След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?

Хайко Маас поиска страната да засили борбата с ксенофобията
25 юли 2018 15:10, Красимир Ангелов
155
След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?
Снимка: БТА

Шумът, който се вдигна заради решението на германския футболен национал от турски произход Месут Йозил да напусне националния отбор на Германия, предизвиква разделение сред мигрантската общност в страната и поражда нова тревога за интеграцията в държавата, пише в свой анализ ДПА.

Министърът на интеграцията на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия призова страната да използва бурята, разразила се заради твърденията на Йозил, че бил обект на расизъм и "дясна пропаганда", за да започне нови дебати за интеграцията.

Още по темата
"Имаме нужда от включването на повече млади хора с мигрантски произход също в гражданската служба", заяви Йоахим Щамп по германската обществена телевизия. И добави: "Имаме нужда от големи дебати по темата. Смятам, че това е и възможност, ако се възползваме от нея тъкмо сега", каза той.

Драматичното решение на Йозил, който в момента е звезда в английския "Арсенал", да се оттегли от германския национален отбор, предизвиква разделение сред близо 4-те милиона турци, които живеят в най-голямата икономика в Европа.

"Това е добро решение", каза Хакан Каймак, който работи в хранителния бизнес в Берлин и подкрепя оттеглянето на 29-годишния Йозил. "Спортът и политиката не бива да се смесват", каза Каймак. "Всеки би трябвало да има свое мнение, но във футбола това просто не бива да играе роля."

"Беше грешка, че нашият президент Ердоган се снима с Йозил и Гюндоган", каза роденият в Турция Ридван Тюркоглу. "Той използва момчетата", смята 59-годишният Тюркоглу, клиент в букмейкърски пункт.

Ердоган, който се радва на широка подкрепа сред живеещите в Германия турци, също се замеси в спора, като подкрепи халфът на Арсенал. Турският лидер каза, че "изявлението на Йозил и неговата позиция са напълно национални и регионални" - понятия, които Анкара обикновено използва в смисъл на патриотични в нейните очи. Ердоган разговаря по телефона с Йозил в понеделник вечерта.

Според дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" обаче оттеглянето на Йозил от германския национален отбор и неговата атака срещу футболната върхушка подчертават неуспеха на мигрантското население в Германия да се интегрира. Нищо не "би могло да разбие лъжата за интеграцията по по-убедителен начин", каза водещият депутат от партията Армин-Паулус Хампел.

Германският външен министър Хайко Маас отвърна, призовавайки страната да засили борбата с ксенофобията, която е част от дебатите за интеграцията, предизвикани от решението на Йозил.

"Всички ние имаме задача да се застъпим за ценностите, които изграждат нашата страна: търпимостта, многообразието и свободата", заяви Маас пред германската медийна група "Функе".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами явно след изпълненията си с Ердоган на германска земя явно вече не се чувства свободен в Германия.А защо се чувства свободен в Англия? Там не знаят ли за "изпълненията" му с Ердоган или за Англия Ердоган не е страшен "диктатор"? Или може би разбиранията им за демокрация са различни от немските? Ако да, то кои са меродавни, немските или английските?
87
2
 
3
 
! Отговори
славянин преди 5 години
Така и досега още никой ''висш'' и ''правоверен'' не ми е отговорил на въпроса: защо ''висшите'' и ''правоверни'' консумират с пълни гърла и шепи благата на ''низшите'' и ''нечисти'' кяфири! и защо не си стоят в правоверният ''рай'' и ни тровят живота с ''височайшето'' си присъствие!?
86
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз немога да разбера как може хора които дължат благосъсътоянието си на демократичната система в ЕС .Йозил дължи благосъстоянието си на таланта да рита топка, а не на ЕС защото в ЕС си и ти ама Йозил е ми лионерче в зелено, а ти не си. Защо, нали си в ЕС? Защо не се възползваш от възможностите му?
85
2
 
0
 
! Отговори
до 85 от славянин преди 5 години
Правилно, от вас се иска само да си стоите в ''демократичния'' правоверен ''рай'' и да не ни досаждате с присъствието си!
84
2
 
0
 
! Отговори
до 84 от славянин преди 5 години
Точно ти ли ще ни говориш за разликата между интеграция и АСИМИЛАЦИЯ бе, анадолски, я си виж първо историята на ''демократичната'' ви османска империя!?
83
3
 
4
 
! Отговори
НЕКяфир преди 5 години
Всеки има право да се снима с когото пожелае! А на швабите не им влиза в рабтотата кой с кого се е снимал. Така правят в демократичните държави!
82
1
 
7
 
! Отговори
1453 преди 5 години
май германците трбява да се интегрират, и да си припомнят че оня мустакатия чичко от втората св. война вече го няма. интеграция е различно от асимилация
81
3
 
4
 
! Отговори
славянин преди 5 години
''След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?''Ислямът и османизмът забраняват интеграцията на последователите си в кяфирски държави и народи, защото последните били ''низши'' и ''нечисти'', макар че както писах по-долу ''правоверните'' с пълни шепи и гърла консумират благата създадени от ''низшите'' и ''нечисти'' кяфири! Да им се чудиш на шизофреничните и обелени мозъци!
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Общо взето същите циркове като оня Депардио с Путин, аз немога да разбера как може хора които дължат благосъсътоянието си на демократичната система в ЕС е така да се изплющяват с разни диктатори като Путин и Ердоган
79
2
 
5
 
! Отговори
до 77 от славянин преди 5 години
Ами явно след изпълненията си с Ердоган на германска земя явно вече не се чувства свободен в Германия, а ''стотиците'' чужди футболисти ритащи за турски отбори като приключат с ритането си в турция и ''останат'' да живеят там, тогава ще разбереш дали се чувстват свободни! Чудя ти се *** ли си или се правиш на такъв!? А иначе този Йозил откровено си лицемерства - демонстрира на света близост със сънародника си Ердоган, ама не се връща да живее в ''демократична'' турция!
78
1
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
До привет от ГерманияЛеко, ще се накъкаш от зор, козяко!
77
1
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
предозирането на леви движения в обществото води до парадокса хората да си мислят, че след като "управлението е от народа", е позволено всеки да си прави каквото поиска и да се изказва по теми, които не го засягат. пример - гордата българка, която за малко да ни изшие карантина от целия ЕС за до пет години. и тоя чепик след провала си счита виновни нацистите за факта че се е снимал с реглигиозен фанатик. що швайнщайгер не се снима с брайвик?
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германците си обичат расата още от дълги години :). Тоя къде се пробва да се интегрира на най-неподходящото място :)
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото в Англия явно се чувства свободен човек живеещ в 21-ви век, а в тюркието на неоосман Ердоган макар и да се снима заедно с него - не! Макар че би било редно ти да ни го обясняваш това, а не аз!.А в Германия не се ли чувства свободен, та отиде в Англия?В Турция не се ли чувстват свободни стотиците чужди футболисти ритащи за турски отбори?
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТИГА С ТОЯ ВЕКЕ. ПИСНА МИ.
73
0
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
задава се краят на либе растията и отново ше требва некой освен бай иван да бачка. и за това са немането на държави, расизмът и прочие тъпизми без почва с които са пълни медиите. а ше требва да се бачка, щото на следващите избори вмесо социал демократи в германия нищо чудно на власт да дойде десета танкова на ромел.
72
2
 
4
 
! Отговори
до 70 от славянин преди 5 години
Защото в Англия явно се чувства свободен човек живеещ в 21-ви век, а в тюркието на неоосман Ердоган макар и да се снима заедно с него - не! Макар че би било редно ти да ни го обясняваш това, а не аз!
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извънземното .
70
0
 
4
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 5 години
До segaпич, колко от ла селексион франсез са бежанци. или за теб мигрант и нига е еквавалент.
69
9
 
17
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Хубаво го вижте на снимката на какво прилича ! Прилича на извънземен ! Каква интеграция в Германия очаквате от такива извънземни ?! Какво уважение към собствения си народ / турския народ / очаквате от такива извънземни ?! Единственото хубаво нещо е ,че германският национален отбор се отърва от този кютюк ,който и без това не вършеше никаква работа ! Сега трябва да се моля да се откаже и от немско гражданство за да се отървем всички в Германия от един безмозъчен фанатик !