Вселенският патриарх потвърди: Признава Украинската църква

Новината бе съобщена в сайта на президента на Украйна
28 юли 2018 09:57,
65
Вселенският патриарх потвърди: Признава Украинската църква
Снимка: архив Reuters

Вселенският патриарх Вартоломей потвърди в послание до украинския президент Петро Порошенко намерението да се предостави автокефалия на Украинската православна църква (Киевска патриаршия). Изявлението беше публикувано на страницата в интернет на украинското президентство, пише ТАСС, цитирана от БТА.

"Признавайки голямата отговорност на първопрестолната Вселенска патриаршия, която никога не се е съгласявала с незаконни и неканонични ситуации, които са разклащали естественото функциониране на Православната църква, и в тези отговорни времена тя пое инициативата да възстанови единството на православните вярващи в Украйна с крайната цел да дари на украинската църква автокефалия", се казва в изявлението, в което се цитира посланието на патриарх Вартоломей.

В момента в Украйна действа Украинската православна църква - единствената канонична православна църква, която сама по себе си представлява самоуправляваща се църква в състава на Московската патриаршия, отбелязва ТАСС. Съществуват и две непризнати от световното православие структури - Киевската патриаршия и Украинската автокефална православна църква.

Още от 1991 г. украинските власти нееднократно предприемат опити да създадат църква, която да е отделна от Московската патриаршия.

През април тази година Порошенко изпрати лично писмо до патриарх Вартоломей с молба да предостави автокефалност. На 22 април Синодът на Вселенската патриаршия разгледа молбата на украинския президент и прие решение да обсъди въпроса с църквите в православния свят.

Украинската православна църква (Московска патриаршия) не смята за "нещо извънредно" изявлението на патриарх Вартоломей за намерение да се предостави автокефалия на непризнатата Киевска патриаршия, съобщи заместник-ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки на УПЦ (МП) протойерей Николай Данилевич.

"Вселенският патриарх се надява да бъде възстановено каноничното единство на православните в Украйна. Молим се благословеният народ да се удостои отново с едно-единствено църковно ръководство, да бъде възстановена каноничността и да се изцели разколът. Това е всичко, за което говорим ние", се казва в съобщение на страницата му във Фейсбук.

Украйна не може да получи автокефалия без единствената канонична УПЦ, заяви Данилевич за телевизионния канал "Нюз уан".

"Без съгласието на УПЦ не може да бъде предоставен томос (отделяне)", каза той. Данилевич добави, че за да бъде получена автокефалия, "има опеределени правила". "Не може да бъде приета църква без съгласието на поместните църкви", каза той. "Нито една от поместните църкви не е съгласна с алгоритъма да бъде предоставен томос, като бъде заобиколена УПЦ", заяви Данилевич.

Според него Вселенската патриаршия няма да приеме едностранно томос за Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Попитали радио "Ереван". - Кога Украйна ще си върне властта върху Крим? - отговор бил бърз и кратък: - Когато самата Украйна стане част от Русия .
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А иначе пищя БПЦ да бъде църква майка на македонската, този безскрупулен грък
26
2
 
8
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
За религиите изобщо.Няма нищо по добро от съвместното им съществуване без антагонизъм или превъзходство,защото за според мен да си религиозен не означава да си радикален и агресивен а означава да си в душевно равновесие с Природата и Вселената, две сили на света дали живота.Затова се счита,че отнемайки живота на ближния си или не спазвайки природните и общочовешките закони е грях непростим. И има възмездие.Защото живота е ценност и ни е само един.Вселената,Природата и Живота са БОЖИ чудеса.
25
7
 
9
 
! Отговори
Мъдрец преди 5 години
Всички гуми издишат - само руските - не! И що така?! Ами защото се возят на гъсенични вериги с тракове..
24
8
 
5
 
! Отговори
Питащият преди 5 години
Е,кой поп е по-главен - Руският или византийският?
23
11
 
5
 
! Отговори
Верно бе! преди 5 години
Вселената знае ли Въобще за поп Варто и неговите плонжове на Терена?!
22
2
 
12
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
И трето. За вярата. В православните храмове имаме икони пред които се молим за здраве на нас и близките ни.И не напразно,защото някои от тях имат целебна сила за духовното и физическото ни здраве напук на медицината.Здрав дух в здраво тяло.Виж за архитектурата сме на последно място в сравнение архитектурата на мюсюлманите с техните джамии,на католиците с техните им катедрали и на юдеите в техния "блясък".Това е опростена представа за религиите и не е аналиоз или догма а още по-малко пропаганда.
21
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна! *** то има ли още такава държава?
20
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вселенският патриарх никога няма да признае украинската православна църква. Украйна никога няма да стане член на НАТО и ЕС. Дори асоцииран член на ЕС няма да стане.
19
1
 
12
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
До Анонимен 1. За Православието,Вселената,Вярата.Първо относно Православието. Когато православен влиза в храм,той се прекръства прав,пали свещ и се моли прав а не като католиците клякайки пред мадоната и мюсюлманите в своите храмове падайки на колене или като евреите молейки се пред стената,прегъвайки се в кръста.Второ.За вселенството и космоса.Само и единствено на велик ден в храма на Православните става чудото на светлината дошла от космоса,( самозапалва се огънят) и се ртазнася по храмовете.
18
26
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вселенският патриарх Вартоломей потвърди в послание до украинския президент Петро Порошенко намерението да..."Въпрос към господин Петро Порошенко:Господин Порошенко, какво означава на дипломатически език когато някой каже "потвърждавам намерението си да..."? /жокер - баба, налъми/
17
27
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Педро се моли Богу горешо: - Господи, Господи, направи така че да върнем Крим!Чува се глас: - Крим вече го върнахте, сега остава да върнете и парите!
16
31
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украинската православна църква е част от Руската Патриатшия ,а не от Вселенската ,както иска Вартоломей ,така е било винаги!Вартоломей е масон и иска разбиването на единството на Руската Православна Църква!Същият този Патриарх пък се противопоставя на МПЦ ,като я смята за част от Сръбската Патриаршия!
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В текста на посланието не е написано, че я признава, а че има намерение да я признае в бъдещето.
14
76
 
78
 
! Отговори
КГБ преди 5 години
И аз да бях на мястото на украинците и аз щях да бягам далече от Московската патриаршия с техния патриарх кагебист. Само нашия президент обича да го приема и да го слушка.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вселенски патриарх.................като другия откачалник Папата.....................
12
32
 
17
 
! Отговори
Поросенко преди 5 години
Какво общо има украинската държава с църквата? Поредната партенка от поросенко
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
haha
10
21
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руските пожари в Елада си казаха думата, Византия много добре знае как да готури наблядовете!Бог да пази патриарх Вартоломей!
9
18
 
14
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Стига - че ми писнаха ушите от вашата Слава - постройте барем едно мостче в някое си хохолско селце - ама да не е като Керченското,щото ще ви трябват около 5872 години...