Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...

Всяка десета чуждестранна фирма в страната е германска
359
Турция далеч от ЕС, но не и от европарите, еврофирмите, туристите...
Ердоган поздравява парламента в Турция. Снимка: БТА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който след последните избори и след промяната на конституцията ще е вече и премиер, обича да хвали силата на своята страна. И действително - геостратегическата и военна мощ на втората по големина членка на НАТО е забележителна, както си пролича от войната в Сирия и от кризата с бежанците.

Но в икономическо отношение Турция остава в най-добрия случай второразрядна сила, независимо от възхода през последните години, постигнат под ръководството на управляващата партия на Ердоган, пише ФАЦ и се аргументира по следния начин: Покупателната сила на населението отрежда на Турция едва 13-то място сред най-големите народни стопанства.

БВП на страната възлиза на 2,2 трилиона долара и е наполовина по-малък от този на Германия, независимо че двете страни имат почти еднакъв брой жители. По данни на МВФ, годишният доход на глава от населението възлиза на 26. 500 долара годишно. По този показател Турция се нарежда чак на 53-то място в света, редом с Казахстан, се посочва в анализа, цитиран от "Дойче веле".

Фактът, че Турция изобщо успя да стигне до днешното си икономическо състояние, се дължи на един партньор, когото Анкара в последно време обича да дразни: този партньор е ЕС, пише ФАЦ и обяснява: От приемането на Турция в Европейския митнически съюз през 1996 година – т.е. три години преди Турция да стане официална кандидатка за членство в ЕС, преките инвестиции и търговията нараснаха многократно. Безмитните индустриални стоки междувременно съставляват 95% от целия търговски обмен.

Тъй като Турция няма да бъде приета скоро в ЕС, страната се стреми към разширяване на митническия съюз, отбелязва ФАЦ и допълва: Турското правителство иска да отпаднат митническите тарифи и за аграрни продукти, услуги и публични търгове. Ефектът от подобно нещо би бил огромен.

Институтът Ifo е изчислил, че включването на тези браншове в безмитния обмен би увеличило БВП на Турция с 1,8 процента. А доходът на глава от населението би се увеличил с 171 долара.

Но засега поне това няма да се случи, съобщава ФАЦ и обяснява, че страните-членки на ЕС преди няколко дни са взели решение да не започват преговори за задълбочаване на митническия съюз с Анкара с обосновката, че Турция междувременно се е отдалечила още повече от ЕС. Брюксел има предвид нарушаването на правовите принципи и демокрацията слез проваления опит за преврат през юли 2016 г.

Хладните политически отношения обаче не означават, че ЕС е порязал Турция финансово. Тъкмо обратното: Докато присъединителните преговори не бъдат официално прекратени, Турция има право да получава европейски средства. През 2016 година бяха обещани помощи в размер на 2,1 милиарда евро. Брюксел обича да повтаря, че за Турция в действителност заминават значително по-малко средства, но европейските плащания все пак са възлизали на 1,7 милиарда евро. Това означава, че Анкара е била най-големият получател на средства. Най-голямата част от средствата са заминали за Турция под формата на „помощи за сближаване с ЕС“, макар че никак не е ясно дали изобщо Турция ще бъде приета в общността.

Европейските банки също продължават ангажиментите си в Турция. ФАЦ пише, че през 2017 година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е отпуснала тъкмо на Турция най-голямата сума: свежи пари на стойност 1,5 милиарда евро. Европейската инвестиционна банка също е много активна в Турция: Досега отпуснатите кредити за страната възлизат на 18 милиарда евро – а това е повече, отколкото е получила Гърция от тази банка, коментира ФАЦ.

Частни капитали

В Турция се вливат и много частни капитали. За периода между януари и април, инвестициите на европейските фирми са отбелязали лек спад, но там все пак са се влели 1,2 милиарда евро – 72% от всички преки инвестиции. По данни на турската Централна банка, през миналата година преките частни европейски инвестиции са съставлявали 67 процента.

Всяка десета чуждестранна фирма в Турция е германска. Европейската търговия с Турция отново се увеличава, а европейците са  най-многобройната група туристи в Турция. Между януари и април тази година страната е била посетена от 2,6 млн. туристи от ЕС – една трета от всички пътувания. Увеличил се е и броят на германските туристи. Всички тези цифри сочат едно: Зависимостта на Турция от Европа е значително по-голяма, отколкото тази на Европа от Турция, заключава ФАЦ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
9
 
7
 
! Отговори
Българите преди 5 години
Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко.
154
10
 
10
 
! Отговори
Българите преди 5 години
Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.
153
6
 
8
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
До анти.Какво разбираш ти от цивилизация. Сега Меркел такъв "цивилизационен" план ви е приготвила.... ще ахнеш....!Ама край си..... то времето ще ти го покаже.
152
7
 
7
 
! Отговори
Българите преди 5 години
Трябва да си много ***, за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около теб. Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Те сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости.
151
9
 
2
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 237Не, не раздавам хляб, но плиткия ти мозък явно приема думите ми в буквалния смисъл. Явно ти е доста трудно да схванеш нещо толкова елементарно. Ти ме пита как се развивам, а аз ти отговорих. Ти обаче нищо не каза как се развиваш? Може би като мие *** в Германия? Е и това трябва някой да върши нали? Аз българи не съм чувал да вършат тази толкова отговорна задача, явно тя е по вашите възможности.
150
7
 
4
 
! Отговори
Българите преди 5 години
Трябва да си много ***, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото времепо някаква абсурдна логика имат огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много ***.
149
7
 
3
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 236Аз не убеждавам никого в нищо. А относно книгите ти нямаш толкова косми по главата си колкото книги съм прочел, но не мисля, че трябва да влизам в обяснителен режим. Не виждаш ли, че никоя европейска страна не ви има за нищо. Какво си ми се нафукал, че сте нещо като сте едно нищо и това не го казвам аз каза ви го целия цивилизован свят.
148
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, кога го месиш тоя ляб дето го раздаваш.....хахахаха.
147
5
 
2
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 225Ми аз се развивам. Имам фирма и давам хляб на доста хора. Това според теб не е ли развитие? Не гледам в тавана и не мечтая още за османската империя като теб.
146
7
 
2
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 222Аз роб не съм бил никога. Май бъркаш времето. Знаеш ли коя година сме? Да ти припомня 2018 г. е. Нещо не виждам робство, а ти? Ти още в 13-ти век ли живееш? Явно, то и мисленето ти е спряло тогава.
145
5
 
8
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
До анти.Да не забравя :Все за робство ми говориш, въпреки че аз не съм споменал. От 10 години сте под едно друго робство, но този път кой ще ви освободи, един Аллах знае!
144
4
 
3
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До 100%TURK 219Мечтай си. Много фантастика гледаш.
143
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господин Реджеп Тайип Ердоган, моля изпратете на скъпите българи 100 000 бежанци.
142
4
 
2
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 217 Пет пари не давам за нищожното ти и незначително мнение.
141
9
 
2
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 215Прав си. Май си губя времето с тях. Прекалено са вдлъбнати, нискообразовани без какъвто и да било интелектуален капацитет, за да могат да разберат това, което им пиша. Какво да ги правиш това им е родствена обремененост. Те просто толкова си могат. Цяла вечер ми говорят за робството сякаш са били свидетели на тези времена. Както казах те още живеят в 13-ти век и явно не са осъзнали, че вече сме 21.
140
7
 
12
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
До анти.Да си турчин не е лесно. 124 държави е създал Велико тюркския Хаганат, и една от тях е България.
139
9
 
5
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До Анонимен 209Какво да кажа от 100000 км. си личи че си турчин. Вари го, печи го, той пак за робството говори. Сега виждаш ли, каква е разликата между теб турчина и нас българите? Ти още живееш в 13-ти век, а ние сме в 21. Бленувай още за империи това ще ти остане. Светът върви напред и се развива, а ти стой и мечтай за старото време.
138
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ястреб ОсманлиятаБългарите, са най-простият народ на Земята. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава; не, те дори не са тълпа. Не, те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората населявали някога това място.
137
10
 
2
 
! Отговори
Анти ислямист преди 5 години
До 203Ми не съм и това. Виж резньо, явно много те е яд, че си турчин, но не мога да ти помогна. Започна вече да обиждаш. Мога да ти вляза много бързо в тона и така ще те наредя, че ще ти се зачервят чак чорапите от срам, но не мисля да ти слизам на маймунското ниво на общуване.
136
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали преди време османците са писали с арабска азбука?Предлагам някой специалист да ви прочете някои стари надписи,които не са свързани с корана,за да видите,че това е стар персийски с арабски букви!