината си словакия няма да строи, а у Тайланд, това са предатели на бялата раса, коята им е дали всичко, вкпючително и научно техтическият прогрес за да могат изобщо да са в такъв бизнес!
35
12
 
2
 
! Отговори
Русия потъва преди 5 години
Русия бавно, но сигурно потъва, а това не е добре за никого...
34
3
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Много са се изплашили лапачите от НАТО да не им секната приходите. Колкото по бързо се разпадне толкова по-добре. НАТО е паразитна организация, която само изсмуква средства за бюрокрацията си.
33
1
 
1
 
! Отговори
До 44 преди 5 години
Защото там мечки ходят по улиците и 13 месеца от 12 е студ-34 )))
32
2
 
11
 
! Отговори
+ преди 5 години
Какво лошо има ако сключат мир двете най-голями ядрени държави,само яйцеклетки могат да се страхуват от мир на Земята.
31
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
порови се в нета , около 40 млн американци живеят в бедност и зависят от раздаването на храна , купонната система и т.н .Хахахаха, ами защо не бягат в "богатата" Русия тези американци ами е обратното? А?
30
4
 
11
 
! Отговори
мддааааа преди 5 години
Само не разбрах , защо НАТО не бе разпуснато след разпусканетона "Варшавския договор" през 1991 ???По принцип на всички е ясно , че НАТО не е отбранителн съюз , а е поставен в услуга на САЩ и пуделите му при заграбването , краденето и унищожаването на държави , които не искат да разделят полезни изкопаеми , горива и други природни богатства / в повечето случаи 100 на мен / САЩ/ - едно на теб - примерно Либия /
29
3
 
6
 
! Отговори
9898998 преди 5 години
До Анонимен 35 порови се в нета , около 40 млн американци живеят в бедност и зависят от раздаването на храна , купонната система и т.н Милиони нямат достъп до здравната система