Пазар на труда: Претенциозни работодатели или недостиг на кадри?

Експерти съветват: Компаниите да променят начина си на подбор
21 юли 2018 21:04, Анисия Иванова
558

22872 гледания   |  Още видео
Бележим рекорден недостиг на кадри у нас. Според проучване на една от най-големите фирми за подбор на персонал, близо 70% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции.

Най-трудни за намиране през 2018 година в България се оказват квалифицираните работници, инженерите и шофьорите, следвани от служителите в хотелиерството и ресторантьорството, здравните специалисти и работещите в ИТ сектора, съобщава Bulgaria ON AIR.

Да намериш перфектното работно място, може да се окаже не лека задача.

Сара започва работа като консултант в голяма компания, благодарение на препоръки. Тя препоръчва на търсещите работа да проучват добре бъдещия си работодател, тъй като в повечето случаи кандидатите остават разочаровани, защото гледат само името на компанията, без да знаят вътре какви са условията.

Според работодатели причината са както ниските нива на безработица, така и демографската ситуация в страната. Често се разчита на помощ от настоящи служители.

Като основна причина за липсата на кадри работодателите посочват недостига на таланти в България. А понякога самите фирми имат твърде много изисквания към кандидатите.

Експертите са категорични – компаниите трябва да променят начина си на подбор, защото времето в което живеем го изисква. Самите работодатели трябва да бъдат по-отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място

Трудности при намирането на кадри изпитват и други балкански страни сред които Румъния, Турция и Гърция.


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
514
0
 
6
 
! Отговори
Роко преди 8 месеца
Дайте първо работа на мъжете. Само те могат да съживят България. И променете това идиотско законодателство. Вече не сме съветска република.
513
0
 
4
 
! Отговори
За Бай Онзи от 510 преди 8 месеца
Конкретните условия са към днешна дата за Ауди в Инголщат, но са подобни в Мюнхен и Щутгарт в Диалог, Инфинеон, Интел, Тексас... Това е за инженери.
512
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ще се върнем - почасово заплащане мин. от 9 евро на час , ЛИЧНА здравна осигуровка , ЛИЧНА пенсионна сметка , частни пенсионни и здравни каси (по възможност с немско и/или швейцарско участие) . толкова .
511
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА ТРЕПАНЕ!
510
0
 
23
 
! Отговори
Бай онзи преди 8 месеца
Да знаете в България колко работодатели са осъдени че работниците им работят по 12-13 часа и за това не получават съответните добавки, или такъв който не плаща заплати и осигуровки с месеци. Когато почнат такива да влизат в затвора и държавата да им взима фирмите, те тогава ще се наредят нещата. Но когато управлението е от престъпници няма начин и другото да е наред
509
2
 
4
 
! Отговори
Бай онзи до 510 преди 8 месеца
Не знам какви филми гледате но това не е немски филм. Единствено т. 5 я има и то във само някои фирми и не е допълнителна заплата а бонус който е доста пи малък . Те почти ниной вече не дава комедни и веюикденски бонуси както преди. За Австрия съм по съгласен. Там има и 13 та и 14 заплата, но пък и разходите са по големи.
508
0
 
20
 
! Отговори
Бай онзи преди 8 месеца
Работя и живея в Германия и фирмата ми е дала право самостоятелно да взимам решения които са ми свързани с работата. Да, вярно че за това ми бяха нужни 5 години, но за 20 в България попадах само на алчни, глупави и неблагодарни началници, повечето от които фалираха. И въпреки всичко их се върнал и то не заради парите а ако ми дадът възможността да си ги изкарам сам. Докато не видя че в БГ няма ставка за минимално почасово заплащане няма шанс
507
0
 
7
 
! Отговори
Бай онзи преди 8 месеца
Работя и живея в Германия и фирмата ми е дала право самостоятелно да взимам решения които са ми свързани с работата. Да, вярно че за това ми бяха нужни 5 години, но за 20 в България попадах само на алчни, глупави и неблагодарни началници, повечето от които фалираха. И въпреки всичко их се върнал и то не заради парите а ако ми дадът възможността да си ги изкарам сам. Докато не видя че в БГ няма ставка за минимално почасово заплане
506
2
 
26
 
! Отговори
Анонимент преди 8 месеца
Правете като немците:
1. Платете релокацията на специалиста, плюс първите му три наема;
2. Два дена седмично работа от къщи;
3. План за кариерно развитие - позиция и заплата за следващите пет години ако изпълни условия;
3. Съдействие за приенмне на децата в училища и градини (езикови проблеми);
4. Заплата като на колегите му в Германия;
5. Програма за препоръки - ако той препоръча колега, след пробния период на препоръчания се получава една заплата бонус;

Имате и друг избор - фалирате! Успех!
505
1
 
18
 
! Отговори
"Чудно нещо&quo преди 8 месеца
Много чудно?
Млади лекари не искат да работят за 600 лв.
800 лв. заплата за специализант е непосилна за болниците.
Защо ли бягат в чужбина при лошата Меркел и лошия Макрон?
С какво тия двамата са по- добри от добрия Бойко?
504
0
 
34
 
! Отговори
Домусчиев преди 8 месеца
Работодателите са изцяло виновни за това положение. Дълги години умишлено държаха ниско заплащане,съчетано с лошо отношение и стрес,така пропъдиха много народ в чужбина! Сега реват,че няма хора и ,че не били обучени. Ами вземете си кадър и го обучете,а не да имате претенции,държавата да ви създава готови кадри!
503
0
 
8
 
! Отговори
Rift преди 8 месеца
Bnb da si napechata kachestveni bg kadri...nali e spechelila ot lihvarstvoto...
502
0
 
32
 
! Отговори
Иванов преди 8 месеца
Няма работници. Много са причините. Хората намаляват. Изискванията са безумни в редица случаи. Предлагат работно място в условия на стрес. Работодателите в България се гордеят че работниците им работят под стрес. Иначе навсякъде колективите са млади, усмихнати и т.н. България е абсурдна страна. Като растяща икономика сме възприели най-лошото от света и се чудим - НЯМА РАБОТНИЦИ. НЯМА И ДА ИМА!!!!!!
501
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Работодател 497
Получаваш молби от работници, щото пускаш обяви за свободни места.
Като не ти трябват хора, недей пуска обяви.
500
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сегашните "работодатели" се имат за кукловоди , някак си - филми ли са гледали в повече не знам.....

Факт е , че не стават така нещата . И пет яйчарки да назначите , кадърен кадър няма да се хване за вас . Освен вашата гледна точка ( каквото и там да сте казали на яйчарката) срещу вас седи друг мозък ( да! мозък, не работник- това е само тялото с което мозъка изпълнява дейности) и ако той не е съгласен с вас .... Пътувате !
499
22
 
16
 
! Отговори
Работодател преди 8 месеца
Ми защо работите като не плащат бе, скъпи приятели. Като не плащат - не работете, стойте си в къщи и си почивайте. Нека работодателите да ходят да ви звънят по вратите и да ви молят да работите на високи заплати. Просто от утре си останете в къщи, не работете като не плащат.
498
2
 
8
 
! Отговори
Ратотник преди 8 месеца
Ееех, най-после, сега есето в Брюксел като приеме закона за доото и праговете на мерезето за годни напред и бетонира големите заплати ще си взимаме паричктие и ще си свиркаме, ще се наслаждаваме на живота а работодателите ще се бъркат и ще плащат.
497
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До "РАБОТОДАТЕЛ"
Геврек някой по долу те помоли да освободиш форума от твоето присъствие, та пий си ракията и разсъждавай на глас пред жената, ако имаш такава. Мечтите са безплатни.
496
0
 
32
 
! Отговори
Skk преди 8 месеца
Много подбират. Айде заровете се в джоса да видите какви са смешки. Пример: търся техник, с висше строителна специалност, перфектен ангиски да отговаря за всичко на обекта и ако може и с инструменти да работи. Заплата 1200лв. Ще го намерите ли според вас. И точно отдолу същата фирма търси арматурист с заплат 1600лв. И после уревахте света няма кадри. Според мен се готви официално ялно да се разреши да се внасят работници от трети страни затова лобира КРИБ. Ама разберете и те не са улави.
495
0
 
18
 
! Отговори
До работодател преди 8 месеца
Подбор на нови работници по описания от теб начин се прави при текучество. Багат работниците от теб, а? Не, че ти се трогваш. Или пък с хващаш защо напускат. Иначе е неудобна истината.