След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?

Хайко Маас поиска страната да засили борбата с ксенофобията
25 юли 2018 15:10, Красимир Ангелов
155
След бурята Йозил: Задава ли се отново дебат за интеграцията?
Снимка: БТА

Шумът, който се вдигна заради решението на германския футболен национал от турски произход Месут Йозил да напусне националния отбор на Германия, предизвиква разделение сред мигрантската общност в страната и поражда нова тревога за интеграцията в държавата, пише в свой анализ ДПА.

Министърът на интеграцията на най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия призова страната да използва бурята, разразила се заради твърденията на Йозил, че бил обект на расизъм и "дясна пропаганда", за да започне нови дебати за интеграцията.

Още по темата
"Имаме нужда от включването на повече млади хора с мигрантски произход също в гражданската служба", заяви Йоахим Щамп по германската обществена телевизия. И добави: "Имаме нужда от големи дебати по темата. Смятам, че това е и възможност, ако се възползваме от нея тъкмо сега", каза той.

Драматичното решение на Йозил, който в момента е звезда в английския "Арсенал", да се оттегли от германския национален отбор, предизвиква разделение сред близо 4-те милиона турци, които живеят в най-голямата икономика в Европа.

"Това е добро решение", каза Хакан Каймак, който работи в хранителния бизнес в Берлин и подкрепя оттеглянето на 29-годишния Йозил. "Спортът и политиката не бива да се смесват", каза Каймак. "Всеки би трябвало да има свое мнение, но във футбола това просто не бива да играе роля."

"Беше грешка, че нашият президент Ердоган се снима с Йозил и Гюндоган", каза роденият в Турция Ридван Тюркоглу. "Той използва момчетата", смята 59-годишният Тюркоглу, клиент в букмейкърски пункт.

Ердоган, който се радва на широка подкрепа сред живеещите в Германия турци, също се замеси в спора, като подкрепи халфът на Арсенал. Турският лидер каза, че "изявлението на Йозил и неговата позиция са напълно национални и регионални" - понятия, които Анкара обикновено използва в смисъл на патриотични в нейните очи. Ердоган разговаря по телефона с Йозил в понеделник вечерта.

Според дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" обаче оттеглянето на Йозил от германския национален отбор и неговата атака срещу футболната върхушка подчертават неуспеха на мигрантското население в Германия да се интегрира. Нищо не "би могло да разбие лъжата за интеграцията по по-убедителен начин", каза водещият депутат от партията Армин-Паулус Хампел.

Германският външен министър Хайко Маас отвърна, призовавайки страната да засили борбата с ксенофобията, която е част от дебатите за интеграцията, предизвикани от решението на Йозил.

"Всички ние имаме задача да се застъпим за ценностите, които изграждат нашата страна: търпимостта, многообразието и свободата", заяви Маас пред германската медийна група "Функе".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХУБАВО е че НОРМАЛНИЯТ СВЯТ видя какво "представляват" турците.Да, "представляват" горд непокорен от никого народ за, разлика от едни други, непродаващи етническата си принадлежност, пак за разлика от едни други!
107
2
 
7
 
! Отговори
до 107 преди 5 години
Много си се объркал пич,Европа е изградена на принципа господар слуга, и бизнес търговски модели, умело завоалирани под Католическия модел на Християнство. Останалото е желание да се принадят към определено учение, за да не си видят кривините. Но по делата им ще ги познаеш.
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рибата мирише от главата. Видя се, че футболерчето няма мотивация, да изригне заради някаква национална гордост. Професионализма не е достатъчен на световно. Там с изключение на Ирл. всички са такива. А треньора и екипа му, не посмяха да закарат нещо повече от изчерпани професионалисти, а такива като коментирания, със съмнителна мотивация. Да не би Неймар и Меси да блеснаха ?Футбола все повече се подчинява на правилата на шоу бизнеса. Спреш ли да твориш и предлагаш изтъркани номера иде друг.
105
3
 
12
 
! Отговори
999 преди 5 години
МНОГО СИ ПРАВ ЙОВО ! МНОООГО СИ ПРАВ !ДО 102 - НЕ ЗНАМ КАКВО ВИДЯ НОРМАЛНИЯ СВЯТ , ОСВЕН КЛЕВЕТИТЕ НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, ОБАЧЕ ЕТО СЕГА ЕДИН СЕРИОЗЕН МАТЕРИАЛ С КОЙТО ЩЕ СЕ КЛЕВЕТЯТ НЕМЦИТЕ ! ЗНАЕШ ЛИ ЗА ОГРОМНАТА КАМПАНИЯ ЗАПОЧНАЛА В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ И КОЛКО СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ПОДКРЕПЯТ ИМЕННО ТУРСКИЯ ИГРАЧ !ТОЕСТ ОНЕЗИ КОИТО КЛЕВЕТИХА ЕРДОГАН - СЕГА СЕ ПРАВИ КАМПАНИЯ СРЕЩУ ТЯХ И ТЕХНИЯ РАСИЗЪМ !ДА ЦЕЛИЯ СВЯТ ВИЖДА !ВИДЯХМЕ КАК И ГЪРЦИТЕ В ГОРДОСТА СИ ИЗГОРЯХА КАТО ФАКЛИ !
104
4
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Европа е Изградена на ОСНОВИТЕ на Християнските Ценности и Исус Христос .Другото са глупости на търкалета - ще интегрираме внуците на Аллах ???Колко пъти сме били на ръба на Превземане на Континента от децата на Аллах ?И знаете ли защо Мюсюлманите не са превзели Европа ? - Защото са Мързеливи и не търпят на Студ .
103
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
106,именно мюсюлманските републики в бивша СССР са доказателство,че тези не се интегрират....Достатъчен е факта,че дори след комунистическия режим -нито са се отказали от нравите си,нито са се интегрирали.Дори репресивен режим не може да им изкорени нравите.Прочетете по руските форуми за рускини имащи връзки с мъже от мюсюлманските републики ,вижте клипове от сватби,на които булките са отделно от младоженеца..-ориенталщина....Тези не се интегрират,защото нямат никакво желание за това!
102
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ли ще правят и кажат българите...Когато вземат някой ден българин в чужд национален отбор (макар, че е мечта)... какво ще му кажат българин или немец, французин и т.н... Сигурно като удари гол ще е българин, ама като загубят ще кагат, а не той вече си е избрал страната... :))) При нас кръвта вода ве става, но българина като отиде вече другаде става немец, французин...
101
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оф тоя петербургскки троелйбус "славянина" пак цвъка зи форума, право ти казаха погледни си мизерната рашка, цели райони има с преобладаващо мюсулманско население, в Москва е най-голямата джамия в Европа, 2,5 млн мюсулмани живеят само в Масква. погледни от 10 % мюсулманско население нарастна до над 25 % през 2011 г., че чак любимия Ви Путин извади въпроса за религиозна принадлежност при последното преброяване, айде глейдаите си там мизерния живот и недей мисли германците
100
4
 
27
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Турчина и след 100 години в Германия си остава ТУРЧИН. Защото турците си обичат турската кръв и след 100 години в Германия децата им ще са с турски имена и ще си проповядват исляма. За разлика от тях голяма част от българите щом напуснат България започват да наричат американци, испанци германци и какви ли не и се крият че са българи. Преди година видях мой състудент които се беше прибрал с дъщеря си от САЩ а момиченцето не знаеше БЪЛГАРСКИ!!!!!!
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ета коментарите си викам.... второто поколение на българите в чужбина ще забравят корените си... защото според тях щом си роден там трябва да се удряш в търдите, че си немец, холандец, англианин, французин и т.н.
98
6
 
1
 
! Отговори
до 93 от славянин преди 5 години
А освен че сте най-населената с древноиндийци страна в ес защо имате и най-много джамии на глава от населението в ес!
97
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 97 славянинкои нас бе СКЛЕЙВянин
96
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами питай го него защо се чувства свободен в Англия, а не в турция, защо ме питаш мен!? .Ами нали ти ни обясняваше как в Англия се е чувствал свободен, затова питаме теб. Защо в Англия се чувства свободен, а в Германия-не. Като не знаеш не се обаждай, вземай отношение само за нещата свързани с русия и българия и си трай за другите които не вдяваш
95
2
 
0
 
! Отговори
до 93 от славянин преди 5 години
А вас защо ви определят като най-древноиндийската държава в ес!?
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Опаа...Обаче германското тескере не смей да захвърли и да остане с турското.Ако няма Ердо ще му го връчи тутакси.Същите номера като нашите скандинавци.По света са българи.
93
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нали се сещаш че ако се е родил някъде в Анадола, не само че никой е нямало да забележи таланта му,.Ти нали си роден в ЕС, защо никой не забелязва таланта ти?
92
1
 
6
 
! Отговори
до 91 от славянин преди 5 години
Ами питай го него защо се чувства свободен в Англия, а не в турция, защо ме питаш мен!? Уж голям фен на ердоган, ама не се връща да живее в неговата ''демокрация''!
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До славянина ти си гледай рашка просташка, и интензивното нарастване на мюсулманското население там, щото вече всики Ви определят като най-голямата мюсулманска държава в Европа с близо 30 млн мюсулмани само в европейската част, германците не ги мисли
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименнали се сещаш че ако се е родил някъде в Анадола, не само че никой е нямало да забележи таланта му, камо ли да го развие, така че това което е постигнал този изцяло се дължи на немската система, а не на турската
89
0
 
8
 
! Отговори
славянин преди 5 години
Единствените все още нормални държави в ес останаха тези от вишеградската четворка, те не искат и да чуят за ''правоверни'' на своя територия! Много са ''недемократични'' и ''назадничави'' явно!?