Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...

Всяка десета чуждестранна фирма в страната е германска
359
Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...
Ердоган поздравява парламента в Турция. Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който след последните избори и след промяната на конституцията ще е вече и премиер, обича да хвали силата на своята страна. И действително - геостратегическата и военна мощ на втората по големина членка на НАТО е забележителна, както си пролича от войната в Сирия и от кризата с бежанците.

Но в икономическо отношение Турция остава в най-добрия случай второразрядна сила, независимо от възхода през последните години, постигнат под ръководството на управляващата партия на Ердоган, пише ФАЦ и се аргументира по следния начин: Покупателната сила на населението отрежда на Турция едва 13-то място сред най-големите народни стопанства.

БВП на страната възлиза на 2,2 трилиона долара и е наполовина по-малък от този на Германия, независимо че двете страни имат почти еднакъв брой жители. По данни на МВФ, годишният доход на глава от населението възлиза на 26. 500 долара годишно. По този показател Турция се нарежда чак на 53-то място в света, редом с Казахстан, се посочва в анализа, цитиран от "Дойче веле".

Фактът, че Турция изобщо успя да стигне до днешното си икономическо състояние, се дължи на един партньор, когото Анкара в последно време обича да дразни: този партньор е ЕС, пише ФАЦ и обяснява: От приемането на Турция в Европейския митнически съюз през 1996 година – т.е. три години преди Турция да стане официална кандидатка за членство в ЕС, преките инвестиции и търговията нараснаха многократно. Безмитните индустриални стоки междувременно съставляват 95% от целия търговски обмен.

Тъй като Турция няма да бъде приета скоро в ЕС, страната се стреми към разширяване на митническия съюз, отбелязва ФАЦ и допълва: Турското правителство иска да отпаднат митническите тарифи и за аграрни продукти, услуги и публични търгове. Ефектът от подобно нещо би бил огромен.

Институтът Ifo е изчислил, че включването на тези браншове в безмитния обмен би увеличило БВП на Турция с 1,8 процента. А доходът на глава от населението би се увеличил с 171 долара.

Но засега поне това няма да се случи, съобщава ФАЦ и обяснява, че страните-членки на ЕС преди няколко дни са взели решение да не започват преговори за задълбочаване на митническия съюз с Анкара с обосновката, че Турция междувременно се е отдалечила още повече от ЕС. Брюксел има предвид нарушаването на правовите принципи и демокрацията слез проваления опит за преврат през юли 2016 г.

Хладните политически отношения обаче не означават, че ЕС е порязал Турция финансово. Тъкмо обратното: Докато присъединителните преговори не бъдат официално прекратени, Турция има право да получава европейски средства. През 2016 година бяха обещани помощи в размер на 2,1 милиарда евро. Брюксел обича да повтаря, че за Турция в действителност заминават значително по-малко средства, но европейските плащания все пак са възлизали на 1,7 милиарда евро. Това означава, че Анкара е била най-големият получател на средства. Най-голямата част от средствата са заминали за Турция под формата на „помощи за сближаване с ЕС“, макар че никак не е ясно дали изобщо Турция ще бъде приета в общността.

Европейските банки също продължават ангажиментите си в Турция. ФАЦ пише, че през 2017 година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отпуснала тъкмо на Турция най-голямата сума: свежи пари на стойност 1,5 милиарда евро. Европейската инвестиционна банка също е много активна в Турция: Досега отпуснатите кредити за страната възлизат на 18 милиарда евро – а това е повече, отколкото е получила Гърция от тази банка, коментира ФАЦ.

Частни капитали

В Турция се вливат и много частни капитали. За периода между януари и април, инвестициите на европейските фирми са отбелязали лек спад, но там все пак са се влели 1,2 милиарда евро – 72% от всички преки инвестиции. По данни на турската Централна банка, през миналата година преките частни европейски инвестиции са съставлявали 67 процента.

Всяка десета чуждестранна фирма в Турция е германска. Европейската търговия с Турция отново се увеличава, а европейците са  най-многобройната група туристи в Турция. Между януари и април тази година страната е била посетена от 2,6 млн. туристи от ЕС – една трета от всички пътувания. Увеличил се е и броят на германските туристи. Всички тези цифри сочат едно: Зависимостта на Турция от Европа е значително по-голяма, отколкото тази на Европа от Турция, заключава ФАЦ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ЗНАЯТ ЛИ,ЧЕ КОГАТО МЕРКЕЛ НАЙ-ОСТРО КРИТИКУВА ТУРЦИЯ, ОТ СИМЕНС НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ИНВЕСТИРАХА НАД МИЛИАРД ЕВРО В ТУРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА !? ЗАЩО? ДА НЕ БИ ТАЗИ ТУРСКА ДЪРЖАВА ИЛИ ДИКТАТОРА ЕРДОГАН ДА Е СЪЗДАЛ НЯКАКВИ ПО-ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА ИНВЕСТИТОРИТЕ ОТ КОЛКОТО ИМА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА?ИМА ТОЛКОВА МНОГО ПРЕДПОСТАВКИ,КОИТО СТРАННО ЗАЩО НО СЕ ПРЕНЕБРЕГВАТ.НЕ ОБЯСНИМ Е ФАКТА И С ХОЛАНДСКИТЕ ФИРМИ В ТУРЦИЯ?М/У ДР.: ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ КГ ЛУК БЕШЕ 10 ЛИРИ.СЕГА Е 1 ЛИРА И 50 КУРУША?БАЛОНА ГРЪМНА!
194
10
 
15
 
! Отговори
999 преди 5 години
ЩЕ СЕ ОПИТАМ ДА ГО КАЖА КУЛТУРНО :КАК МОЖЕ НЯКОИ ДА СЕ ВЪЗМУЩАВАТ ОТ ДЖАМИИ И ВОЯ НА МИНАРЕТАТА ! АКО ТОВА ГИ ВРЪЩА В СРЕДНОВЕКОВИЕТО ПИТАМ АЗ - ХРИСТИЯНСТВОТО НЕ Е ЛИ НАЙ-ПЪРВАТА РЕЛИГИЯ ! А ТЯ КЪДЕ ВИ ВРЪЩА ? ВИЕ ЗА ТОВА ЛИ НЕ СТРОИТЕ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ ? ЗАЩОТО СТЕ БЕЗБОЖНИЦИ ?ТУРЦИЯ НЕ Е ЧЛЕН И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ НА ЕС ! ЕТО ОТ КАКВИ ЗЛАТНИ ПРИВИЛЕГИИ УСПЯВА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА , А БЪЛГАРИЯ КОЯТО Е ЧЛЕН ..НЕ !
193
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Воят на чакала от минарето ви праща директно в ранното средновековие!Ако ще и на първо място в света да сте по икономически показатели. Вие това не можете да осъзнаете явно с плоските си глави.
192
4
 
1
 
! Отговори
анонимен0 преди 5 години
В смесените райони е наистина така плащаш и тъй като там само турците имат пари направленията,телк и здравеопазване то е за тях.
191
7
 
7
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Относно статията:да,хитри са.Изповядват по твърд курс,но пък гледат да вземат европейските пари.В смесените райони тук е същото:плащат си,правят баклава, подаръци и хоп,наредени я при земеделието,я при тютюна,или откъдето могат да крадат Евро пари.В Сс поне е така. Плащаш и си на работа.Имаш връзки и си на работа.Виждала съм не могат да говорят добре български,но са учители я по история,я по български.Той не знае български,децата ми тръгнал да учи на български.Всичко в тази област става с връз
190
4
 
3
 
! Отговори
akud преди 5 години
демек меркел не става за нищо. ЕС има нужда от нов фюрер или нов наполеон.Deer merkel is not for nothing. The EU needs a new führer or a new napoleon
189
4
 
7
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
До 195:цитираш символи и думи без да си особено наясно.думата за която говориш че е дух/рухе еврейска.Приказките на арабите става птица Рухт.е.възражда не идва и от по ранни писмена.Моля научете повече.Има си староеврейски,старо християнски източници. Вашата религия е произлязла най късно вие само заимстват е от Стария Завет и Библията.А. Учете повече или поне питайте .
188
7
 
3
 
! Отговори
избора е наш преди 5 години
До край на мъките ниЯтаган или нагайка!
187
17
 
20
 
! Отговори
гяур преди 5 години
До АнонименТурците са наши братя и комшии от 5 века! Запазиха ни етноса и територията!
186
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ястреб Османлиятаи затова джамиите растат като гъби от торта!
185
17
 
7
 
! Отговори
край на мъките ни преди 5 години
До ЛевскиПрисъединение към турците! Омразата ни към тях е руско дело!
184
13
 
12
 
! Отговори
Стамболов преди 5 години
До ЛевскиНие да се присъединим към турците а не те към нас!Те одобриха съединението и не ни нападнаха по заповед на руския император!
183
13
 
13
 
! Отговори
освобождението преди 5 години
До ЛевскиИмали сме си Султан и пак ще имаме! Дай Боже! Избави ни от червената чума БКП-ДС!
182
5
 
23
 
! Отговори
Амуджа преди 5 години
Снощи гледам и не поврвах на ушите си -само 40 коментара под статия за Турция.Тази сутрин пак гледам,но сега са над 300,като в повечето от тях са далеч -далеч от темата.Явно за това тезата за робският комплекс все повече набира скорост в съзнанието ми-дано да греша.Предлагам всеки да се качи на колата си и да поеме на юг от Капитан Андреево-да навърти неколкостотин километра в Турция,после да се върне и да седне пред компа .
181
14
 
17
 
! Отговори
Св. Ястреб Ефенди преди 5 години
Някой знае ли българите по-естествен начин ли се раждат такива колосално охлювофренични тъппанари, или ползват някаква технология за изкуствено затъпяване? Особено колегата, дето ту се вживява като Ясстреб, ту като Осман ще е от особен интерес за науката. Мистерия е за науката как е възможно човешко тяло, сътоящо се от над 3.2 милиарда клетки да има интелект на едноклетъчно?!??
180
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марине, ти като си бял човек, защо живееш с по-малки доходи от жителите на Буркина Фасо?
179
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки, който е учил финанси, знае, че абсолютните числа на БВП не са определящи за жизненото равнище. Роля играе нивото на заплащане на труда, цените, размерът на печалбите на монополите, данъците, разходите на държавата за непроизводителни цели (военни и др.) и на първо място - дълговете на държавата.По тази причина ако за една ракета Русия плаща 1 милион долара, за същата ракета САЩ плащат 10 милиона. Така е и с Турция.
178
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Покупателната сила на населението отрежда на Турция едва 13-то място сред най-големите народни стопанства.......................................Забележете - СРЕД НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НАРОДНИ СТОПАНСТВА. Нищо,че са "едва" на 13-то място. Това "едва" звучи глупаво в случая.А НИЕ СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО СРЕД НАЙ-МАЛКИТЕ, МАЙ.
177
14
 
7
 
! Отговори
Adana преди 5 години
Като изчисляват бвп защо не пишат колко струва една *** од бугарките в германистан и Турция?:))
176
14
 
14
 
! Отговори
Марин преди 5 години
Що не споменете, че номиналният бвп е 900млрд $. Каквото и да пишете за тази азиатска страна тя винаги ще си остане треторазрядна. Турция е по-близо до арабските страни и те никога няма да станат бели хора.