Търговската война на Турция: Заплаха или възможност за България?

Напрежението може да има значителни последици за българската икономика
19 авг 2018 20:50, Екип на Investor.bg
199
Търговската война на Турция: Заплаха или възможност за България?
Снимка: Reuters

2018 г. вероятно ще остане в новата икономическа история като годината на търговските войни и постоянната размяна на икономически заплахи. Последната страна, озовала се във водовъртежа от ескалиращи мита и високопарни изказвания, доминиращ търговската политика на САЩ през последните месеци, е Турция, пише в свой анализ Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Още по темата
За разлика обаче от търканията с Китай, страните от NAFTA и Иран, този конфликт може да има по-силно отражение както на Балканите, така и конкретно в България.

Поредната митническа битка

Без да се впускаме в подробности, поводът за размяната на залпове между Вашингтон и Анкара беше задържането на американски пастор в Турция, обвинен в шпионаж и тероризъм още през 2016 г. и отказът на властите да го освободят.

По-рано Турция вече беше въвела насрещни мита в отговор на повишаването на тези върху внасяните в САЩ алуминий и стомана. Последната седмица обаче администрацията на Доналд Тръмп реши, че политическата криза между двете страни следва да се разрасне и в посока на икономическо противоборство и обяви увеличение на митата върху металите от Турция.

В отговор президентът Реджеп Ердоган обяви рязко повишаване на митата върху вноса на американски автомобили и алкохол, и ако съдим по поведението на американската администрация в последните няколко търговски конфликта, ескалацията няма да спре дотук. В политически план конфронтацията с Турция изглежда рискова. Въпреки че страната е членка на НАТО, а икономиката ѝ е силно обърната на запад, през последните години Ердоган флиртува с Москва и продължителен търговски конфликт може да я тласне още по-близко в руската орбита.

Ефектите върху България

Геополитиката и последствията от нея настрана, тази нова конфронтация може да има значителни последици за българската икономика, тъй като Турция е сред най-големите ни търговски партньори, а и важна дестинация за български туризъм.

За 2017-та година, според данните на БНБ, Турция е четвъртият по големина пазар за българския износ, нареждащ се зад Германия, Италия и Румъния и отчитащ общ обем на износа от 2,1 милиарда евро. Този обем е относително постоянен, като е нараснал с 3,7% спрямо 2013 г., но страната като цяло държи стабилно четвъртата си позиция през целия период.

Вносът от Турция от своя страна за същия период е нараснал значително –от 1,4 милиарда евро до 1,9 милиарда евро или с 36%. Тъй като един от най-значителните ефекти от турската криза е рязкото обезценяване на лирата спрямо долара и еврото, тя заплашва да промени търговския баланс, тъй като вносът от Турция става значително по-евтин, а износът за южната ни съседка – доста по-скъп. Трябва да имаме предвид обаче, че обезценяването на турската валута започна още в началото на годината и по тази причина е възможно да проверим наличието на такъв ефект в данните за търговския баланс по месеци.

Месечните данни ясно показват влиянието на обезценяването на турската валута както в ръста на вноса от Турция, така и в спада на износа на България към този пазар. Българският износ спада с  18% за първите 6 месеца в левово изражение (според данните на НСИ), но за сметка на това вносът на турски стоки бележи едни от най-високите си стойности през първото тримесечие на 2018 г. Видно е, че обезценяването на лирата от последните няколко месеца се е отразила на търговския обмен между двете държави и това ще продължи да се вижда и в данните за летните месеци, предвид това, че темпът на обезценяване се ускори през август. (

Отчитайки това е в реда на нещата да очакваме обръщане на баланса и дори генериране на търговски дефицит там, където доскоро е имало значителен излишък, пише в анализа.

Целият анализ прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
7
 
! Отговори
Ivo преди 5 години
До "патриот 30": Не знам какъв патриот може да сте след като искате да турите, а не да сложите. Също не е известно какво ще турите/сложите. А и още нещо: турейки/слагайки може да доведе до "покрай сухото гори и суровото". Казаното по-добре не си го туряйте/слагайте на сърцето!
29
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само Германия е инвестирала 100 млд евра в Турция.Да,но трябва и капацитет от грамотни турски инженери.С локума,баклавичките и доматите сте добри.Но с техниката баланса трябва да е над летвата.САЩ и ЕС направиха несполучлив експеримент.Амуджата си остава такъв,дори манна небесна да падне.
28
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искаме да сме играчи на Балканите, трябва да сме със САЩ. Иначе няма да стане!Те ще ни помогнат много и закрилят ит истаналите лами като Догани и ***
27
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако сте патрони, защо ви викат гастербайтери, жените са роми с български паспорти..Гастарбайтери бяхме 50те и 60те години. Сега гастарбайтерите сте вие с румънците.Ако ти е по-лесно да приемеш фактът, че българките масово проституират на запад смятай ги за роми. Все пак когато действителността е непоносима за примирието съзнание, то търси начини да избяга от нея.
26
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е че в Турция никой вече не инвестира, доказателството е обезценката на валутата ви. В България инвестициите са всеки ден, става дума за милиарди..Хахаха, събуди се! Пак сънуваш просо.
25
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турчинът е патронът който прибира печалбата, а му работят българи. Проститутките 90% са българки. Гледай повечко новини!-----------Ако сте патрони, защо ви викат гастербайтери, жените са роми с български паспорти.
24
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпреки, че и пияна жена няма да насочи никакви капитали към пазар състоящ се от 2 млн роми и 2 млн пенсионери с пенсия 200 лева с изпълненото обещание за увеличение.------Факт е че в Турция никой вече не инвестира, доказателството е обезценката на валутата ви. В България инвестициите са всеки ден, става дума за милиарди.
23
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чистотата на Германия се държи само от турци. Факт. Жени български в чужбина *** няма, всички са от вашия ромски етнос..Турчинът е патронът който прибира печалбата, а му работят българи. Проститутките 90% са българки. Гледай повечко новини!
22
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми,време е западните капитали да се насочат към България..Надай се кype на пияна жена.За голямо българско съжаление инвеститорите на западни капитали не са пияни руски жени. Въпреки, че и пияна жена няма да насочи никакви капитали към пазар състоящ се от 2 млн роми и 2 млн пенсионери с пенсия 200 лева с изпълненото обещание за увеличение.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама наистина ли? Направиха ли ви пенсиите 150 евра вече?-------Да.
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато България се управлява от геноцидния проект ГЕРБ на фондация Ханс Зайдел, страната все ще върви надолу. Всички световни класации показват това.
19
8
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Ми,време е западните капитали да се насочат към България.Вече имаме инфраструктура в южна България,комуникации,както и образовани млади хора,които при добри условия ще се завърнат в родината си.А що се отнася до Ердоган,има една българска поговорка: "който стои на два стола,пада на пода...." Той се чупи от ханша и хвърля гьобеци,веднъж към Русия,втори път към ИД( търговийката с петрол) и трети път към САЩ.
18
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В икономически план ние тепърва ще си връщаме позиции, защото потенциала ни е от друг сой. .Ще увеличите експорта за европейските шантани ли?Че то всичкото женско вече е експортирано. Експортирахте и хигиенизатори на немските кeнeфи и останахте само джендаре. Само от тоз сой ви големият потенциал.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на ембаргото срещу Югославия от износ на вагони с гориво някои станаха милионери. И сега някои ще ударят кьоравото покрай калабалъка.
16
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да играем централна роля на Балканите, под шапката на САЩ..Че ти и досега играеш под шапката на САЩ ама само начело на голото хоро...
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че ние сме в пъти по-добре от вас икономически, както винаги е било!.Ама наистина ли? Направиха ли ви пенсиите 150 евра вече?
14
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво излезе сега? Тръмп удря турците, а отново страдаме ние.Оказва се, че да си американски лакей си има и недостатъци...
13
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво толкова? внасяме най - тъпата им и боклучава стока, защото е евтина. Толкова по - добре, че сега това по- малко ще се внася в България и разни да си пълнят джобовете от него. Време е да се обърне внимание на българското и да се толерира българската стока. Колкото по - малко ***, толкова по - добре.
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАСЕГА ТУРСКАТА ПЕНСИЯ Е В ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ОТ НАС НО ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА ИМА ОЩЕ ВРЕМЕ!:D30 $ средна пенсия в Турция е напълно достатъчно! :)
11
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТУРСКОТО ЗЛАТО СПАСИ ВРЕМЕННО ПОЛОЖЕНИЕТО НО СЕ НАДЯВАМ ДА ГО РАЗПРОДАДАТ ДО ПОСЛЕДНИЯ ТОН АКО ОЩЕ НЕ СА :D