Самодържецът начело на Турция: Ердоган – съвременният султан

Турция се отдалечава от демокрацията все повече, ще се отдалечи ли и от Запада?
9 юли 2018 21:40, Боряна Павлова
202
Самодържецът начело на Турция: Ердоган – съвременният султан
Снимка: архив Reuters

Ердоган, който с годините ставаше все по-краен националист и ислямист, сега застава начело на нова форма на управление в Турция. Няма друг турски политически лидер, който да е притежавал повече правомощия от него.

Днес (9.7) президентът Реджеп Тайип Ердоган полага клетва пред парламента. С това Турция официално преминава от парламентарна към президентска форма на управление. Изминаха 13 години, откакто Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният основател и лидер Ердоган започнаха присъединителни преговори с ЕС. По онова време изглеждаше сякаш демокрацията, свободата на мненията и общественият мир са скоро достижими.

Още по темата

Днес обаче Турция се готви да постави Ердоган, който с течение на годините ставаше все по-краен националист и ислямист, а и все по-авторитарен, начело на една нова система на управление. На изборите на 24 юни той спечели 52,5 процента от гласовете. С полагането на клетвата Ердоган получава по-големи правомощия от който и да е друг политически лидер преди него. След отмяната на парламентарната система в неговите ръце ще се съсредоточи цялата изпълнителната власт в страната, а и не само тя. В съюз с ултранационалистическата Партия на националното действие (MHP) той ще контролира съдебната система и правосъдието.

Огромна концентрация на власт

Професор Ерсин Калайджиоглу от университета "Сабанджъ" в Истанбул обръща внимание на факта, че в днешна Турция на практика се отменя цялата досегашна система на управление.

"Все още обаче не е съвсем ясно какви точно ще са промените, защото нито обществеността, нито учените са запознати с детайлите", казва той.

Ердоган винаги е повтарял, че президентската система на управление съществува във всички важни демокрации. В действителност обаче системата в Турция се различава значително от президентската система в САЩ и от полупрезидентската форма на управление във Франция. Така например американският президент няма право да разпуска Конгреса. Ердоган обаче може да разпуска парламента и да свиква нови избори. Френският парламент може да определя членове на Конституционния съд, а в Турция президентът ще може да взима решенията, засягащи тази висша съдебна институция.

Професор Калайджиоглу обръща внимание и на автократичните черти на президентската система в Турция: "Във Франция и в САЩ съществува силна средна класа, има добре развити обществени сили, докато в Турция средна класа на практика няма. Затова нашата президентска система не може да се сравнява със системите в САЩ и Франция", казва политологът. Според него, в Турция не е възможна президентска система с независимо и надпартийно правосъдие.

Професор Догу Ергил е социолог и политолог. Той обръща внимание на това, че с президентската система Ердоган съсредоточава в ръцете си изпълнителната, съдебната и законодателната власт. "Демокрация може да съществува както в страни с парламентарна, така и с президентска система, но най-важната предпоставка за това е да има разделение на властите и независимост на правосъдието", казва политологът.

Открит въпрос е дали съюзът на Ердоган с ултранационалистическата  МНР ще увеличи напреженията в страната. Мнозина се опасяват, че твърдата позиция на МНР по кюрдския въпрос и отхвърлянето на някои демократични ценности ще създадат още по-националистическа атмосфера в Турция.

Ердоган има нужда от МНР, за да си осигури мнозинство в парламента. Това може да се окаже най-голямото препятствие пред мирното решаване на кюрдския проблем и пред сближаването на Турция с ЕС. "Спокойно можем да кажем, че в Турция започва нова, още по-националистическа ера", казва проф. Ергил.

Криза в отношенията със Запада

От интерес е и въпросът как ще се развиват отношенията между Турция и Запада. През 1999 година Турция подаде официална молба за пълноправно членство в ЕС. На 3 октомври 2005 година започнаха и присъединителните преговори. През изминалите 13 години обаче не бе постигнат голям напредък. След обявяването на извънредното положение в Турция преди две години преговорите бяха замразени. Докладчикът за Турция в Европарламента - Кати Пири заяви в разговор с ДВ, че е настояла присъединителните преговори на първо време да бъдат прекратени.

В същото време и отношенията на Турция със САЩ се намират в крайно трудна фаза. Проповедникът Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган смята за основен подбудител на опита за преврат през 2016 г., все още си живее в САЩ. Америка оказваше и подкрепа на кюрдските милиции в Сирия, които Турция смята за терористи. Напрежение породи също фактът, че Турция смята да закупи ракети S-400 от Русия, независимо че НАТО ясно изрази отрицателното си становище.  Всичко това доведе американско-турските отношения до задънена улица.

Професор Догу Ергил обръща внимание на факта, че последните социологически анкети сочат силно нарастване на антиамериканските настроения в Турция. В момента те са дори по-силни, отколкото в Иран. В турското общество в момента се засилват както антиамериканските, така и антиевропейските настроения.


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
3
 
! Отговори
levski преди 8 месеца
на които не му харесва да си върже магарето отделно
114
2
 
0
 
! Отговори
Гюленист преди 8 месеца
Отврат
113
1
 
3
 
! Отговори
Я па ти... преди 8 месеца
До Анонимен 101 Ердоган си е проблем на Турция.Ние да си гледаме проблемите с кучетата , циг...те и комунистите.
112
2
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 8 месеца
До Анонимен 99 Турция вече е едно нищо...Да , ама Путин не мисли така.Разбра го по трудния начен.
111
8
 
5
 
! Отговори
Орфей преди 8 месеца
Най-лесният начин турция да бъде смачкана и разпокъсана (на три части: една за Гърция, друга за кюрдите и трета част за Армения-заради геноцида) е....... Перчо да бъде преизбран. Радвам се, искрено се радвам! Браус на чаршафите! Отново доказаха, че са скотове!
110
1
 
8
 
! Отговори
Ернасран преди 8 месеца
Ей така се кове демокрация.
109
9
 
8
 
! Отговори
румелиец преди 8 месеца
До изпърдяха си късмета

Ами нашият късмет да бъдем северна турска провинция?
108
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
какво прави там зетя на Ердоган в правителството?
107
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До изпърдяха си късмета

ТУРЦИТЕ ВИ ИЗПЪРДЯХА ЗЪБИТЕ
106
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ами за разлика от доста коментиращи, аз не съм против, нито за ердоган. само дето положението там отива на зверска шуро-баджанащина - щом още на първия ден е назначил зет си за вице президент и финансов министър. едно време военните в турция не случайно сваляха самозабравили се политици и икономиката им дърпаше напред (което е трябвало да стане и у нас). както е тръгнало, точно след 2 години там ще са само роднини, брат'чеди, учинайки, схани и т.н.......не отива на добре.
105
4
 
21
 
! Отговори
изпърдяха си късмета преди 8 месеца
турците !
Сега ще се молят да търгуват с Иран , Русия и тем подобни !
Западът няма да пълни джоба на ислямисти !
Много скоро ЕС ще им въведе мито на стоките , досега турците се възползваха от безмитна търговия с ЕС ! Това предложение за налагане на мито дойде от Германия и другите държави го одобриха ! 80 % от износа на Турция е за ЕС !
104
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Турската президентска система има общо с руската, американската и френската.
103
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Турската президентска система няма нищо общо с френската и тази на САЩ, но с руската диктатура са като две капки вода!
102
6
 
11
 
! Отговори
! преди 8 месеца
Населението в Турция пък мисли, че стават все по демократична държава!!!

А СЕГА МИ КАЖЕТЕ КОЙ Е ПРАВ, НАСЕЛЕНИЕТО НА ТУРЦИЯ ИЛИ РАЗНИ ПИШМАН анализатори джендърски...
101
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След Турция и у нас има мераклии за султани. Не, че сега е нещо по различно.
100
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Devam 2023

Слава на Ердоган - новия дядо Иван!
99
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СОСОРСКИ ПРАСЕТА КВИЧАТ ПРОТИВ ТУРЦИЯ
98
3
 
8
 
! Отговори
левски преди 8 месеца
До ДЕМОКРАЦИЯ ИМА

ИСКАМЕ СИ СУЛТАНА...
97
8
 
9
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯ ИМА преди 8 месеца
В МОНАРХИИ ,В ПРЕЗИДЕНТСКИ И В ПАРЛАМЕНТАРНИ РЕПУБЛИКИ !
НО МНОГО Е ВАЖНО КОЙ СТОИ В УПРАВЛЕНИЕТО И КАКВО ПРАВИ !
ЩОМ ЗАПОЧВА ДА ЗАКРИВА НАД 200 МЕДИИ С ОБВИНЕНИЕ В ТЕРОРИЗЪМ ,ЗНАЧИ ППИКАЯ НА ТАКАВА ДЕМОКРАЦИЯ ! С ДИКТАТОР КАТО ЕРДОГАН ТУРЦИЯ АКО ЩЕ И 100 ВИДА УПРАВЛЕНИЯ ДА ПРИЕМЕ , ДЕМОКРАЦИЯ НЯМА ДА ИМА !
96
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПО ТАЗИ ЛОГИКА И АНГЛИЯ СЕ ОТДАЛЕЧАВА ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА - ИМАТ МОНАРХ И НАПУСКАТ ЕВРОПА