След акциза: Бездимните цигари – 8, не 10 лева за кутия

До май бюджетът загубил 15 млн., а продъжбите – растат
3 юли 2018 09:45,
81
След акциза: Бездимните цигари – 8, не 10 лева за кутия
Снимка: Reuters

Шефката на бюджетната комисия  в НС Менда Стоянова изчисли, че с вдигането на акциза – бездимните цигари ще поскъпнат най-много с 2,50 лв., което прави 8, а не 10 лева за кутия.

По думите й депутатите ненавреме оценили голямото търсене на новия тип цигари у нас.

"Ръстът е много голям, което не го оценихме миналата година, когато правехме промените в акцизите. За периода януари-май 2018 г. имаме ръст над 50% спрямо този период на миналата година. Относителният дял на употребата на тези цигари от общия от 1% в края на миналата година вече е 1,4%", пресметна тя.

Още по темата

"Нагреваемото тютюново изделие също не е полезно. От една кутия от тях, която струва 5,50 лв., в бюджета влизат само 90 ст. Това е загуба от 15 милиона лева между януари-май. Тяхното разпространение е за сметка на бюджета", настоя Стоянова.

"Да, става дума за лобистки интереси, аз съм виден лобист, но за бюджет – за това става дума", категорична беше тя пред bTV.

Според нея ние сме единствената страна в Европа, която приравнява акцизите на обикновените цигари с бездимните, защото нагреваемите все още не са много разпространени в западните държави.

"Въпросът беше поставен на европейско ниво, но тази тема се отложи за 2019 г. – да има обща директива и общ подход за облагането им", обясни Стоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Тим преди 5 години
Трябва да се пълни бюджета той така и така се пълни от данаци и акцизи май икономиката няма този ръст който се чакаше и тук има една максима колкото повече се купува толкова повече акциз и ддс влиза в бюджета когато цените са високи повече пари влизат
17
3
 
8
 
! Отговори
А дали? преди 5 години
А дали на някой пушач му е минавало през грлавата следната истина? Пушенето не е вреден навик.То е зависимост към никотина. Никотина е наркотик. Значи аз съм наркоман и съм дал свободата си на тютюневите компании които правят с мен каквото си искат.Държът ме подчинен.Какво да направя да се освободя? Мога да спра да пуша. Тогава вече няма да съм наркоман и ще съм свободен.Ще мога с парите които давам за цигари да сбъдна своите мечти които сега като пушач само оплаквам.Това е само идея но е истина
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 15 - Или ще продължим с 30 лева за стек без бандерол и пак ще си имам парички ;), м ?
15
8
 
12
 
! Отговори
Много пари преди 5 години
Понеже по долу една жена говореше за пари. В момента в България се продават цигари всяка година за около 6-7 милиарда лева. Ако утре всички пушачи спрат да пушат, ще се случи следното: Пушачите, ще имат повече енергия, ще спрат да мрънкат, ще започнат да работят.Ще се видят в пари и ще купят нови обувки на децата, кола за тях или за жената. Изведнъж, ще започнат да си позволяват повече неща за които преди са мислели, че нямат пари. Пушачите, ще се превърнат в най-големия инвеститор в себе си.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При пушачите парите от акциза отиват за лечение на вече разболели се пушачи..Ако не си здравно осигурен, а си пушач ще те лекуват ли защото си плащал акциз?
13
0
 
9
 
! Отговори
Булгартъпак. преди 5 години
Акциз и на мръсния въздух който дишаме кога?
12
3
 
2
 
! Отговори
Защо? преди 5 години
Защо има акциз? Защото с акциз се натоварват стоки които влияят на здравето и природата. Бензина има акциз, защото трови въздуха. Цигарите имат акциз защото убиват хората. Защо е този акциз?При бензина би трябвало парите да се дават за разработки, за природа за екология. При пушачите парите от акциза отиват за лечение на вече разболели се пушачи. Парите отиват за да ги лекуват.Един вид сега плащате акциз за да може да се лекувате след време, ако се разболете. Разбира се на никой не пожелава това
11
8
 
10
 
! Отговори
Марк Твен преди 5 години
И кой реши, че тези устройства са безвредни? Компанията която ги произвежда.Защо толкова се радвате, че са безвредни? Защото знаете че пушенето ви убива и търсите начин да сте зависими и да не умирате.Най-лесно е да спрете да се тровите. Ще живеете и ще сте по-богати и няма да сте роби на тютюна.Той е отровен независимо дали се пали или се нагрява.Целта на новото устройство е да се заобиколи акциза.За това казват, че са безвредни, но няма доказателства.Това е истината.Щом искате пушете ваша воля
10
1
 
26
 
! Отговори
Диана преди 5 години
Пък недай си Боже и заради бездимните цигари доста хора да откажат тютюнопушенето! Какво ще се случи с бюджета?! Ще трябва да закрием държавата.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глигантабак се е активизирал. Свинчето изпуска кокала. Купувайте си ги от Сърбия и Гърция. Парите които ще изхарчите ще са същите, с тази разлика че ще си направите една екскурзия.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
менда колкото по-бързо бъде изметена, толкова по-добре за всички. Много се загрижили за здравето на хората разбииш ли... А иначе много обичам да викат разни хора "загуба" на нещо дето изобщо не е реализирано, аз така мога да си дрънкам че губя всяка неделя от тото на което не играя.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го духа бюджета. Без бандерол и това е. .. аз не ви избрах, да ми правите живота тецъ, а д ами го правят елесен. Баста !!!! Вън от парламента !!!
6
0
 
29
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Противни хора. Разбира се, че не са БЕЗВРЕДНИ по деволите. Тънкия момент е, че нормалните са МНОГО по-вредни. То и да пиеш много вода е вредно ... Тъпaта пaтка не осъзнава, че тези 15 милиона, които ще спести отиват рязко за здравеопазване после ... Получила си е хонорарчето от Булгартабак и е доволна, народа да мре ...
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
класика... не бе не 10, след малко още 5 лв. Пародия на държава
4
0
 
23
 
! Отговори
van zant преди 5 години
Да се задвите мръсни гадове..........всичко се вдига в стабилна България. Дано Ви осъдят някога всички *** долни!!
3
0
 
17
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Мета гАзо как ли не си въртя за да намали акциза на евтините български цигари.Сега удря по по-малко вредните електронни и бездимни цигари.Ако някой се съмнява - Бойко просто е безмълвната и съгласна на всичко женичка на Пеевски със трайно и грубо изконсумиран брак.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙ? Е собственика на Булгартабак , че му пречат .
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, 15 милиона ли струва здравето на тия хора...